Jurnal românesc – 12.08.2024
Secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Adrian Dupu, susține că procesul de redobândire a cetățeniei române este unul dintre subiectele foarte des întâlnite în discuțiile cu cetățenii din Republica Moldova.
Leyla Cheamil, 12.08.2024, 11:37
Secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Adrian Dupu, susține că procesul de redobândire a cetățeniei române este unul dintre subiectele foarte des întâlnite în discuțiile cu cetățenii din Republica Moldova, informează Radio Chişinău. Oficialul a avut o întrevedere cu noul președinte al Autorității Naționale pentru Cetățenie din România, Silviu Barbu. Adrian Dupu menționează că a discutat cu acesta atât despre noua lege a cetățeniei, cât și despre viziunea sa asupra activității instituției. Cei doi au discutat și despre strategia pentru eficientizarea procesului de acordare a cetățeniei române. Potrivit datelor prezentate de autoritățile din România în anul 2021, numărul cetățenilor Republicii Moldova care au redobândit cetățenia română a crescut semnificativ în ultimii 20 de ani și depășea 642 de mii de persoane dintr-o populație de circa 2,7 milioane de locuitori.
Un târg care va reuni meşteşugari din România, precum şi din regiunile istorice învecinate reprezintă una dintre noutăţile ediţiei din acest an a Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului, dedicată românilor de pretutindeni, care se va desfăşura în perioada 15-20 august, a anunțat Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, organizator al evenimentului. Participanţii vor avea ocazia să descopere meşteşuguri tradiţionale, precum ţeserea costumelor populare, prelucrarea metalelor, împletirea în papură sau pictura pe sticlă. La fel ca în fiecare an, vor avea loc dezbateri ce vizează situaţia comunităţilor româneşti din ţară şi din afara graniţelor. Aceste dezbateri vor aborda subiecte de actualitate precum protecţia şi promovarea drepturilor românilor din comunităţile istorice, păstrarea limbii şi culturii române, strategii pentru consolidarea identităţii naţionale. Discuţiile vor oferi o platformă pentru schimbul de idei şi bune practici, având ca scop formularea unor soluţii concrete pentru provocările cu care se confruntă comunităţile româneşti.
Expoziția „Nicolae Grigorescu, pictor al ethosului românesc” este găzduită de Muzeul Național din Gdańsk la Palatul Cistercian până pe 28 octombrie, în cadrul Sezonului Cultural România-Polonia 2024-2025. Realizată de Muzeul Național de Artă al României, expoziția include 44 de lucrări de pictură din colecțiile sale precum și 49 de obiecte de artă populară provenind de la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”. Expuse pentru prima dată în Polonia, lucrările lui Nicolae Grigorescu mediază accesul la o parte importantă a istoriei noastre culturale și ilustrează la nivelul concepției și a mijloacelor plastice pasajul artei românești către modernitatea artistică, notează ICR. Este prima expoziție monografică dedicată fondatorului picturii moderne românești organizată în Polonia și evenimentul prin care Institutul Cultural Român și Ministerul Culturii au deschis Sezonul Cultural România-Polonia. Institutul Cultural Român, prin ICR Varșovia, susține în cadrul proiectului expozițional o serie de activități conexe, menite să prezinte – prin dezbateri, prelegeri, concerte, ateliere, pe întreaga durată a expoziției – contextul istoric și cultural în care a creat pictorul român. Programul variat de mediere culturală are scopul de a atrage interesul publicului local, cu vârste și interese diverse, față de opera lui Grigorescu și față de cultura română.
ICR Tel Aviv organizează, până 27 septembrie, expoziția de pictură intitulată „Suprarealism, muzică și flori” cu lucrările artistului israelian originar din România Paul I. Simo. Expoziția a fost vernisată în data de 25 iulie, la sediul ICR Tel Aviv, în prezența și cu participarea lui Paul I. Simo și a artistei Dalia Sinclair. Născut la Căpâlnița, în judeţul Harghita, Paul I. Simo a absolvit Școala Populară de Artă din Arad și, odată cu emigrarea în Israel în 1989, a continuat să lucreze în domeniul artei și al picturii decorative. Este membru al Asociației Artiștilor Plastici din Netanya și a avut expoziții personale și de grup în Israel, în oraşe precum Tel Aviv, Raanana, Modiin, Natania, Haifa și în străinătate: în România, Ungaria, China, Coreea de Sud și Statele Unite ale Americii – la Miami și New York. De asemenea, a fost recompensat cu câteva premii internaționale în domeniu, pe parcursul îndelungatei cariere.