Jurnal românesc – 12.06.2017
Leyla Cheamil, 12.06.2017, 12:21
Ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac, s-a intalnit, pe 9 iunie, in Republica Cipru, cu Photis Photiou, consilier prezidenţial, cu rang de ministru, pentru probleme umanitare şi pentru ciprioţii din afara graniţelor. Discuţiile au vizat colaborarea bilaterală privind diaspora românească din Cipru şi posibilităţile de a sprijini comunitatea cipriotă din România. Consilierul prezidenţial a oferit ca exemplu de bune practici modele de cooperare bilaterală şi trilaterală, propunând un sistem similar şi pentru acţiuni româno-cipriote viitoare. Ministrul român s-a întâlnit si cu Zeta Emilianidou, ministrul muncii şi asigurărilor sociale, cu care a discutat despre protecţia drepturilor românilor aflaţi în afara graniţelor. A doua parte a vizitei în Republica Cipru a ministrului pentru românii de pretutindeni a vizat întâlniri cu membrii comunităţii româneşti, ai mass-media în limba română, precum şi cu preoţii comunităţii româneşti. La Şcoala Românească din Nicosia, proiect susţinut de Alianţa Românilor din Cipru, a avut loc închiderea anului şcolar, prilej cu care ministrul Andreea Păstîrnac a oferit diplome de merit elevilor care participă la cursuri, dar şi suporturi de curs de învăţare a limbii române, atât manuale, cât şi CD-uri cu lecţii interactive.
La Parlamentul European din Bruxelles au avut loc, săptămâna trecută, mai multe acţiuni cultural-ştiinţifice dedicate românilor de pretutindeni. Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, a afirmat, în timpul evenimentului intitulat Zestrea de acasă”, că românii de pretutindeni reprezintă o adevărată comoară pentru statul român si a salutat prezenţa la eveniment a celor din Italia, Spania, Belgia, Germania, Austria, Ucraina şi din alte state.
Printre speakerii evenimentului s-a numărat şi Marin Gherman, de la BucPress Cernăuţi, care a realizat, în discursul său, o succintă analiză sociologică despre comunitatea românească din Ucraina si a amintit şi despre problemele cu care se confruntă românii din regiunile Cernăuţi, Transcarpatia şi Odesa. A fost descrisă problema moldovenismului, învăţământului în limba maternă, politica etnonaţională şi etnolingvistică din Ucraina, dar şi situaţia presei de limbă română din Ucraina.
75 de cetăţeni români care locuiesc în Italia, 51 de femei şi 24 de bărbaţi, au candidat la alegerile partiale locale din această ţară. Alegerile au avut loc în peste o mie de localităţi. Potrivit unei analize a Centrului de Studii şi Cercetări Idos, publicată în Raportul XII al Observatorului roman privind migraţiile, cu aproape 530 de mii de rezidenţi străini, Roma depăşeşte Milano în clasamentul oraşelor italiene cu numărul cel mai mare de cetăţeni străini . În ceea ce priveşte provenienţa cetăţenilor străini, predomină europenii, în special din România: este român 1 cetăţean străin din 3.
România şi Republica Moldova vor dezvolta colaborarea culturală prin noi proiecte, potrivit Protocolului de cooperare între Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale din România şi Ministerul Culturii din Republica Moldova, adoptat de Guvern, printr-un Memorandum. O prevedere importantă a Protocolului este cea referitoare la facilitarea schimbului şi diseminarea reciprocă de publicaţii în limba română. De asemenea, Protocolul cuprinde dispoziţii ce prevăd cooperarea în domeniul culturii şi artei prin schimbul de artişti şi ansambluri artistice, organizarea de expoziţii de artă plastică, cooperarea directă între muzee, galerii.