Jurnal românesc – 12.02.2025
Membrii Comisiei de Cultură a Camerei Deputaţilor au cerut, marți, noi clarificări de la reprezentanţii Ministerului Culturii privind furtul pieselor de tezaur dacic de la Muzeul Drents din Olanda.
![Afiş expo Dacia-Olanda-coif Afiş expo Dacia-Olanda-coif](https://www.rri.ro/wp-content/uploads/2025/02/Afis-expo-Dacia-Olanda-coif.jpg)
Leyla Cheamil, 12.02.2025, 11:00
Membrii Comisiei de Cultură a Camerei Deputaţilor au cerut, marți, noi clarificări de la reprezentanţii Ministerului Culturii privind furtul pieselor de tezaur dacic de la Muzeul Drents din Olanda. De asemenea, au fost solicitate măsuri suplimentare pentru protejarea bunurilor culturale din ţară. Ministerul Culturii a declanşat, deja, o procedură specială de inventariere a patrimoniului naţional cultural mobil, în muzeele din subordinea Ministerului. Instituția a lansat în dezbatere publică şi un proiect de hotărâre privind exportul temporar al bunurilor culturale, în care se prevede, între altele, pază umană pe toată durata transportului, depozitării şi expunerii acestor bunuri şi restricţionarea duratei exportului temporar pentru o perioadă de maximum şase luni, cu posibilitatea prelungirii o singură dată. In ianuarie, a avut loc o spargere la Muzeul Drents din Olanda în urma căreia au fost furate coiful de aur de la Coţofeneşti şi trei brăţări dacice din aur, unele dintre cele mai importante artefacte din patrimoniul naţional al României.
La finalul lunii februarie, Cracovia găzduiește cea de-a X-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură Odesa, un proiect cu tradiție, inițiat în 2015, devenit itinerant în ultimii trei ani din cauza războiului: în 2023, festivalul a avut loc în Georgia, la Batumi, în 2024 – la București, iar, în acest an, va avea loc la Cracovia. În perioada 22-28 februarie, iubitorii de literatură vor avea ocazia să întâlnească personalități importante ale lumii literare internaționale contemporane la Palatul Potocki. Scriitorul Radu Vancu va reprezenta România și va lua parte la evenimentele Festivalului cu sprijinul ICR Varșovia.
Întâlnirea de autor cu Radu Vancu va avea loc pe 26 februarie si va fi moderată de Jakub Kornhauser, care va și citi poeme din volumul Kaddish al scriitorului român. Nascut la Sibiu in 1978, Radu Vancu este poet, prozator, eseist și traducător. Este profesor la Facultatea de Litere și Arte a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, redactor-șef al revistei Transilvania și redactor al revistei Poesis Internațional. Între 2019 și 2023 a fost președintele PEN România. A coordonat secțiunea română a site-ului Poetry International. Începând cu anul 2002, a publicat nouă cărți de poezie, pentru care a primit mai multe premii; poezia lui a fost tradusă în aproximativ 20 de limbi, fie în antologii și reviste, fie în cărți individuale.
Institutul Cultural Român de la New York celebrează 149 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai influenți sculptori ai tuturor timpurilor, Constantin Brâncuși, printr-o serie de evenimente reunite sub titlul „Luna Brâncuși la New York”, desfășurate în perioada 7-21 februarie la sediul reprezentanței. Programul include vernisajul expoziției internaționale de grup „Brâncuși Reimagined” pe 14 februarie şi spectacolul-lectură „Brâncuși contra S.U.A.”, adaptat după piesa omonimă a scriitoarei Tatiana Niculescu, care va fi pus în scenă la 21 februarie. ICR New York transmite că programul special îşi propune să aducă în atenția publicului newyorkez moștenirea culturală a lui Brâncuși asupra artelor vizuale, muzicii și teatrului şi să ofere o perspectivă complexă asupra modului în care opera marelui artist român influențează artiștii contemporani.
Institutul Cultural Român de la Lisabona organizează, în perioada 23 ianuarie – 10 martie, expoziția „Colecția SIGNUM 2” a artistului Daniel Șerban. ICR notează că această expoziție este un demers al acceptării, dar și al aducerii aminte, iar lucrările nu propun egalități, pentru că acestea pot deveni ele însele modele de inegalitate, care ar putea să genereze reacții, respectiv diluarea mesajului vizual propus. „Lucrările de pictură se referă la reprezentarea plastică identificabilă, cred că sugestia este cea mai puternică realitateˮ, își declară pictorul Daniel Șerban crezul artistic, un demers al suprarecuperării, din punct de vedere tehnic, act conștient, în cazul exprimărilor programatice, sau inconștient-exterior. Activitatea artisticӑ a lui Daniel Șerban se desfăşoară în țară și în străinătate. În 2003, a primit, la Paris, Premiul pentru excelență acordat de către Sommet Européen Scientifique des Affaires et des Innovations Européens (din cadrul Grupului de prietenie franco-român din Senatul Franței), pentru recunoașterea valorii activității artistice în afara granițelor României.