Jurnal românesc – 11.11.2024
Parohia românească din Arcore a organizat, recent, o sesiune de informare cu privire la modalitățile de prevenire a cancerului.
Roxana Vasile, 11.11.2024, 11:20
Parohia românească din Arcore a organizat, recent, o sesiune de informare cu privire la modalitățile de prevenire a cancerului. Sesiunea, organizată în colaborare cu Lega Italiana per la Lotta ai Tumori (Liga italiană pentru lupta împotriva cancerului), a fost susținută de medicul Massimo De Luca, care le-a explicat celor prezenți mecanismele generale prin care celulele organismului uman pot suferi mutații care, în timp, pot duce la dezvoltarea cancerului. Atenția s-a concentrat pe factorii de risc care pot fi controlați.
Fumatul, atât activ, cât și pasiv, este recunoscut drept una dintre principalele cauze documentate ale multor tipuri de cancer, iar riscurile cresc proporțional cu durata expunerii și numărul de țigări consumate. Studiile demonstrează că renunțarea la fumat aduce beneficii clare, vizibile atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Consumul de alcool este un alt factor major de risc pentru dezvoltarea tumorilor, în special ale sistemului gastrointestinal.
Pentru a preveni cancerul, dar și bolile cardiovasculare și diabetul, medicul Massimo De Luca a recomandat o alimentație bazată pe legume și fructe, cereale integrale și alimente bogate în antioxidanți. El a subliniat că majoritatea cancerelor pot fi tratate cu succes, dacă sunt depistate în stadii incipiente, de aceea participarea la programele de screening este esențială.
Mircea Cărtărescu s-a aflat, în perioada 6-11 noiembrie, într-un turneu de promovare a romanului său „Theodorosˮ la Madrid, Salamanca, Santiago de Compostela și A Coruña. „Theodorosˮ a apărut la Editura Impedimenta, în traducerea lui Marian Ochoa de Eribe, cu sprijinul Institutului Cultural Român, prin programul Translation and Publication Support derulat de Centrul Național al Cărții. De asemenea, Mircea Cărtărescu a fost invitat la Festivalul de Literatură Eñe, eveniment literar anual care transformă capitala Spaniei într-un epicentru al creativității, al pasiunii pentru literatură, reunind peste 100 de scriitori și editori în cele mai importante instituții de cultură.
Între 15 și 18 noiembrie va avea loc ediția a 34-a a Arte Padova, cel mai mare eveniment artistic din Italia și al doilea eveniment artistic european după Art Basel din Elveția. Vor fi patru zile dedicate artei, cu peste 15.000 de lucrări expuse pe o suprafață de 28.000 m2, cu participarea a peste 300 de expozanți și o medie de 26.000 de vizitatori pe an. În cadrul secțiunii Contemporary Art Talent Show (rezervată galeriilor, asociațiilor, artiștilor independenți și colectivi care prezintă opere de artă având costuri până la 5.000 euro) vor fi prezenți în portofoliul Falzone Arte Contemporanea din Milano și doi artiști români: Georgeta Ștefănescu și Claudiu Victor Gheorghiu. Georgeta Ștefănescu este o artistă cu dublă cetățenie română și franceză, stabilită în Elveția din 1992. Este artist vizual independent, fiind prezentă la multe expoziții internaționale. Claudiu Victor Gheorghiu este membru titular al Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Artă Plastică Religioasă și Restaurare. Are o bogată activitate artistică internă și internațională, în special în Italia.
Renumita artistă de muzică jazz, Teodora Brody, a programat două concerte deosebite în luna noiembrie, ce pun în valoare stilul său versatil și amestecul unic de influențe jazz și muzică clasică. Pe 8 noiembrie, Teodora Brody a cântat alături de celebrul chitarist și pianist Stanley Jordan într-una din cele mai cunoscute săli de concerte din lume – Carnegie Hall din New York. A urcat pe scenă cu unul dintre cele mai îndrăgite proiecte muzicale ale ei – IMPROMPTU.
Pe 30 noiembrie, Teodora Brody își va face debutul în Marea Britanie alături de London Symphony Orchestra cu programul său RHAPSODY. Sub conducerea dirijorului Robert Ziegler, acest concert va oferi reinterpretări rafinate ale unor lucrări clasice de Bach, Beethoven, Bartók, Enescu și Pachelbel, toate filtrate printr-o viziune personală ce îmbină armonios influențele muzicii clasice și jazz-ului. Evenimentul, organizat în colaborare cu Institutul Cultural Român din Londra, va marca Ziua Națională a României.
Teodora Brody locuiește, în prezent, în Elveția. Ea s-a remarcat pentru prima oară la sfârșitul anilor ’90 și începutul anilor 2000, cântând alături de legendarul pianist Johnny Răducanu. Apreciată pentru forța sa vocală extraordinară și pentru viziunea sa creativă, Teodora Brody este un pionier al fuziunii dintre jazz și doină. Ea a apărut regulat pe scenele unor prestigioase festivaluri de jazz din Europa, dar și peste Atlantic.