Jurnal românesc -11.10.2024
Şefa reprezentanţei dipomatice a României la Roma, Gabriela Dancău, a fost desemnată "Ambasadorul anului 2024" în Italia de publicaţia Gazzetta Diplomatica.
Mihai Pelin, 11.10.2024, 11:22
Şefa reprezentanţei dipomatice a României la Roma, Gabriela Dancău, a fost desemnată „Ambasadorul anului 2024” în Italia de publicaţia Gazzetta Diplomatica. Premiul este acordat anual în memoria ambasadorului italian Giovanni Giannuzzi, exponent al diplomaţiei din Peninsulă. Directorul gazetei, Marco Finelli, a spus că diplomatul român a primit numeroase voturi din partea ambasadorilor, parlamentarilor italieni, reprezentanţilor mediului de afaceri şi ai presei. El a apreciat că ambasadoarea a avut „o activitate de înalt nivel şi de o mare importanţă”. Ceremonia de premiere va avea loc pe 14 noiembrie, la sediul Primăriei din Roma. Această distincție reprezintă un moment de succes pentru Gabriela Dancău, subliniind impactul pozitiv al diplomației române în Italia și colaborarea fructuoasă între cele două țări.
* * *
Închiderea Consulatului General al României la Rostov-pe-Don reprezintă măsura de răspuns a autorităţilor ruse în vederea asigurării parităţii în ce priveşte reprezentarea diplomatică a României în Rusia, respectiv reprezentarea diplomatică a Rusiei în România, a transmis Ministerul Afacerilor Externe de la București. Potrivit sursei citate, pe 8 iunie 2023, Bucureștiul a luat decizia de a plafona personalul diplomatic şi tehnico-administrativ al Rusiei în România, având drept consecinţă reducerea semnificativă a acestuia, după declanşarea de către Moscova a războiului de agresiune împotriva Ucrainei. Anterior, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a anunţat închiderea Consulatului General al României la Rostov-pe-Don începând cu data de 14 octombrie. Măsura urmează deciziei părţii ruse de a denunţa acordul interguvernamental bilateral privind deschiderea oficiului consular sus-menţionat, adoptat în decembrie 2023, ca răspuns la acţiunile neprietenoase ale autorităţilor române, a argumentat purtătoarea de cuvânt, fără a detalia. În afara ambasadei la Moscova, România are un Consulat General la Sankt-Petersburg. Rusia are, de asemenea, un Consulat General în România, la Constanţa, pe lângă ambasada din Bucureşti.
* * *
Săptămâna filmului românesc la Seghedin (Román Filmhét Szegeden), organizată de ICR Budapesta și Filiala Seghedin, aduce în premieră o serie de producții cinematografice românești dintre cele mai recente și premiate în ultimii doi ani. Proiecțiile vor avea loc la Cinematograful Belvárosi Mozi din Seghedin, în perioada 15 – 18 octombrie. Programul va include peliculele: „Nasty”, regia Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu, Tudor D. Popescu (2024), „Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii”, regia Radu Jude (2023), „Boss”, regia Bogdan Mirică (2023), „MMXX”, regia Cristi Puiu (2023). Filmul „Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii”, elogiat de critică și de presa internațională ca o satiră punk, un road-movie prin infernul urban bucureștean, un pamflet anticapitalist despre muncă și moarte, cultură de consum și producția de imagini, exploatare și sexism, a primit în 2023 Premiul Special al Juriului la Locarno. În pelicula „Boss”, un șofer de ambulanță metodic și inteligent, participă la un jaf armat alături de alți trei bărbați pe care abia îi cunoaște. Deși inițial pare că cei patru vor scăpa neprinși, lumea sa se răstoarnă dramatic când începe să suspecteze că unul dintre complici manipulează ancheta poliției. Documentarul „Nasty” descrie viața și cariera remarcabilă a primului lider din istoria clasamentului ATP, controversele din jurul lui Ilie Năstase, dar și amprenta pe care a lăsat-o asupra tenisului. Amuzant, simpatic şi, uneori, arogant şi excentric, Năstase a fost aclamat, huiduit, dar niciodată ignorat. Cu un traseu festivalier impresionant, „MMXX” prezintă patru povești fascinante din anul pandemic 2020, care surprind rătăcirile unor suflete blocate la răscrucea istoriei.
* * *
Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău susține prezența trupei Ioan Streba Quartet la cea de-a XXII-a ediție a Ethno Jazz Festival. Evenimentul va avea loc până pe 13 octombrie, la Colegiul de Arte din Soroca și Teatrul Fără Nume din Chișinău. Ioan Streba – unul dintre cei mai cunoscuți clarinetiști din istoria recentă a jazzului european, un adevărat virtuos al instrumentului, s-a născut în 1965 în România, într-o familie de violoniști. Locuiește și activează în Paris, Franța, de peste 20 de ani. Înainte de a ajunge la Paris, a fost membru al orchestrei Ciocârlia și a concertat alături de cei mai cunoscuți muzicieni români. Ioan Streba este recunoscut în lumea jazz-ului ca un compozitor inovator, al cărui stil îmbină improvizațiile la clarinet și amestecul dintre gypsy, latino și jazz. Ethno Jazz Festival este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate festivaluri de profil din sud-estul Europei. Cele 21 de ediții desfășurate până acum au găzduit un număr impresionant de muzicieni celebri din peste 50 de țări situate pe 5 continente ale lumii.