Jurnal românesc – 11.07.2024
Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, în colaborare cu Facultatea de Filosofie a Universităţii din Bucureşti, Centrul de Cercetare a Istoriei Ideilor Filosofice, Centro Casa Severino şi Associazione di Studi “Emanuele Severino” din Brescia, organizează Colocviul internaţional „Timp şi fenomen. Către o fenomenologie a eternităţii”, manifestare ştiinţifică ce se va desfăşura în Sala de Conferinţe a Institutului, sâmbătă 13 iulie.
Ştefan Stoica, 11.07.2024, 11:22
Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, în colaborare cu Facultatea de Filosofie a Universităţii din Bucureşti, Centrul de Cercetare a Istoriei Ideilor Filosofice, Centro Casa Severino şi Associazione di Studi “Emanuele Severino” din Brescia, organizează Colocviul internaţional „Timp şi fenomen. Către o fenomenologie a eternităţii”, manifestare ştiinţifică ce se va desfăşura în Sala de Conferinţe a Institutului, sâmbătă 13 iulie. Colocviul vizează o audienţă specializată, formată preponderent din studenţi, masteranzi şi doctoranzi de la programele de studii ale universităţilor din Regiunile Veneto, Friuli Venezia Giulia şi Lombardia. Colocviul internaţional este prilejuit de finalizarea primei traduceri în limba română a scrierilor filosofului italian Emanuele Severino (1929–2020). Lucrările se vor desfăşura în limba italiană şi engleză, cu participarea unor cadre didactice şi cercetători italieni şi români.
* * *
Actrița americană de origine română Elina Löwensohn este unul din invitații speciali la ediția din acest an a Festivalului Internațional de scurtmetraje „Curtas Vila do Condeˮ, desfășurat în perioada 12-21 iulie, în diverse spații din oraș. Elina Löwensohn va fi prezentă la proiecțiile a trei dintre cele mai aclamate filme ale sale. Este vorba despre filme de referință în special pentru generația de cinefili din perioada când a fost fondat festivalul: Nadja(1994) de Michael Almereyda (proiectat în data de 14 iulie), Simple Man(1992)de Hal Hartley (proiectat în data de 15 iulie) și Sombre (1998)de Philippe Grandrieux (proiectat pe 17 iulie). Proiecțiile vor avea loc la Teatrul Municipal Vila do Conde, unde ICR Lisabona sprijină proiecția filmului Sombre. Elina Löwensohn, născută în România și stabilită în Statele Unite, a colaborat cu regizori de avangardă, demonstrându-și talentul și adaptabilitatea la diferite stiluri cinematografice. Curtas Vila do Conde este cel mai important festival de scurtmetraje din Portugalia şi unul dintre cele mai prestigioase din Europa.
* * *
Ambasada României în SUA şi Institutul Cultural Român din New York, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Maramureş şi cu sprijinul mai multor parteneri locali, organizează, în perioada 12-14 iulie, cea de-a treia ediţie a festivalului ‘Weekend-ul românesc de la Washington’. Este cel mai mare proiect de diplomaţie culturală al României în Statele Unite, dar şi cel mai mare festival românesc din America, precizează Ambasada României în SUA. Festivalul se înscrie în programul anual iniţiat şi coordonat de Ambasada României, intitulat ‘România – SUA: Un parteneriat pentru noi orizonturi economice. De 20 de ani împreună sub umbrela NATO’. ‘Weekend-ul românesc de la Washington’ propune publicului o ofertă culturală diversă, accesibilă şi atractivă, punând accentul pe unicitatea şi spectaculosul culturii tradiţionale româneşti, pentru care există un mare interes în rândul americanilor, se precizează în comunicatul Ambasadei. Publicul se va putea bucura de concerte, spectacole de dans, lecturi performative, expoziţii de cărţi româneşti în traducere engleză, demonstraţii meşteşugăreşti, activităţi pentru copii, expoziţii de haine şi bijuterii inspirate de forme tradiţionale, degustări de bucate specifice şi vin, organizate pe eleganta esplanadă The Wharf.
* * *
Institutul Cultural Român, prin Direcția Relații Internaționale, susține participarea violonistei Irina Mureșanu la Skopje, unde va susține un seminar pentru formarea profesională a tinerilor muzicieni din Uniunea Europeanǎ la invitația Institutului FAME’S din Macedonia de Nord. Cursul se va desfășura în perioada 16-23 iulie, fiind susținut de violonistă alături de dirijorul Scott Flavin. Sub titlul „An American Story“, tinerii muzicieni vor avea ocazia să studieze si să înregistreze într-un cadru profesional diverse stiluri din peisajul muzicii americane (precum jazz, swing, bluegrass, muzică de film), precum și compozitori consacrați (Aaron Copland, Leonard Bernstein si George Gershwin). FAME’S este al doilea studio de înregistrări (după BBC) din Europa, iar seminarele organizate sunt conduse de soliști și dirijori de renume internațional din întreaga lume, constituind un program inovator în peisajul programelor culturale și educaționale. Violonista Irina Muresanu, născută în România, concertează pe ambele maluri ale Atlanticului, având apariții în America de Nord, Canada, Caraibe, Europa, Asia și Africa de Sud. Este solistă, membră a orchestrei de cameră și pedagog.