Jurnal românesc – 11.05.2015
Roxana Vasile, 11.05.2015, 12:40
Românul din Spania scrie şi că peste 100 de mii de români şi-au exprimat dorinţa de a vota la alegerile municipale din 24 mai din Spania, statutul de cetăţean european permiţându-le să decidă cine intră în consilul local şi cine va fi primar, dar nu şi cine va intra în parlamentele regionale. Totuşi, având în vedere importanţa numerică a comunităţii româneşti din Spania, partidele spaniole consideră că cei care vor vota la aceste alegeri sunt prea puţini. În ultimii ani, românii din Spania au fost curtaţi de partidele mari pentru alegerile locale, care au încercat să atragă, prin diverse acţiuni, interesul comunităţii pentru participarea la viaţa oraşului.
Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de peste hotare, Angel Tîlvăr, care a efectuat o vizită în Ucraina în perioada 9 – 10 mai, a participat la ceremonia de inaugurare, la Cernăuţi, a Centrului Cultural Român Eudoxiu Hurmuzachi. Prezenţa ministrului delegat la acest eveniment se subscrie preocupării Bucureştiului de afirmare şi păstrare a elementelor identitare româneşti şi reconfirmă importanţa pe care statul român o acordă comunităţilor şi mediului asociativ românesc de pretutindeni – se arată într-un comunicat al MAE. Angel Tîlvăr a apreciat că noul sediu al Centrului Cultural Român Eudoxiu Hurmuzachi va fi una dintre casele spiritualităţii româneşti în Bucovina, în care membrii comunităţii româneşti să regăsească frumuseţea culturii române. Totodată, el a spus că, prin programele dedicate învăţării limbii române, cunoaşterii literaturii şi culturii române, creaţiei în limba română şi a spiritualităţii române, în general, identitatea românească va fi afirmată şi promovată cu mândrie în acest spaţiu deschis tuturor cernăuţenilor. Obiectivul principal al Centrului Cultural Român Eudoxiu Hurmuzachi este păstrarea, afirmarea şi promovarea identităţii româneşti şi promovarea imaginii României în regiunea Cernăuţi.
Ucraina trebuie să adopte valorile europene, care includ şi dreptul la liberă circulaţie, a declarat, duminică, ministrul delegat pentru Relaţia cu Românii de peste Hotare în cadrul unei întrevederi cu Administraţia Regională de Stat de la Cernăuţi. Angel Tîlvăr şi-a exprimat îngrijorarea faţă de incidentul petrecut vineri seară când fostul premier al Republicii Moldova, Mircea Druc, care este şi cetăţean român, nu a primit dreptul de intrare în Ucraina. Ministerul român de externe a anunţat că va solicita clarificări ambasadorului ucrainean la Bucureşti, Teofil Bauer, precizând că această situaţie nu corespunde stadiului actual al relaţiilor dintre România şi Ucraina. De altfel, subiectul interdicţiilor de intrare în Ucraina pentru un număr de cetăţeni români a fost ridicat de partea română cu mai multe ocazii, inclusiv în discuţiile la nivelul miniştrilor afacerilor externe, atât în cadrul vizitei la Bucureşti a ministrului ucrainean de externe (februarie 2015), cât şi cu prilejul discuţiilor ulterioare, inclusiv telefonice, respectiv prin demersuri ale ambasadei României la Kiev în relaţia cu autorităţile ucrainene.
Standul României din Orăşelul European, amenajat în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău cu prilejul Zilei Europei, a fost, duminică, unul dintre cele mai vizitate şi apreciate, după cum informează Radio Chişinău. Vizitatorii au putut gusta din bucătăria tradiţională românească, dar au avut şi posibilitatea să ia cunoştinţă mai îndeaproape cu proiectele realizate de România în Republica Moldova. Ambasadorul român la Chişinău, Marius Lazurca, prezent la eveniment, a subliniat că Republica Moldova trebuie să îşi continue eforturile de integrare europeană, dând asigurări că România va fi un partener de încredere în acest sens.