Jurnal românesc – 10.12.2024
Ministerul de Externe de la București informează că, în cazul stabilirii reședinței sau domiciliului în străinătate, cetățenii români au obligația de a se înregistra la cea mai apropiată misiune diplomatică sau oficiu consular al României
Leyla Cheamil, 10.12.2024, 11:22
Ministerul de Externe de la București informează că, în cazul stabilirii reședinței sau domiciliului în străinătate, cetățenii români au obligația de a se înregistra la cea mai apropiată misiune diplomatică sau oficiu consular al României, în conformitate cu prevederile art. 5 din Legea din 2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, cu modificările și completările ulterioare.
De asemenea, ministerul recomandă și cetăţenilor români care călătoresc în străinătate doar pentru o ședere de scurtă durată, fără a-și stabili reședința sau domiciliul în altă țară, să îşi înregistreze prezența, în mod voluntar, la cea mai apropiată misiune diplomatică sau oficiu consular al României, pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă. În acest caz, înregistrarea nu reprezintă o obligație legală, ci un instrument util, care poate facilita acordarea de asistență și protecție consulară în situații deosebite precum conflicte militare, atentatele teroriste, calamitățile naturale.
În toate situațiile, înregistrarea cetățenilor români la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate se operează în baza acordului persoanei. Pentru efectuarea formalităților de înregistrare a cetățenilor români la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României din străinătate nu se percep taxe consulare.
În perioada 4-8 decembrie, la București s-a desfășurat târgul de carte „Gaudeamus”, în cadrul căruia scriitoarea și criticul literar Victoria Fonari din Republica Moldova și-a lansat volumul de versuri „Portalul inimii”, informează MOLDPRES, citat de Radio Chișinău. Pe 1 noiembrie, Victoriei Fonari i s-a decernat Premiul Special „Nicolae Dabija” oferit de Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Bacău, pentru promovarea culturii române în Basarabia și Bucovina de Nord, în cadrul manifestării nationale Toamna bacoviană.
Victoria Fonari s-a născut în 1975 în Chișinău. În 1996, a absolvit Facultatea de Litere a Universității de Stat din Moldova, specialitatea limba și literatura română și limba latină, prima promoție în R. Moldova cu această specializare. În 2007, devine conferențiar universitar la Universitatea de Stat din Moldova. În calitate de cercetător, a semnat peste 110 de articole științifice, inclusiv patru monografii. A editat cărți de critică literară printre care „Factorii intelectual și sentimental în opera lui Aureliu Busuioc” și „Hermeneutica literară”. De asemenea, a editat cărți pentru copii. A fost distinsă cu premii literare din Republica Moldova, România și Italia.
Accademia di Romania din Roma, în colaborare cu Colegiul Pio Romeno, Biserica și Abația Benedictină Sant’Anselmo, anunță un concert de orgă susținut de artista română Iulia Reitu. ICR notează că evenimentul, ce îmbină muzica clasică cu armoniile colindelor tradiționale, va avea loc pe 12 decembrie, în Biserica Sant’Anselmo sull’Aventino. Iulia Reitu și-a început educația muzicală prin studiul pianului în cadrul Colegiului de Artă „Carmen Sylva” din Ploiești, sub îndrumarea doamnei profesor Natalia Coloros-Mocănescu, participând anual la cursurile de măiestrie oferite de pianista concertistă Léa-Yoanna Adam. A început studiul orgii în anul 2017 în cadrul Facultății de Muzică a Universității „Transilvania” din Brașov, debutând ca organist în cadrul stagiunii de concerte din anul 2019 de la Biserica Neagră, unde a revenit, mai apoi, cu concerte. În prezent, urmează cursurile Facultății de Muzică Bisericească Evanghelică din Tübingen.
Institutul Cultural Român de la Viena marchează, în perioada 11 decembrie 2024-14 ianuarie 2025, împlinirea a 35 de ani de la Revoluția Română din 1989, moment istoric care desemnează începutul libertății și democrației în România, odată cu căderea regimului comunist, printr-o serie de manifestări reunite sub titlul 1989: imaginile unei Revoluții. Seria de manifestări de la sediul ICR Viena include proiecția a două reportaje realizate de televiziunea austriacă ORF în 1989 și 1990 despre România, o expoziție de fotografie și un recital muzical folk-rock. Expoziția „Timişoara Incognito – Revoluţia Română 1989” reunește o colecție de fotografii, realizate în timpul Revoluției din decembrie 1989 de la Timișoara de fotograful Constantin Duma. Imaginile expuse surprind instantanee ale evenimentelor de la Timișoara din perioada 16-22 decembrie 1989, multe dintre ele necunoscute publicului. Selecția de fotografii ilustrează momente tragice din zilele Revoluției și reconstruiește desfășurarea evenimentelor prin imagini.