Jurnal românesc – 10.07.2024
Centrul Media BucPress, unicul trust de presă al românilor din Ucraina, a încheiat, recent, un act adițional la acordul de parteneriat cu Societatea Română de Radiodifuziune, anunță BucPress.
Leyla Cheamil, 10.07.2024, 11:00
Centrul Media BucPress, unicul trust de presă al românilor din Ucraina, a încheiat, recent, un act adițional la acordul de parteneriat cu Societatea Română de Radiodifuziune, anunță BucPress. Prin acest act, este continuată cu încă un an cooperarea Agenției BucPress și Radio Cernăuți cu Radio România Internațional. Acordul de parteneriat încheiat în 2019 și prelungit în anii 2020-2024, prevede retransmiterea la Radio Cernăuți, organ de presă al Centrului Media BucPress, a unor emisiuni produse de Radio România Internaţional, respectiv publicarea pe pagina Agenției BucPress de articole realizate de jurnaliștii de la București, colaborarea pentru realizarea unor producții radio în comun, preluarea de către Radio România Internațional a unor ştiri şi reportaje produse de jurnaliștii români din Ucraina. Este primul acord de acest gen încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune și o asociație de presă de limba română din Ucraina. Centrul Media BucPress este o asociație a jurnaliștilor români, care are ca scop dezvoltarea presei de limba română din Ucraina. Are sediul la Cernăuți și două filiale: una în Odesa și alta în Transcarpatia.
La Liceul din Horbova, regiunea Cernăuți, va fi deschis un centru de înscriere la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava. BucPress notează că viitorii studenți, masteranzi și doctoranzi pot depune actele pentru admitere la centrul de înscriere din Horbova în perioada 15-18 iulie. De asemenea, actele pentru înscriere pot fi depuse la sediul Universității, în perioada 11-18 iulie, pentru specializările unde există probe, și 11-19 iulie, pentru specializările unde nu există probe, fără zilele de sâmbătă și duminică. Locurile bugetate sunt alocate doar programelor cu predare în limba română. Românii de pretutindeni pot urma și programe de studii cu predare în limbi străine doar în regim cu taxă. La studii se pot înscrie în regim cu taxă și cetățenii ucraineni care nu își asumă identitatea românească. Pentru cetățenii ucraineni, beneficiari ai protecției temporare acordate de autoritățile statului român, pot fi alocate locuri fără taxă. Etnicii români admiși la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, în limita numărului total de locuri fără taxă scoase la concurs pentru românii de pretutindeni, pot beneficia de burse de studiu în lei în cuantum de minimum 900 lei pe lună pentru studiile de licență și de masterat. Bursele se atribuie în ordinea mediilor de admitere.
Scriitoarea Ana Blandiana, prezentă la Conferința dedicată comemorării victimelor valului de deportări comuniste din 6 iulie 1949, desfășurat la Memorialul de la Mereni, a subliniat importanța memoriei istorice, mai ales în contextul actual al Republicii Moldova, care face pași importanți spre integrarea europeană. Potrivit Radio Chișinău, scriitoarea a evidențiat că legătura dintre suferințele trecutului și libertatea viitorului este esențială pentru a înțelege direcția în care se îndreaptă societatea. Ana Blandiana consideră că arta și creația pot juca un rol crucial în transmiterea memoriei istorice, chiar dacă acestea se îndepărtează, uneori, de rațional și de pledoaria pentru idei. Ea a încurajat tinerii să se implice activ în cunoașterea și transmiterea trecutului, pentru a preveni repetarea greșelilor istorice și pentru a susține democrația și libertatea.
Dansatoarea Nora Stancu va fi prezentă, cu sprijinul ICR Viena, la una dintre cele 57 de burse la danceWEB 2024, din cadrul ImPulsTanz – Vienna International Dance Festival. Festivalul se va desfășura în perioada 11 iulie – 11 august, iar programul de burse danceWEB în perioada 10 iulie – 14 august. ICR notează că Nora Stancu a fost selectată pentru programul danceWEB 2024 printr-o competiție intensă, cu 700 de aplicanți din peste 60 de țări, obținând una dintre cele 57 de burse oferite. Prezența acesteia în cadrul programului danceWEB 2024 din Viena este o oportunitate pentru prezentarea performanței sale într-un context internațional. danceWEB nu este doar un program de rezidență artistică, ci și un teren pentru inovație și colaborare. Participanții au acces la ateliere și conferințe susținute de profesioniști de renume, la spectacole de dans contemporan care îi inspiră și îi provoacă, și la un mediu internațional care îi îmbogățește cultural și artistic.