Jurnal românesc – 10.06.2024
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat că omologul său spaniol, Pedro Sanchez, urmează să efectueze o vizită, în luna iulie, în România, pentru a participa, între altele, şi la semnarea acordului bilateral privind dubla cetăţenie acordată românilor din Spania.
Leyla Cheamil, 10.06.2024, 10:40
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat că omologul său spaniol, Pedro Sanchez, urmează să efectueze o vizită, în luna iulie, în România, pentru a participa, între altele, şi la semnarea acordului bilateral privind dubla cetăţenie acordată românilor din Spania. Acesta a adăugat că, după Franţa şi Portugalia, România devine, astfel, al treilea stat al UE care semnează un astfel de acord cu Spania, ţară unde este prezentă o comunitate de peste un milion de români. Premierul a ţinut să explice că acest demers nu înseamnă îndepărtarea românilor din Spania de ţară.
El a amintit şi discuţiile purtate cu premierul de la Roma, Giorgia Meloni, privind recunoaşterea statutului de cult pe teritoriul italian pentru Biserica Ortodoxă Română. Marcel Ciolacu a subliniat că, în calitate de premier, are datoria să creeze oportunităţi pentru românii din afara graniţelor. „Eu am datoria să creez oportunităţi. Deciziile îţi aparţin, dar dacă decizia ta este să rămâi în Italia, eu vreau ca religia ta să fie respectatăˮ, a spus premierul de la București.
Pe de altă parte, el a punctat că trebuie continuate măsurile care să-i determine pe românii aflaţi în străinătate să se întoarcă în ţară.
StiriDiaspora.ro derulează, în perioada 1 iunie – 30 octombrie, proiectul „Tradiţii româneşti în diasporaˮ, finanţat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP). Obiectivul general este acela de a realiza un portofoliu cu tradiţii şi obiceiuri româneşti prezentate într-un mod cât mai captivant, precum şi de a implica direct şi indirect românii din străinătate, a informat DRP.
Departamentul îşi mai propune ca, prin intermediul acestui proiect, să sprijine românii din străinătate să redescopere tradiţiile şi obiceiurile româneşti, să susţină românii care au copiii născuţi în diaspora să-i poată informa cu privire la tradiţii şi datini, dar şi să creeze un climat de permanent dialog şi comunicare între autorităţile din România, laice şi bisericeşti, artistice şi culturale, cu românii din străinătate, în ceea ce priveşte conservarea tradiţiilor româneşti. Potrivit sursei citate, din acest proiect va rezulta crearea şi stocarea virtuală a unei nealterabile avuţii cu valoare documentară, conţinând elemente proprii poporului român şi popularizarea la scară extinsă, în format mass-media, în ţară şi străinătate, a unor tradiţii româneşti semnificative.
Accademia di Romania in Roma, în colaborare cu Ambasada României la Roma invită publicul să participe, pe 21 iunie, la un regal de muzică clasică, un recital de violoncel și pian susținut de maestrul Marcel Spinei alături de Sanda Spinei. În cadrul concertului este prevăzut un intermezzo liric, cu versuri de Mihai Eminescu traduse în italiană de Rosa del Conte și Marco Cugno. Evenimentul face parte din programul anual „Festa della musica”, organizat de Asociația Italiană pentru promovarea Festivalului „Festa della musica” și promovat de Ministerul Culturii italian, Comisia Europeană și Departamentul pentru Politici pentru Tineret. Majoritatea lucrărilor sunt transcrise și aranjate de muzicianul Marcel Spinei. Vor exista și câteva premiere absolute, cum ar fi lucrări semnate de Grigorie Bunu Aliatu, compozitor român din secolul al XV-lea sau de Dimitrie Cantemir domnitorul.
Institutul Cultural Român de la Tel Aviv organizează și găzduiește, până pe 12 iulie, expoziția de pictură, fotografii, instalații și artă video intitulată „Foliage of Life” cu lucrările artistei israeliene Dalia Sinclair, a cărei mamă a fost originară din Sighetu Marmației. Organizat în colaborare cu Fundația Tarbut Sighet, promotoare a conservării memoriei victimelor Holocaustului din România, acest proiect face parte din seria de manifestări ale ICR Tel Aviv dedicate comemorării a 80 de ani de la Holocaustul din Transilvania de Nord.
ICR notează că Sinclair dezvăluie, în arta sa, amprenta pe care evenimentele emoționante din istoriei familiei a lăsat-o asupra vieții sale lăuntrice, fiind în continuă căutare de noi metafore care să cuprindă amintiri dragi despre oameni, locuri și timpuri. Absolventă a Colegiului Art Studio din Raanana, Israel, artista a avut numeroase participări la expoziții solo și de grup în Israel, Australia și România, completate de experiența de ghid de artă la muzee din Australia și de numeroase activități culturale în domeniul media și al artelor performative.