Jurnal românesc – 10.05.2024
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a discutat, joi, la Madrid, cu vicepremierul şi ministru al Muncii şi Economiei Sociale din Spania, Yolanda Diaz Perez, despre cooperarea în domeniul ocupării şi Inspecţiei Muncii şi despre acordarea dublei cetăţenii pentru românii din Spania
Roxana Vasile, 10.05.2024, 11:22
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a discutat, joi, la Madrid, cu vicepremierul şi ministru al Muncii şi Economiei Sociale din Spania, Yolanda Diaz Perez, despre cooperarea în domeniul ocupării şi Inspecţiei Muncii şi despre acordarea dublei cetăţenii pentru românii din Spania. ‘Vreau ca România să preia bunele practici din Spania în domeniul economiei sociale, iar experienţa lui Victor Meseguer Sanchez, comisar special pentru Economie Socială, unul dintre cei mai buni experţi din Europa, să fie folosită şi în România’, a declarat dna Bucura-Oprescu. La rândul său, Yolanda Diaz Perez a solicitat sprijinul României pentru susţinerea iniţiativei ‘Către o Cartă Globală a Drepturilor Muncii’, lansată de Guvernul spaniol, care îşi propune plasarea muncii decente în centrul implementării unui nou contract social ce vizează ocupare deplină şi productivă, dialog social, respectarea standardelor internaţionale, protecţie şi justiţie socială.
Tot joi, ministrul Simona Bucura-Oprescu a participat, la Madrid, la conferinţa la nivel înalt ‘Către o Europă socială cu noi drepturi’, organizată de Ziua Europei. Oficialul român a declarat că Europa trebuie să fie pregătită pentru meseriile viitorului, pentru tranziţia verde şi digitală, prin dezvoltarea competenţelor lucrătorilor, asigurarea instrumentelor de care au nevoie şi o strategie de îmbunătăţire a pieţei muncii în contextul acestor schimbări.
Departamentul consular din cadrul Ministerului de Externe anunță o nouă serie de consulate itinerante pe parcursul lunii mai în Germania – la Heilbronn, Franța – la Nantes, Canada – la Winnipeg și Marea Britanie – în Insula Jersey și Leichester. Cei interesaţi trebuie să se asigure că şi-au făcut programare în prealabil și că au la îndemână toate documentele necesare pentru a se întâlni chiar în zona lor de reședință cu reprezentanții consulari. Asistență pe teme de muncă și sociale va fi acordată, pe 20 mai, şi la sediul Consulatului General al României la Bologna.
Un program interesant şi instructiv şi un stand naţional cu o ofertă editorială consistentă constituie participarea României la Salonul Internaţional de Carte de la Torino, din perioada 9-13 mai. Ajuns la a 36-a ediţie, Salone Internazionale del Libro di Torino este cel mai important târg de carte din Italia şi unul dintre cele mai relevante la nivel european. Protagoniştii evenimentelor din cadrul programului românesc sunt personalităţi din România, Italia şi Republica Moldova reprezentative pentru profilul manifestării – scriitori, traducători, editori, filologi, critici literari, filosofi, jurnalişti şi reprezentanţi ai unor edituri italiene.
Standul României promovează atât literatura română contemporană, cât şi lucrări ale autorilor români din domeniile filosofiei, istoriei sau criticii literare apărute în limba italiană în ultimii doi ani. Volumele traduse şi publicate sunt aduse în atenţia publicului prin prezentări de carte, comentarii şi discuţii cu cititorii. Sunt vizate, totodată, extinderea şi consolidarea relaţiilor bilaterale româno-italiene în domeniile literaturii, traducerilor şi politicilor editoriale, precum şi menţinerea legăturii comunităţii româneşti cu valorile culturale ale ţării de origine.
La Madrid a avut loc, pe 7 mai, a patra ediție a Colocviului hispano-român de cultură și documentare, proiect academic coordonat de profesor Iuliana Botezan, cu scopul de a pune în valoare prezența culturii române în spațiul hispanic și de a promova imaginea României în context european. Cu această ocazie, a fost lansat „Ghidul autorilor europeni: România”, în limba spaniolă, dedicat culturii și promovării României. Publicația realizată de Centrul madrilen „Europe Direct” în parteneriat cu ICR Madrid deschide, de altfel, o colecție dedicată literaturilor țărilor membre ale Uniunii Europene. Ambasada României în Spania a salutat, în context, excelenta cooperare cu Guvernul regional al Comunității Madrid și recunoașterea valorii și contribuției remarcabile a celor aproximativ 145.000 de români din regiune.
Pe 8 mai s-au împlinit 16 ani de la înființarea Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, precum și de la întronizarea Preasfințitului Părinte Siluan ca episcop. În cei peste 16 ani de activitate a Episcopiei s-au întemeiat peste 200 de parohii, s-a organizat slujirea pastoral-misionară în 26 de protopopiate, s-au început 10 comunități monastice, s-au înființat Frăția Nepsis a tinerilor ortodocși, Asociația Caritabilă San Lorenzo dei Romeni şi Centrul de Studii Teologice Sfântul Dionisie Exiguul, extensia de la Roma a Facultății de Teologie „Justinian Patriarhul” din București. Un partener important al Ambasadei României, Episcopia Ortodoxă Română a Italiei contribuie, prin activitățile pe care le promovează, la păstrarea identității spirituale și culturale românești și la consolidarea legăturii numeroșilor membri ai comunității românești din Italia cu țara natală.