Jurnal românesc – 10.04.2025
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) din România a adoptat hotărârea privind sediile a 965 de secții de votare din străinătate organizate pentru alegerile prezidențiale din acest an.

Mihai Pelin, 10.04.2025, 11:22
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) din România a adoptat hotărârea privind sediile a 965 de secții de votare din străinătate organizate pentru alegerile prezidențiale din acest an. Decizia a fost adoptată ca urmare a propunerilor transmise de MAE, realizate pe baza informațiilor și a datelor primite de la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României. Astfel, pentru alegerile prezidențiale din acest an vor fi înființate suplimentar 15 secții de votare în afara țării față de cele 950 organizate în străinătate la alegerile prezidențiale și parlamentare din 2024, precizează AEP.
Cele mai multe secții de votare sunt în Italia și Malta (161), Spania (147), Marea Britanie (108), Franța și Principatul Monaco (69), Republica Moldova (64) și în Statele Unite (50). MAE le recomandă alegătorilor din străinătate să se informeze din timp asupra adresei secției de votare la care intenționează să își exercite dreptul de vot. La alegerile prezidențiale votarea în străinătate se desfășoară pe durata a trei zile la fiecare tur de scrutin (2, 3 și 4 mai 2025, respectiv 16, 17 și 18 mai 2025).
Votarea în străinătate începe în toate cele 3 zile (vineri, sâmbătă și duminică) la ora locală 07:00. În zilele de vineri și sâmbătă, aceasta se încheie la ora locală 21:00, iar în ziua de duminică, votul se închide la ora 21:00, ora României. MAE reamintește că pot vota la secțiile organizate în străinătate toți cetățenii români cu drept de vot care se află în străinătate, pe baza unui act de identitate emis de autoritățile române și aflat în perioada de valabilitate.
* * *
Pentru a marca Ziua Unirii Basarabiei cu România (27 martie / 9 aprilie după calendarul iulian, respectiv cel gregorian), Institutul Cultural Român de la Tel Aviv organizează, pe 10 aprilie, la sediu, o proiecţie a filmului „Soarele Moldovei. Începutul”, în regia Claudiei Stavrositu. Prima parte din drama istorica ‘Soarele Moldovei. Începutul’ este o poveste care îl prezintă pe domnitorul Ștefan cel Mare ( 1457 -1504) în copilărie și evidențiază unele întâmplări care i-au marcat personalitatea puternică și unică. Contextul istoric este 1450, înaintea bătăliei de la Crasna, cu un an înainte ca Bogdan al II-lea să fie ucis în masacrul de la Reușeni, și întâmplările prin care trece Ștefăniță la moșia de la Borzești.
Ștefan cel Mare a fost fiul lui Bogdan al II-lea și a avut cea mai lungă domnie din epoca medievală din Țările Române. Este considerat o personalitate marcantă a istoriei României, înzestrată cu mari calități de om de stat, diplomat și conducător militar. Filmul îi are în distribuție pe Vladimir Andriescu, Cristian Popa, Valentina Popa, Ovidiu Usvat, dar și alți actori de la teatrele din Iași, Botoșani și Suceava.
* * *
ICR de la Madrid prezintă în galeria sa, în perioada 10 aprilie – 9 mai, o nouă expoziție intitulată „Culori și forme în arta românească” a artistei Laura Bălăşoiu. Aceasta este o expoziție de ceramică florală care conține 12 lucrări inspirate din picturile artiștilor români: Nicolae Grigorescu, Ion Andreescu, Theodor Aman, Margareta Sterian, Nicolae Tonitza, Octav Băncilă și Ștefan Luchian. În această expoziție, este însoțită de eleve din Madrid care au participat la aceste cursuri și care au dorit să cunoască mai multe despre arta românească.
Laura Bălășoiu este ceramistă, specializată în modelare florală. Ea are peste 15 ani de experiență și a cucerit inimile spaniolilor prin măiestria sa în arta modelării florilor din ceramică. Deși originară din România, Laura a găsit în Spania un public care apreciază nu doar talentul său artistic, ci și frumusețile naturale pe care le promovează prin operele sale. Originară din Transilvania, Laura Bălășoiu și-a început cariera în România, unde a lucrat mai bine de 12 ani ca artizană, modelând flori pentru o fabrică de ceramică. În 2007, a decis să se mute în Spania, unde a lucrat o perioadă și ca jurnalistă pentru diverse publicații românești.
* * *
ICR de la Viena organizează în perioada 10 aprilie – 9 mai expoziţia „ELYSIUM – O percepţie senzorială în lucrările lui Vasile Fuiorea”, curatoriată de Ana-Maria Altmann. Ea este istoric de artă şi curator. Din 1984 s-a stabilit la Viena, unde a coordonat proiecte de artă contemporană românească. De asemenea, în perioada 24-25 aprilie, ICR Viena prezintă instalaţia de realitate virtuală ‘Dialog cu Brâncuşi’ realizată de artistul Florin Marc, doctorand în cadrul Şcolii Doctorale de Teatru şi Film a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.
Este o experiență interactivă ce aduce laolaltă arta și tehnologia, oferind vizitatorilor ocazia de a intra într-un dialog cu o reprezentare digitală a marelui sculptor Constantin Brâncuși. Folosind inteligența artificială, această instalație creează o conversație autentică, în care avatarul „răspunde” întrebărilor publicului, păstrând un stil și ton specific. Vizitatorii devin astfel parte a unui dialog interactiv, iar „moștenirea” lui Brâncuși prinde viață într-o manieră inovativă și captivantă.