Jurnal românesc – 10.04.2024
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, marţi, decretul pentru promulgarea legii potrivit căreia data de 14 mai este sărbătorită ca 'Ziua solidarităţii şi prieteniei dintre România şi Statul Israel'
Daniela Budu, 10.04.2024, 11:22
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, marţi, decretul pentru promulgarea legii potrivit căreia data de 14 mai este sărbătorită ca ‘Ziua solidarităţii şi prieteniei dintre România şi Statul Israel’. Cu prilejul acestei zile pot fi organizate activităţi diplomatice, politice, culturale, sociale şi artistice şi pot fi difuzate, prin mijloace de informare în masă, materiale care vizează istoria şi promovarea relaţiilor bilaterale româno-israeliene. Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, misiunile diplomatice ale României în Statul Israel, precum şi în alte state sau aflate pe lângă organizaţii internaţionale pot acorda sprijin logistic şi pot aloca fonduri din bugetele proprii în vederea organizării evenimentelor dedicate. Unităţile de învăţământ, unităţile de cult, centrele comunitare, instituţiile culturale, precum şi reprezentanţele diplomatice ale României sunt invitate să participe la acţiuni de promovare a Zilei Solidarităţii şi Prieteniei dintre România şi Statul Israel.
România va participa, de vineri până duminică, la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internaţional dedicat cărţii şi literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère şi în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere. Prezenţa României cu stand propriu şi un program la care participă numeroşi invitaţi este organizată de Institutul Cultural Român prin Centrul Naţional al Cărţii şi ICR Paris, în parteneriat cu Ministerul Culturii, Ambasada României şi Ambasada Republicii Moldova la Paris. La ediţia din acest an, România va fi prezentă şi în cadrul standului Parlamentului European şi al clusterului EUNIC Paris. La standul României vor fi disponibile pentru vânzare cele mai recente ediţii în franceză ale unor opere de ficţiune şi de nonficţiune, volume de poezie şi cărţi de bandă desenată. Sunt programate sesiuni de autografe susţinute de scriitori români, iar vizitatorii vor putea achiziţiona şi volume semnate de aceștia. La Festival vor fi prezente circa 300 de edituri.
Institutul Cultural Român de la Madrid organizează, sub auspiciile Ambasadei României în Regatul Spaniei, cea de-a 14-a ediție a Festivalului Filmului Românesc în Spania (Muestra de Cine Rumano), în perioada aprilie – decembrie. Inaugurarea a avut loc marți, 9 aprilie, la Madrid, în prezența autorităților locale spaniole și a actriței Adelaida Perjoiu, care le-a vorbit celor prezenți despre prima proiecție din festival, “MMXX” de Cristi Puiu, și a participat la un Q&A cu publicul pe marginea rolului său din film. Festivalul a devenit un punct de referință atât în rândul cinefililor interesați de cinematografia românească, cât și în rândul profesioniștilor. Este vorba despre un proiect anual de promovare a cinematografiei românești contemporane pe care ICR Madrid l-a inițiat în 2010 și care constă în proiectarea unor pelicule recente în capitala Spaniei, filmele fiind ulterior itinerate în diverse orașe spaniole. Orașele selectate pentru proiecții anul acesta reprezintă centrele cu cele mai puternice filmoteci regionale: Barcelona (al doilea pol cultural al Spaniei), Valencia, Sevilla, Granada, Oviedo, Zaragoza, Santander și Palma de Mallorca, orașe cu o concentrare importantă de români. Anul acesta, vor fi proiectate cinci filme, realizate în perioada 2021-2023: “Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii”, r. Radu Jude, “MMXX”, r. Cristi Puiu, “Carbon”, r. Ion Borș, “Oameni de treabă”/ “Men of Deeds”, r. Paul Negoescu, “Om-Câine”/ “Man and Dog”, r. Ștefan Constantinescu.
Institutul Cultural Român de la New York prezintă expoziţia ‘in•ner transit’ a artistei vizuale Natalia Irina Roman, o instalaţie mixed media produsă şi prezentată în premieră la New York. Vernisajul expoziţiei va avea loc pe 12 aprilie, iar expoziţia, deschisă până pe 21 iunie, va putea fi descoperită nu doar de publicul care va vizita institutul pe parcursul expoziţiei, dar şi de toţi cei care vor trece prin faţa sediului din Midtown Manhattan în această perioadă deoarece, în premieră, ICRNY va realiza o expoziţie de artă contemporană în lobby-ul şi în vitrina Institutului. În încercarea de a reimagina experienţa zilnică a navetei, artista şi curatoarea Natalia Irina Roman, stabilită la Berlin, prezintă în premieră instalaţia ‘in•ner transit’, o invitaţie poetică de a evalua puterea artei de a regândi infrastructura de tren şi metrou îmbătrânită a marilor oraşe. Proiectul, bazat pe o cercetare amplă a sistemelor de transport din New York, Berlin şi Bucureşti, explorează complexitatea mobilităţii urbane printr-un amestec de mijloace media.