Jurnal românesc – 10.04.2018
OUG 12/2018 cu privire la modificările Legii 321/2006 a primit un raport favorabil cu amendamente admise, în unanimitate de voturi, în cadrul Comisiei românilor de pretutindeni din Senat. Aceste modificări aduse legii îmbunătățesc cadrul normativ actual care se referă la posibilitatea reabilitării unor imobile cum ar fi școli, biserici, muzee, obiective culturale românești din străinătate relevante pentru păstrarea identității culturale, spirituale și lingvistice românești. De asemenea, s-a stabilit astfel un cadru legal mai bun în vederea relaționării cu asociațiile românilor de pretutindeni. Lilla Debelka, secretarul se stat din cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni a susținut, în cadrul comisiei, propunerile pentru aceste modificări. OUG este încă în procedură legislativă în cadrul Senatului, Camera Deputaților având rol decizional.
Carmen Pelin, 10.04.2018, 13:12
În 2017 comparativ cu 2016, costul orar cu mâna de lucru în întreaga economie (excluzând agricultura şi administraţia publică) a crescut cu 2,3% în Uniunea Europeană şi de 1,9% în zona euro, în rândul statelor member cele mai mari creşteri fiind înregistrate în România (17,1%) şi Bulgaria (12%), arată cele mai recente date Eurostat. Conform acestora, în 2017 costul orar cu mâna de lucru în întreaga economie (excluzând agricultura şi administraţia publică) a fost de 26,8 euro în Uniunea Europeană şi de 30,3 euro în zona euro, statele membre cu cele mai scăzute costuri orare cu mâna de lucru fiind Bulgaria (4,9 euro) şi România (6,3 euro), la polul opus situându-se Danemarca (42,5 euro) şi Belgia (39,6 euro). Costul orar cu mâna de lucru cuprinde costurile cu salariile şi costurile non-salariale, precum contribuţiile sociale plătite de angajatori. Ponderea costurilor non-salariale în costurile totale a fost de 24% în UE, în creştere cu 2,3% comparativ cu 2016. În rândul statelor membre ponderea costurilor non-salariale în costurile totale a variat între 6,7% în Malta şi 32,8% înFranţa. În România, ponderea costurilor non-salariale în costurile totale cu mâna de lucru este sub media din UE, 19,8% în 2017, însă costurile non-salariale au înregistrat cea mai mare creştere anuală din UE, graţie unui avans de 15%. Eurostat precizează că aceste date acoperă doar companiile cu cel puţin zece angajaţi.
Românii stabiliţi în străinătate care au petrecut sărbătorile pascale acasa se întorc în ţările unde muncesc, iar vămile din vestul României încep să se aglomereze. Tocmai din această cauză, Poliţia de Frontieră a suplimentat personalul. Şoferii aflaţi în trafic pot consulta aplicaţia unde este afişată media timpilor de aşteptare în fiecare vamă, astfel încât fiecare poate alege punctul de frontieră cel mai puţin aglomerat. Aplicaţia este disponibilă la adresa https://www.politiadefrontiera.ro/ro/traficonline/.
Vă reamintim că Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, în colaborare cu Ministerul Tineretului şi Sportului, anunţă deschiderea înscrierilor pentru cea de-a zecea ediţie a Programului de tabere ARC” – destinat elevilor şi tinerilor români de pretutindeni. În 2018 taberele vor avea loc în Centrele de Agrement din Sulina, jud. Tulcea, în perioada 26 iunie – 28 august, şi Oglinzi, jud. Neamţ, între 25 iunie si 30 iulie, în serii consecutive de câte şapte zile. Taberele ARC de anul acesta vor reuni 2.700 de elevi şi tineri români din ţările aflate în jurul graniţelor şi Balcani, precum şi din diaspora. Activităţile se vor axa pe dezvoltarea abilităţilor de comunicare în limba română, stimularea spiritului de colaborare și unitate în rândul tinerilor români de pretutindeni, informarea participanţilor asupra istoriei românilor şi aprofundarea cunoştinţelor de cultură şi civilizaţie românească. În tabere se vor organiza ateliere de limba română, creație, sport, precum și excursii la obiectivele turistice și culturale din zonă. Grupurile vor fi alcătuite cu sprijinul misiunilor diplomatice şi al mediului asociativ, în funcție de o serie de criterii pe care le puteţi afla de pe site-ul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.