Jurnal românesc – 10.01.2025
Din luna martie, românii vor putea călători fără vize în Statele Unite, după actualizarea platformei electronice americane de autorizare a călătoriilor - ESTA.
Leyla Cheamil, 10.01.2025, 11:00
Din luna martie, românii vor putea călători fără vize în Statele Unite, după actualizarea platformei electronice americane de autorizare a călătoriilor – ESTA. După cum a afirmat ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, la un post de televiziune, cetăţenii românii nu vor mai fi nevoiţi să susţină interviuri pentru acordarea vizei la Consulatul american de la Bucureşti. Autorizaţia de călătorie va fi valabilă timp de doi ani, cu număr nelimitat de intrări sau ieşiri din Statele Unite ale Americii şi va putea fi utilizată pentru vizite de până la 90 de zile. Costul acesteia se ridică la 21 de dolari americani, spre deosebire de costul eliberării vizelor, care este, acum, 185 de dolari. Românii vor putea solicita, în continuare, şi vize americane, cu avantajul că sunt valabile 10 ani, iar durata unei călătorii este de maximum şase luni. Vor fi şi avantaje economice ale includerii României în Programul Visa Waiver, a mai spus şeful diplomaţiei de la București. Dincolo de creşterea numărului turiştilor, vor exista mai multe călătorii de afaceri, investitorii se vor putea deplasa mai uşor, ceea ce va duce la creşterea schimburilor comerciale.
Ministerul de Externe anunță că, pe 9 ianuarie, la sediul Uniunii Arhitecților din România, a avut loc a doua etapă de evaluare a proiectelor înscrise la Concursul național pentru selectarea proiectului care va reprezenta țara la cea de-a 19-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură – la Biennale di Venezia. Comisia de selecție a evaluat cele trei proiecte calificate. În urma centralizării punctajelor acordate de către fiecare membru al Comisiei, a fost desemnat câștigător proiectul HUMAN SCALE. Conform motivării, Comisia de selecție a apreciat acest proiect pentru abordarea unei teme mai rar analizate în arhitectura contemporană, dar esențială de-a lungul istoriei arhitecturii, și anume desenul de arhitectură, care s-a desprins din artele plastice, ca instrument de comunicare a proiectelor și care a avut o evoluție independentă, mai ales începând cu secolul al XX-lea. Expoziția studiază zona de suprapunere dintre artele vizuale și arhitectură, printr-un dialog între desenele arhitecților români din secolul al XX-lea și opera artistului Vlad Nancă, cunoscut pentru lucrările lui, care prelucrează elementele și detaliile arhitecturii construite din a doua parte a secolului trecut, folosind, de asemenea, ca puncte de referință și de limbaj, desenele de arhitectură ale arhitecților aceleiași perioade.
Primul episcop ortodox român al Irlandei şi Islandei, părintele Nectarie Petre, va fi întronizat, sâmbătă, la Biserica „Sfântul Columbaˮ din Dublin. Potrivit Agenţiei Basilica a Patriarhiei Române, întronizarea va avea loc la finalul Sfintei Liturghii, la eveniment fiind anunţată prezenţa a numeroşi ierarhi. Printre cei care au confirmat participarea la eveniment se numără Mitropolitul Iacov al Irlandei din cadrul Patriarhiei Ecumenice, precum şi Arhiepiscopul anglican de Dublin, alături de reprezentanţi ai Ambasadei României la Dublin şi alte autorităţi. Episcopia Irlandei şi Islandei a fost înfiinţată anul trecut, odată cu Arhiepiscopia Marii Britanii şi a Irlandei de Nord, pentru slujirea optimă a numărului tot mai mare de români ortodocşi care trăiesc în aceste zone. În Irlanda sunt, oficial, potrivit Basilica, peste 50.000 de români, însă alte evaluări sugerează un număr dublu. Totodată, în Islanda sunt aproximativ 2.800 de români. În perioada următoare urmează să fie organizată o ceremonie similară la Londra, unde părintele Atanasie Rusnac va fi instalat ca primul Arhiepiscop ortodox român al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.
Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului şi Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române vor sfinţi, pe 26 octombrie, Catedrala Naţională de la Bucureşti. Evenimentul istoric va coincide cu împlinirea a 140 de ani de când Bisericii Ortodoxe Române i-a fost recunoscut statutul de Biserică Autocefală şi a 100 de ani de când a fost ridicată la rang de Patriarhie. După sfinţire, Catedrala Naţională va rămâne deschisă pentru slujire liturgică şi participarea credincioşilor, inclusiv la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, marcată pe 27 octombrie.