Jurnal românesc – 09.12.2024
Doi senatori şi patru deputaţi vor reprezenta românii din diaspora în Parlament, în urma scrutinului desfăşurat pe 1 decembrie.
Daniela Budu, 09.12.2024, 11:22
Doi senatori şi patru deputaţi vor reprezenta românii din diaspora în Parlament, în urma scrutinului desfăşurat pe 1 decembrie. Biroul Electoral Central a anunţat sâmbătă distribuirea mandatelor pe formaţiuni politice în diaspora. Astfel, la Senat vor reprezenta românii din străinătate George Cătălin Bochileanu (USR) şi Ştefan Geamănu (AUR). La Camera Deputaţilor, cei patru parlamentari sunt: Ştefan Iulian Lorincz (USR), Ramona Lovin (AUR), Andreea Cîmpianu (SOS România) şi Dumitriţa Albu (POT).
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea care prevede ca studenţii şi studenţii-doctoranzi care studiază într-o instituţie de învăţământ superior acreditată din altă ţară să beneficieze de asigurare de sănătate fără plata contribuţiei. Conform legii, vor beneficia de asigurare de sănătate, fără plata contribuţiei, copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, absolvenţii facultăţilor de medicină, stomatologie, farmacie, dar nu mai mult de 6 luni de la absolvirea facultăţii, precum și studenţii doctoranzi. Vor benefia, de asemenea, și persoanele care urmează modulul instruirii individuale, pe baza cererii lor, pentru a deveni soldaţi sau gradaţi profesionişti.
Institutul Cultural Român de la Tel Aviv va organiza și găzdui pe 11 decembrie, un eveniment dedicat memoriei fostului președinte al Federației Comunităților Evreiești din România (FCER) – Aurel Vainer. Manifestarea, desfășurată în limba ebraică, la sediul Institutului, va avea loc în colaborare cu A.M.I.R. (Organizația Evreilor Originari din România) și va cuprinde mai multe intervenții din partea membrilor de familie, colaboratorilor și a unor personalități din lumea israeliană care au avut ocazia să-l cunoască. Aurel Vainer (1932–2021) a fost preşedinte al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România în perioada 2005 – 2020.
A fost decorat cu Ordinul „Steaua României”, în grad de Ofiţer (2013) în semn de „apreciere pentru înalta ţinută morală şi profesională de care a dat dovadă de-a lungul întregii cariere, pentru contribuţia determinantă pe care a avut-o în conservarea moştenirii iudaice şi în îmbunătăţirea dialogului interreligios, pentru implicarea deosebită în combaterea antisemitismului, xenofobiei, rasismului şi a negării Holocaustului, precum şi pentru consolidarea legăturilor româno-israeliene şi promovarea imaginii României în lume”.
Institutul Cultural Român de la Budapesta, împreună cu Ambasada României în Ungaria și în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, marchează joi evenimentele din decembrie 1989, la sediul ICR Budapesta, prin evenimentul „Remember decembrie`89”. Va avea loc vernisajul expoziției documentare „35 de ani și-o zi”, realizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, urmată de proiecția filmului „A fost sau n-a fost?”, regia Corneliu Porumboiu. Expoziția prezintă experiențele și jertfele unor eroi martiri în timpul Revoluției din 1989 și își propune să păstreze vie memoria acelor zile.
A fost sau n-a fost? este filmul de debut al lui Corneliu Porumboiu, o comedie satirică și dramă, multiplu premiat la Gala Gopo și recompensat cu Caméra d’Or și premiul de distribuție Label Europa Cinema, la ediția din 2006 a Festivalului Internațional de Film de la Cannes. Filmul este prezentat în limba română, cu subtitrare în maghiară. Intrarea este liberă.
Filmul ‘Trei kilometri până la capătul lumii’ a fost distins sâmbătă, la Lucerna, în Elveţia cu European University Film Award, la premiile europene de film (EFA), ediţia 2024. Juriul, compus din studenţi din 23 de ţări europene, a ales filmul câştigător din cele cinci nominalizări anunţate la începutul lunii noiembrie. ‘Trei kilometri până la capătul lumii’, cel de-al treilea lungmetraj al regizorului Emanuel Pârvu, a avut premiera în Competiţia Oficială a Festivalului de la Cannes, unde a fost distins cu Queer Palm, iar la Sarajevo a câștigat Premiul Cineuropa şi Trofeul Festivalului pentru cel mai bun film. Pelicula este propunerea României la Oscar la categoria ‘Cel mai bun lungmetraj internaţional’.