Jurnal românesc – 09.12.2019
Sorin Iordan, 09.12.2019, 12:05
Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a avut vineri o întrevedere la Stuttgart cu ministrul de stat în guvernul landului federal german Baden-Württemberg, Theresa Schopper, în contextul inaugurării Consulatului General al României la Stuttgart. Cei doi au discutat despre cooperarea la nivel politic, economic, social și cultural dintre România și landul german. A fost atins totodată subiectul numeroasei comunităţii româneşti stabilite acolo, foarte bine integrată şi a cărei contribuție la coeziunea socială locală și regională și la diversitatea culturală a fost apreciată de ambii demnitari. Bogdan Aurescu a subliniat importanţa Comisiei guvernamentale mixte România-Baden-Württemberg în intensificarea cooperării în noi domenii de interes comun şi a reiterat aprecierea pentru cooperarea excelentă în domeniul educației duale. MAE transmite că ministrul român a evidențiat, totodată, interesul părții române pentru pregătirea cu succes a următoarei sesiuni a Comisiei mixte, care va avea loc în Germania, în martie 2020.
Institutul Cultural Român la Budapesta organizează, pe 16 decembrie, la Cafeneaua Harom Hollo din capitala Ungariei, un eveniment dedicat marcării a 30 de ani de la Revoluţia română. În cadrul evenimentului, scriitorul Dragoman Gyorgy va prezenta romanul „Aripa dreaptă”, cel de-al 3-lea volum al trilogiei „Orbitor” semnată de Mircea Cărtărescu. Volumul urmează să apară la editura LHarmattan, în traducerea Gabriellei Koszta. La dezbatere au fost invitaţi istoricii Constantin Iordachi şi Trencsenyi Balazs, profesori la Universitatea Central-Europeană, care vor discuta despre importanţa anului 1989, atât pentru România, cât şi pentru restul Europei Centrale şi de Est. Întâlnirea va fi moderată de redactorul şef al editurii LHarmattan, Varadi Peter. De asemenea va fi prezentat scurt metrajul „Înainte şi după 22/12/1989”, al regizorului Andrei Cohn. Filmul va fi proiectat în limba română, cu subtitrare în limba engleză iar discuţiile se vor desfăşura în limba maghiară.
Cel mai mic salariu mediu din Ucraina, 8.211 grivne – echivalentul a 313 euro, este în plată în regiunea Cernăuți, scrie Agenţia BucPress, care citează datele publicate de Serviciul de Stat de Statistică de la Kiev. Potrivit instituţiei, salariul mediu în Transcarpatia a scăzut cu 14% în ultimele luni şi a ajuns la 9.300 de grivne (circa 354 de euro). Cel mai ridicat nivel al salariului mediu din ţara vecină se înregistrează în capitala Kiev, 15.862 de grivne, echivalentul a 604 euro. Cei aproape 410.000 de români care trăiesc în Ucraina şi reprezintă a treia etnie ca pondere în statul vecin, sunt concentraţi în regiunile Cernăuţi, Transcarpatia şi Odesa.
Coproducţia româno-spaniolă „Cadoul de Crăciun”, în regia lui Bogdan Mureşanu, a fost desemnată cel mai bun scurtmetraj european în cadrul celei de-a 32-a gale a premiilor Academiei de Film Europene, organizată sâmbătă seară la Berlin. România a mai fost reprezentată în competiţie şi de lungmetrajul de animaţie „Călătoria fantastică a Maronei”, o coproducţie Franţa-România-Belgia, scrisă şi regizată de Anca Damian. “Cadoul de Cărciun” a mai câştigat marele premiu al ediţiei din 2019 a Festivalului de Scurtmetraj de la Clermont-Ferrand, în Franţa, a fost premiat, în noiembrie 2017, la festivalul de la Cottbus, în Germania, a primit premiul Gopo 2019 la categoria „cel mai bun scurtmetraj” şi o menţiune specială la Festivalul de cinema mediteraneean de la Montpellier, în 2018. Marele câştigător al premiilor Academiei de Film Europene a fost lungmetrajul „Favorita”, de Yorgos Lanthimos, care a fost recompensat cu opt trofee.
Prima ediţie a Săptămânii Culinare Româneşti la Izmir s-a desfăşurat în perioada 1-7 decembrie în oraşul turc de pe ţărmul Mării Egee. Organizată de Consulatul României la Izmir, manifestarea a cuprins degustări de preparate tradiţionale româneşti, adaptate restricţiilor musulmane, în atmosfera creată de muzica Mariei Tănase şi de rapsodiile lui George Enescu. Invitaţii turci sau străini nu doar au mâncat, dar au şi aflat cum se gătesc salata de vinete, fasolea bătută, zacusca, ouăle umplute, diferite ciorbe acrite cu borş, mititeii, tochitura, sarmalele de vită, ostropelul de pui, mămăliga, cartofii ţărăneşti, cozonacii sau plăcintele cu mere şi dovleac. În spatele tuturor preparatelor au stat chefii Minodora Oleacu şi Ionel Dobrescu, veniţi special din România. Consulatul General al României la Izmir transmite că evenimentul s-a bucurat de un real succes, iar gazdele turce au cerut organizarea unei ediţii a Săptămânii Culinare Româneşti şi în 2020.