Jurnal Românesc – 09.10.2024
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, propunerea legislativă prin care conducătorul auto va avea posibilitatea să plătească rovinieta pentru ziua în curs până cel târziu la ora 24 a zilei următoare.
Roxana Vasile, 09.10.2024, 10:40
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, propunerea legislativă prin care conducătorul auto va avea posibilitatea să plătească rovinieta pentru ziua în curs până cel târziu la ora 24 a zilei următoare. Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz. La ora actuală, Legea nr. 226/2023 prevede că utilizatorul de autovehicul care, indiferent de motiv, uită să îşi plătească rovinieta este amendat automat. Or, proiectul adoptat vine în ajutorul cetăţenilor corecţi, dar neatenţi, şi ar reprezenta un pas în direcţia corectă privind plata rovinietei, după implementarea sistemului de plată online. Modificarea legislativă va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2026.
Daria Ghiu şi Gabriela Mitan duc una dintre cele mai ascultate emisiuni ale Radio România Cultural la expoziţiile Ghenie şi Rembrandt de la Viena. Pe 10 şi 11 octombrie, emisiunea ‘Oraşul vorbeşte’ va putea fi ascultată în direct din capitala Austriei, fiind consacrată celor două mari expoziţii ale acestei toamne: ʺEgon Schiele – Adrian Ghenie: Shadow Paintingsʺ la Muzeul Albertina şi ʺRembrandt – Hoogstraten: Colour and Illusionʺ la Kunsthistorisches Museum. Expoziţia ʺShadow Paintingsʺ oferă o experienţă artistică unică, în care deja celebrul Adrian Ghenie recreează vizionar lucrările pierdute ale lui Schiele, cunoscute, până acum, doar din fotografii alb-negru. La invitaţia Oficiului Naţional de Turism al Austriei, emisiunea ‘Oraşul vorbeşte’ va transmite de la sediul ICR Viena şi va prezenta printr-o serie de interviuri în direct viaţa culturală a metropolei. Printre invitați se regăsesc Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Austria, Andreea Dincă, director ICR Viena, mezzosoprana Ruxandra Donose, Mădălina Diaconu, specialistă în artă, filosofia şi istoria ideilor, directoare a Institutului pentru antropologia simţurilor şi cultura cotidiană ISAAK, Laura Cristinoiu – balerină, profesoară şi directoare a Attitude Ballet Vienna, regizorul Alexandru Weinberger-Bara, precum și Isabella Petruţ, artistă şi designer.
Tot la Viena, Orchestra Filarmonicii de Stat Târgu Mureş va concerta pe 8 noiembrie, în Sala de Aur din cadrul MusikVerein. Este un proiect organizat de Asociaţia pentru Dezvoltare Comunitară Iunona din Târgu Mureş. Programul concertului va cuprinde lucrări de George Enescu, Bartok Bela şi Astor Piazzolla, iar dirijor este Pablo Boggiano. Partenerii instituţionali ai proiectului sunt Ambasada României în Austria, Institutul Cultural Român de la Viena şi Consiliul Judeţean Mureş. Departamentul pentru Românii de Pretutindeni finanţează organizarea evenimentului în cadrul căruia 80 de artişti şi personal tehnic vor face deplasarea la Viena. Pentru prima dată în istoria sa, Orchestra Filarmonicii de Stat Târgu Mureş va evolua pe scena celei mai cunoscute săli de concerte din Europa, în prezenţa a peste 1.400 de spectatori. Este una dintre rarele prezenţe ale unei orchestre din România în prestigioasa sală de concerte din capitala Austriei.
Televiziunea TRINITAS TV a Patriarhiei Române anunţă încheierea cu succes a proiectului ‘Martirul Unirii’, finanţat de Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României. Proiectul s-a desfăşurat în perioada iunie – octombrie, în parteneriat cu Mitropolia Basarabiei, Institutul de Istorie al Universităţii de Stat din Moldova şi TVR Moldova. Proiectul a constat în realizarea şi promovarea unui film documentar dedicat memoriei Protoiereului Alexandru Baltaga (1861 – 1941), unul dintre artizanii Unirii Basarabiei cu România la 27 martie 1918 şi martir al Ortodoxiei româneşti, trecut, recent, în rândul sfinţilor prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Filmul ‘Martirul Unirii’, regizat de Mara Ionescu, reconstituie biografia sfântului ortodox basarabean şi erou al istoriei naţionale, deportat şi ucis în închisoarea din Kazan pentru că a votat Unirea Basarabiei cu România şi pentru că a promovat constant şi energic idealul unităţii naţionale şi spirituale a poporului român în spaţiul Moldovei de dincolo de Prut prin activităţi incomode regimului sovietic. Premiera filmului documentar a avut loc la Chişinău, pe 27 septembrie. Materialul va fi utilizat ca instrument de catehizare în parohiile Mitropoliei Basarabiei şi ca resursă educaţională pentru studenţii Universităţii de Stat din Moldova şi pentru profesorii din şcolile şi liceele de pe teritoriul Republicii Moldova.