Jurnal românesc – 09.07.2024
Ministerul de Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Bulgaria că, începând cu data de 10 iulie, se vor desfăşura lucrări de reparaţie majoră la Podul Prieteniei Giurgiu - Ruse pe tronsonul bulgar.
Ştefan Stoica, 09.07.2024, 11:30
Activităţile de reparaţie sunt prevăzute să dureze 730 de zile, fără ca acest fapt să ducă la oprirea traficului rutier pe pod, precizează MAE. Într-o primă etapă, circulaţia rutieră pe pod va fi restricţionată pe sensul de intrare în Bulgaria şi, ulterior, pe sensul de ieşire din Bulgaria, pe direcţia către România. MAE le recomandă cetăţenilor români să conducă preventiv, cu viteză adecvată, să respecte strict semnalizarea rutieră temporară montată şi indicaţiile/semnalele organelor de control aflate la faţa locului şi să ia în considerare posibilitatea măririi timpilor de aşteptare la trecerea frontierei.
Ambasada României în SUA şi Institutul Cultural Român din New York, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Maramureş şi cu sprijinul mai multor parteneri locali, organizează, în perioada 12-14 iulie, cea de-a treia ediţie a festivalului ‘Weekend-ul românesc de la Washington’. Este cel mai mare proiect de diplomaţie culturală al României în Statele Unite, dar şi cel mai mare festival românesc din America, precizează într-un comunicat Ambasada României în SUA. Festivalul se înscrie în programul anual iniţiat şi coordonat de Ambasada României, intitulat ‘România – SUA: Un parteneriat pentru noi orizonturi economice. De 20 de ani împreună sub umbrela NATO’. ‘Weekend-ul românesc de la Washington’ propune publicului o ofertă culturală diversă, accesibilă şi atractivă, punând accentul pe unicitatea şi spectaculosul culturii tradiţionale româneşti, pentru care există un mare interes în rândul americanilor, se precizează în comunicatul Ambasadei. Publicul se va putea bucura de concerte, spectacole de dans, lecturi performative, expoziţii de cărţi româneşti în traducere engleză, demonstraţii meşteşugăreşti, activităţi pentru copii, expoziţii de haine şi bijuterii inspirate de forme tradiţionale, degustări de bucate specifice şi vin, organizate pe eleganta esplanadă The Wharf, una dintre cele mai populare şi în vogă zone din Washington, D.C., situată pe malul râului Potomac. Sâmbătă, 13 iulie, va fi marcată şi Ziua Universală a Iei.
În contextul derulării Jocurilor Olimpice de vară Paris 2024, Institutul Cultural Român de la Budapesta, împreună cu Ambasada României în Ungaria și în parteneriat cu Agenția Națională de Presă AGERPRES şi Comitetul Olimpic și Sportiv Român, organizează vineri, 12 iulie, ora 18:30, la sediul ICR Budapesta și sâmbătă, 13 iulie, orele 08:30 și 19:00, în Parcul Varosliget și sediul ICR Budapesta, o serie de evenimente inedite, reunite sub titlul OlimpiCulture. Memorie și valori. Prin acest proiect, ICR doreşte să marcheze valorile universale ale olimpismului și, totodată, să celebreze sportive din România, câștigătoare a numeroase medalii olimpice. Evenimentul din 12 iulie se va deschide cu vernisarea expoziției de fotografie outdoor OlimpiCulture. Memorie și valori, la sediul Ambasadei României. În continuare, la sediul ICR Budapesta, începând cu ora 19:00, va avea loc întâlnirea cu sportivele invitate la eveniment: Maricica Puică si Gabriela Szabó (atletism), Andreea Răducan, Simona Amânar şi Maria Olaru (gimnastică), Laura Gabriela Cârlescu Badea şi Roxana Bârlădeanu (scrimă) și Camelia Potec (înot). A doua zi, pe 13 iulie, la ora 8:30, în Parcul Varosliget se va organiza un concurs de joy-running, unde participanții vor avea prilejul de a alerga alături de sportivele invitate.
Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova prezintă două reprezentații ale spectacolului „Hamlet”, în regia lui Declan Donnellan, la Festivalul Shakespeare din Gdańsk, duminică, 28 iulie, de la ora 18:00, și luni, 29 iulie, de la ora 19:30. Participarea are loc cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Varșovia și face parte din seria de evenimente ocazionate de inaugurarea Sezonului Cultural România – Polonia 2024-2025. Spectacolul în limba română va fi prezentat cu supratitrare în limbile polonă și engleză. „Oamenii sunt singurele animale care pot fi irațional de crude, care pot săvârși acte spectaculoase de violență atât asupra lor, cât și asupra altor persoane. Poate că acest lucru este legat de faptul că oamenii sunt singurele ființe care își pot pune la îndoială propria existență”, spune Declan Donnellan. Şi continuă: “Uneori, oamenii fac lucruri minunate sau îngrozitoare doar pentru a dovedi că existăm. Dilema lui Hamlet încarnează această luptă. Dar nu direct, ci enigmatic, ca o fantomă în jurul coridoarelor întunecate de la Elsinore.”