Jurnal românesc – 09.06.2020
***Ambasadorul României în Serbia, Oana Cristina Popa, a fost numită de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, Josep Borrell, în funcţia de şef al Delegaţiei UE în Muntenegru, a anunţat ministerul de Externe.
Sorin Iordan, 09.06.2020, 11:25
***Ambasadorul României în Serbia, Oana Cristina Popa, a fost numită de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, Josep Borrell, în funcţia de şef al Delegaţiei UE în Muntenegru, a anunţat ministerul de Externe.
Ministrul Bogdan Aurescu a declarat că numirea este o reconfirmare atât a contribuţiei şi expertizei României la nivel european în ceea ce priveşte zona Balcanilor de Vest, cât şi a profesionalismului Oanei Popa. Ministerul de Externe transmite că românca este diplomat de carieră, cu o vastă experienţă în regiunea Europei de Sud-Est. Între anii 2005-2009 a deţinut funcţia de ambasador al României în Croaţia, iar din 2016 este ambasador al ţării noastre la Belgrad.
În perioada 2011-2012, Oana Popa a fost bursier postdoctoral al Academiei Române în cadrul programului European al ştiinţelor socio-umane, unde a realizat studii privind istoria proceselor negocierilor de pace din regiunea balcanică după 1990. MAE subliniază că va continua demersurile de promovare a diplomaţilor români în cadrul Serviciului European de Acţiune Externă şi reaminteşte că alţi trei conaţionali ocupă, în prezent, poziţii de şef de Delegaţie a Uniunii Europene. Este vorba despre Denisa-Elena Ionete în Niger, Traian Laurenţiu Hristea în Mongolia şi Cristian Tudor în Kuweit.
***41 de români care lucrau la o companie de prelucrare a cărnii din landul Bavaria, în Germania, au fost depistaţi pozitiv cu COVID-19, iar unul dintre ei a fost internat în spital, transmite Ministerul Afacerilor Externe. Potrivit Consulatului General al României la Munchen, starea de sănătate a românului internat este, la acest moment, bună, iar majoritatea conaţionalilor infectaţi cu SARS-CoV2 sunt asimptomatici sau prezintă simptome uşoare ale bolii. O parte dintre aceştia au încheiat şi cele 14 zile de autoizolare impuse. Consulatul precizează că nu a primit nicio solicitare de asistenţă din partea românilor în cauză, dar că menţine legătura atât cu autorităţile locale, cât şi cu reprezentanţii firmei şi este pregătit să acorde asistenţa necesară.
MAE le recomandă românilor care se află în străinătate şi se confruntă cu situaţii dificile, inclusiv cazuri în care drepturile nu le sunt respectate, să contacteze misiunea diplomatică sau oficiul consular cel mai apropiat. În ceea ce-i priveşte pe românii din Germania, ei pot contacta Ambasada ţării noastre la Berlin la numerele de telefon +49 302 12 39 555, +49 302 12 39 514, +49 302 12 39 516 şi la numărul de urgenţă +49 160 15 79 938. De asemenea, pot apela la Consulatele de la Bonn, Munchen și Stuttgart, ale căror numere de telefon le pot găsi pe paginile de internet aferente și pe site-ul mae.ro.
***316 români au fost repatriaţi în weekend din Germania şi Spania cu trei curse aeriene speciale operate de compania Tarom, informează Ministerul Afacerilor Externe. Zborul Frankfurt-Munchen-Bucureşti a adus acasă 136 de cetăţeni români, iar cursele Madrid-Bucureşti şi Barcelona-Bucureşti au transportat 180 de conaţionali. MAE precizează că printre cei care au revenit în ţară se regăsesc români care se aflau în imposibilitatea de a-şi prelungi şederea pe teritoriul statelor respective şi 11 cetăţeni străini, rezidenţi în România.
Şi tot la finalul săptămânii trecute, alţi 365 de cetăţeni români au fost aduşi în ţară din Marea Britanie, Olanda şi Iordania. Aeronavele Tarom, care au efectuat zborurile spre şi dinspre destinaţiile menţionate, au transportat în România studenţi, personal navigant, cazuri medicale şi 75 de cetăţeni cetăţeni străini rezidenţi în ţara noastră. Totodată, zborul Bucureşti-Amman-Bucureşti a facilitat revenirea în statul natal pentru 24 de cetăţeni iordanieni care se aflau temporar pe teritoriul României, Bulgariei şi al Republicii Moldova. Ministerul de Externe transmite că demersurile fac parte din acţiunea întreprinsă alături de ministerele Transporturilor şi al Afacerilor Interne de înlesnire a revenirii în ţară a românilor care au fost afectaţi de măsurile de restrângere a transportului aerian adoptate în contextul gestionării pandemiei de COVID-19.
***Şefa Departamentului pentru relaţia cu Republica Moldova, Ana Guţu, i-a solicitat Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie să ofere, post-mortem, cetăţenia română unei asistente medicale din stânga Prutului, care a încetat din viaţă ca urmare a infectării cu noul coronavirus. Secretarul de stat a indicat faptul că asistenta a depus, în 2017, dosarele de redobândire a cetăţeniei române pentru ea şi cei trei copii ai săi, dintre care doi minori.
În acest context, Ana Guţu cere acordarea, în mod excepţional, a cetăţeniei române atât pentru cadrul medical din Republica Moldova, cât şi pentru copii rămaşi orfani. Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul Constantin Codreanu, a cerut în ultimii ani, în mod insistent, eficientizarea atât a procesului de redobândire a cetăţeniei române pentru medicii din Republica Moldova, cât şi a celui de recunoaștere a diplomelor medicilor basarabeni. De la tribuna Parlamentului de la Bucureşti, el a deplâns procedurile greoaie, care uneori se încheie cu avize negative, şi a oferit câteva soluţii care nu au fost încă implementate de Guvernul României.