Jurnal românesc – 09.04.2025
MAE a înaintat către AEP lista cu cele 965 de propuneri ale misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României în străinătate privind sediile secțiilor de votare care vor fi organizate în străinătate la alegerile pentru Președintele României din anul 2025.

Ştefan Stoica, 09.04.2025, 10:11
Ministerul Afacerilor Externe a înaintat către Autoritatea Electorală Permanentă lista cu cele 965 de propuneri ale misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României în străinătate privind sediile secțiilor de votare care vor fi organizate în străinătate la alegerile pentru Președintele României din anul 2025. Au fost propuse spre înființare 15 secții de votare în plus față de cele 950 de secții de votare organizate în străinătate la alegerile prezidențiale și parlamentare din anul 2024. Cele mai multe secții de votare propuse spre a fi organizate sunt în Italia (și Malta) – 161 secții, Spania – 147 secții, Marea Britanie – 108 secții, Franța (și Principatul Monaco) – 69 secții, Republica Moldova – 64 secții, SUA – 50 secții, Belgia – 29 secții, Țările de Jos – 23 secții. La alegerile prezidențiale, votarea în străinătate se desfășoară pe durata a trei zile la fiecare tur de scrutin (2, 3 și 4 mai 2025, respectiv 16, 17 și 18 mai 2025). Votarea în străinătate începe în toate cele 3 zile (vineri, sâmbătă și duminică) la ora locală 07:00. În zilele de vineri și sâmbătă, votarea se încheie la ora locală 21:00, iar în ziua de duminică, votul se închide la ora 21:00, ora României. Ministerul Afacerilor Externe reamintește că la alegerile prezidențiale pot vota la secțiile organizate în străinătate toți cetățenii români cu drept de vot care se află în străinătate, pe baza unui act de identitate emis de autoritățile române și aflat în perioada de valabilitate.
Compania Naţională ‘Poşta Română’ a expediat către 93 de ţări de pe 6 continente buletinele de vot pentru alegătorii înscrişi în Registrul Electoral pentru alegerile prezidenţiale din luna mai, informează operatorul naţional de servicii poştale, într-un comunicat transmis AGERPRES. Printre ţările de destinaţie se numără Germania, Marea Britanie, Spania, dar şi destinaţii îndepărtate precum Noua Zeelandă, Thailanda şi Vietnam. Această acţiune face parte din angajamentul companiei de a susţine exercitarea dreptului la vot prin corespondenţă pentru românii din afara ţării, în baza contractelor încheiate cu Autoritatea Electorală Permanentă şi în conformitate cu legislaţia în vigoare, notează instituţia. Plicurile cu voturi trebuie să ajungă fie la Bucureşti, la sediul Biroului Electoral de Circumscripţie, fie la sediul reprezentanţelor diplomatice, în funcţie de opţiunea fiecărui alegător.
Un nou program de finanţare pentru promovarea literaturii române în străinătate, ‘Romanian Books for Children’, dedicat exclusiv editurilor străine interesate să publice în traducere cărţi pentru copii şi tineret scrise de autori în limba română, a fost lansat de Institutul Cultural Român, prin Centrul Naţional al Cărţii, informează AGERPRES. „Sunt sigur că prin acest nou program – anul acesta în fază pilot – venim în întâmpinarea autorilor români de cărţi pentru copii, care vor avea astfel acces pe o piaţă tot mai importantă, literatura pentru tinerii cititori care mobilizează creatori atât din domeniul literaturii, cât şi al artei ilustraţiei, designului şi graficii’, a declarat preşedintele ICR, Liviu Jicman. Pentru a publica în traducere în anul 2025 cărţi pentru copii şi tineret scrise de autori în limba română, editurile străine sunt invitate să depună dosare de candidatură la prima ediţie ‘Romanian Books for Children’ până pe 11 mai, exclusiv online, la adresa rbc@icr.ro. Subvenţiile acordate unei edituri pentru un proiect sunt stabilite în limita a maximum 10.000 de euro.
Institutul Cultural Român din Londra organizează joi, 10 aprilie, un recital extraordinar în cadrul Seriei Concertelor Enescu, susţinut de soprana Iulia Isaev, tenorul Alin Stoica şi pianista Liana Mareş. Evenimentul oferă publicului britanic o incursiune în excelenţa artei lirice româneşti – un eveniment ce prefaţează ediţia din 2025 a Bucharest Opera Festival. Ajuns la cea de-a patra ediţie în iunie 2025, festivalul contribuie în mod decisiv la includerea Bucureştiului în circuitul marilor oraşe organizatoare de festivaluri internaţionale, urmărind consolidarea unei platforme de prezentare a celor mai valoroase companii de operă şi balet din ţară şi străinătate. Seria Concertelor Enescu se desfăşoară neîntrerupt sub egida Societăţii Enescu din Marea Britanie încă din 2007, oferind melomanilor ocazia de a descoperi şi aprecia diversitatea repertoriului enescian, dar şi creaţii ale altor compozitori români, interpretate de artişti de prestigiu.