Jurnal românesc – 09.01.2020
Sorin Iordan, 09.01.2020, 12:08
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că nu există cetăţeni români afectaţi de atacurile cu rachete lansate de Iran asupra bazelor militare care găzduiesc trupe americane în Irak. Ministrul a precizat că în regiunea Erbil, unde se află unul dintre cele două obiective vizate de iranieni, se găseşte o comunitate de aproximativ 180 de cetăţeni români. Prin Consulatul General al României de la Erbil, am confirmat faptul că cetăţenii români nu sunt afectaţi de aceste evoluţii, a afirmat Aurescu. Ministrul a precizat totodată că a urmărit cu atenţie situaţia creată de prăbuşirea, lângă Teheran, aeronavei Boeing 737 a companiei ucrainene International Airlines, care s-a soldat cu moartea tuturor celor 176 de oameni aflaţi la bord. Am obţinut lista de pasageri şi putem confirma, potrivit datelor pe care le avem până în prezent, că nu există cetăţeni români printre victimele acestui incident nefericit, a declarat acesta. În noaptea de marţi spre miercuri, Gardienii Revoluţiei iraniene, armata ideologică a Republicii Islamice, au lansat 22 de rachete asupra bazei aeriane Ein al-Asad și bazei miliare din Erbil. La scurt timp, aeronava ucraineană, care zbura spre Kiev, s-a prăbuşit după decolarea de pe Aeroportul Imam Khomeini din capitala Iranului.
Premierul Ludovic Orban s-a întâlnit la Bruxelles cu preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, cu care a discutat despre negocierile pentru viitorul buget multianual al Uniunii, despre Pactul Ecologic European şi despre aderarea României la Spaţiul Schengen. Orban s-a declarat îngrijorat de posibilele consecinţe asupra competitivităţii companiilor europene, ca urmare a implementării Pactului Verde de luptă împotriva schimbărilor climatice. El i-a transmis şefului Legislativului European că măsurile prevăzute în acest acord nu trebuie să afecteze competitivitatea Europei în plan mondial şi trebuie să permită fiecărui stat să poată accesa resursele necesare pentru atingerea obiectivelor stabilite. Referitor la includerea ţării noastre în spaţiul european de liberă circulaţie, David Sassoli a declarat că Parlamentul European sprijină din toată inima aderarea României la Schengen şi că interesele instituţiei europene şi cele ale României coincid în mare parte. Totodată, liderul european a menţionat că a primit din partea premierului român o invitaţie să viziteze România, căreia speră că îi va putea da curs anul acesta.
Coproducţia România-Serbia Ivana cea Groaznică, regizată de Ivana Mladenović, a fost inclusă în competițiile festivalurilor de profil de la Angers în Franţa, Trieste în Italia și Göteborg în Suedia. Filmul a fost selectat în competiția de lungmetraje atât la Festivalului de la Angers, care va avea loc între 17 și 26 ianuarie, cât şi a celui de la Trieste, care se va desfăşura între 17 și 23 ianuarie. La manifestarea de la Göteborg, ce este organizată între 24 ianuarie și 3 februarie, pelicula este inclusă în competiția Ingmar Bergman. Totodată, producţia Ivanei Mladenović va fi prezentată la Kustendorf International Film & Music Festival din Serbia, între 13 și 18 ianuarie, și la Tromsø International Film Festival din Norvegia, care are loc în aceeași perioadă. Ivana cea Groaznică a primit în 2019 premiul special al juriului secţiunii Cineasti del Presente din cadrul Festivalului de Film de la Locarno şi a câştigat trofeul Golden Pram pentru cel mai bun lungmetraj la Festivalul de Film de la Zagreb. În cinematografele din România, pelicula va avea premiera pe 13 martie.
Spectacolul de poezie și muzică Eminescu: Eu rămân ce-am fost, romantic, cu actorul Ion Caramitru și clarinetistul Aurelian Octav Popa, va avea loc pe 15 ianuarie la Teatrul Flavio din capitala Italiei, anunţă Accademia di Romania în Roma. Evenimentul va marca Ziua Culturii Naționale 2020 şi va consta într-un recital care porneşte de la manuscrisele de poezie, proză şi filosofie ale lui Mihai Eminescu cu intermezzo-uri din muzica clasică și contemporană. Spectacolul a fost deja prezentat cu succes pe diverse scene din Europa, Statele Unite ale Americii și Canada. Accademia di Romania transmite că manifestarea le este dedicată, în special, membrilor comunității românești din Roma și din împrejurimi.
Spectacolul muzical Happy New Year, în regia artistică a celui mai bun acordeonist de jazz al momentului, Emy Drăgoi, va avea loc pe 10 ianuarie la Teatrul Naţional din Bucureşti. Alături de Emy Drăgoi pe scenă vor urca actorii Ion Caramitru şi Toni Grecu, precum şi peste 50 de artişti reuniţi în trupe precum Grand Orchestra, ce adună laolaltă 20 de interpreţi la vioară, pian, percuţie, bas şi chitară, All’s choir, format din solişti ai Operei Române din Bucureşti sau Magic Violin. Emy Drăgoi a fost declarat acordeonistul anului 2005 în Franţa, ţara în care şi-a desăvârşit studiile muzicale. Bilete pentru spectacolul de la Bucureşti se mai găsesc la Casa de bilete a TNB şi online pe site-ul www.mystage.ro.