Jurnal românesc – 09.01.2014
„Parlamentul European ar putea include în dezbaterile sale problema liberei circulaţii a bulgarilor şi românilor în UE, pentru a se confirma faptul că aceasta nu este supusă restricţiilor”, a declarat eurodeputatul conservator german Elmar Brok. Preşedinte al Comitetului pentru afaceri externe al Parlamentului European, Brok a cerut în urmă cu câteva zile amprentarea imigranţilor care profită de ajutoarele sociale din ţara sa. Ulterior, însă, el a afirmat că a fost incorect citat în România şi a invitat jurnalişti bulgari şi români pentru a le explica faptul că nu are nimic împotriva cetăţenilor din cele două state care merg în Germania să muncească. Brok a mai spus că vina pentru crearea unei percepţii negative faţă de cetăţenii Bulgariei şi României aparţine în totalitate partidelor naţionaliste şi populiste.
Bogdan Matei, 09.01.2014, 12:15
Ambasadorul României la Berlin, Lazăr Comănescu, s-a declarat revoltat de asocierea românilor care lucrează în Germania cu noţiuni precum migraţia sărăciei şi frauda. El a declarat că 90% din românii care trăiesc în Germania au o contribuţie importantă la dezvoltarea acesteia şi a oferit exemplul celor 3.000 de medici care lucrează în Republica Federală. Comănescu a adăugat că termenii în care se poartă dezbaterea în Germania pun în discuţie principii fundamentale ale Uniunii Europene şi a insistat că oricine fraudează sistemul de asigurări sociale trebuie pedepsit. Dezbaterile pe tema riscurilor prezentate de ridicarea restricţiilor de pe piaţa muncii pentru lucrătorii români şi bulgari au determinat guvernul german să înfiinţeze o comisie care să caute soluţii pentru combaterea fraudării sistemelor de protecţie socială de cetăţenii din alte state membre UE.
Libera circulaţie a forţei de muncă provenite din România şi Bulgaria nu va intra în vigoare în Elveţia la 1 ianuarie 2014, contrar situaţiei din statele membre ale Uniunii Europene. Restricţii privind permisul de şedere în Elveţia, care nu este membră a UE, sunt posibile până în 2016, iar clauza de salvgardare poate fi activată până în 2019. Aceste măsuri au fost adoptate în 2009 prin vot popular.
125 de înregistrări în format digital ale emisiunilor realizate de Departamentul Românesc al Radio Europa Liberă în decembrie 1989 au intrat în posesia Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc. Acesta le va pune la dispoziţia cercetătorilor şi publicului interesat la sediul său, iar unele extrase vor fi postate pe un website dedicat. Demersul face parte dintr-un proiect derulat în parteneriat cu Stanford University din Statele Unite, care presupune digitizarea a 3.350 de înregistrări realizate de Departamentul Românesc al Radio Europa Liberă pe parcursul a mai bine de 30 de ani. Nu se poate imagina o analiză a regimului comunist fără inventarierea opoziţiei şi a reacţiilor jurnaliştilor de la acest legendar post de radio. Europa Liberă şi oamenii ei au facilitat revoluţia din 1989, iar achiziţionarea acestor înregistrări, în anul în care comemorăm 25 de ani de la acele evenimente, reprezintă o reuşită” – a precizat Andrei Muraru, preşedintele executiv al IICCMER. În anul 2001, statul român a recunoscut importanţa şi meritele postului de radio, reprezentanţii acestuia primind distincţii şi diplome ca semn al durabilei recunoştinţe şi preţuiri a poporului român. În 2008, când emisiunile destinate României au încetat, Europei Libere i-a fost decernat Ordinul Cultural în grad de mare ofiţer pentru contribuţia la promovarea libertăţii de exprimare.