Jurnal românesc – 08.12.2016
România Internațional, 08.12.2016, 12:00
Românii care au între 17 şi 30 de ani se pot înscrie în Corpul European de Solidaritate, lansat miercuri la nivelul Uniunii Europene. Acesta le oferă tinerilor şansa de a participa în calitate de voluntari la diferite proiecte sau de a-şi găsi un loc de muncă în spaţiul comunitar. Cei care optează pentru voluntariat vor avea asigurate cazarea, masa, cheltuielile de deplasare şi banii de buzunar, în timp ce tinerii angajaţi prin intermediul Corpului European de Solidaritate vor avea contract de muncă şi salariu în conformitate cu legislaţia locală. Tinerii vor putea participa la o serie de proiecte care să promoveze solidaritatea şi să contribuie la rezolvarea situaţiilor dificile de pe teritoriul UE. Participanţii vor avea posibilitatea sa se implice în activităţi din domenii precum educaţie, sănătate, integrarea socială, dar şi integrarea migranţilor şi a refugiaţilor. Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi-ar dori ca până în 2020 din acest corp să facă parte peste 100.000 de tineri europeni.
Ministerul de Externe a făcut demersuri pentru asigurarea fluidităţii şi preîntâmpinarea aglomeraţiei la secţiile de vot din străinătate, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Ionuţ Vâlcu, şi a precizat că cele mai multe secţii de votare vor fi deschise în Italia, Spania, Republica Moldova, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie şi Franţa.. El a dat asigurări că MAE va acorda sprijinul logistic necesar atât biroului electoral de circumscripţie pentru cetăţenii din străinătate, cât şi biroului electoral pentru votul prin corespondenţă. Ionuţ Vâlcu a anunţat că la alegerile parlamentare de duminică vor fi organizate în străinătate 417 secţii de votare, cel mai mare număr de secţii organizat vreodată în diaspora, cu 111 mai multe, decât la parlamentarele din 2012 şi cu 123 mai multe decât la scrutinul pentru alegerile prezidenţiale din 2014.. Din cauza fusului orar, primele secţii se vor deschide sâmbătă, ora 20:00 – în Australia şi Noua Zeelandă, iar ultimele se vor închide, luni, la ora 06:00 – pe coasta de vest a Americii de Nord. Purtătorul de cuvânt al MAE a mai anunţat că au fost trimise deja pentru cele 417 secţii de votare din diasporă cele aproape 2 milioane de buletine de vot din care jumătate sunt pentru Senat şi jumătate pentru Camera Deputaţilor. De asemeea, au fost trimise celelalte materiale necesare votării: timbrele autocolante, ştampilele cu menţiunea votat. O alta noutate este că după închiderea urnelor ştampilele vor fi sigilate. De asemenea, procesul de numărare a voturilor va fi în premieră filmat. De menţionat că la acest scrutin dreptul de vot se va exercita doar în judeţul în care alegătorul are domiciliul sau reşedinţa. Cei care se află în alt judeţ nu vor putea vota la alegerile din 11 decembrie.
Măsura scutirii de impozit pe profitul reinvestit, pe perioadă nelimitată, intră în vigoare la 1 ianuarie 2017, potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă, care aduce mai multe modificări Codului fiscal şi Codului de procedură fiscală, publicată în Monitorul Oficial. Scutirea de impozit pe profitul reinvestit a fost introdusă la jumătatea anului 2014, însă pe termen limitat, şi urma să expire la finalul acestui an. Tocmai de aceea, facilitatea a fost extinsă acum pe perioadă nedeterminată.