Jurnal Românesc – 08.10.2024
Artişti din judeţul Arad au participat, duminică, la Gyula, în Ungaria, la a 15-a ediţie a Festivalului de păstrare şi promovare a tradiţiilor populare româneşti intitulat 'La obârşii, la izvor'.
Roxana Vasile, 08.10.2024, 11:50
Ministerul de Externe a anunțat că luni, cu sprijinul Ministerului Apărării și al altor parteneri instituționali, un nou grup de 69 de persoane aflate în situații vulnerabile – cetățeni români și membri de familie de gradul I, majoritatea femei, copii, cazuri medicale, persoane aflate în zona de risc maxim – a fost asistat în vederea repatrierii din Liban, fiind transportat în România la bordul unei aeronave a Forţelor Aeriene Române. Până în prezent, 212 cetățeni români și membri de familie au fost evacuați din Liban. MAE și Ambasada României la Beirut vor rămâne în contact permanent cu cetățenii români și rudele lor care și-au semnalat prezența și s-au înregistrat la misiunea diplomatică. Totodată, MAE reamintește că este în vigoare, din octombrie 2023, un avertisment de călătorie de nivel 8/9 – „Evitaţi orice călătorie!” pentru întreg teritoriul Republicii Libaneze.
Artişti din judeţul Arad au participat, duminică, la Gyula, în Ungaria, la a 15-a ediţie a Festivalului de păstrare şi promovare a tradiţiilor populare româneşti intitulat ‘La obârşii, la izvor’. Programul artistic a cuprins dansuri şi cântece populare interpretate de tineri solişti şi dansatori din cadrul Ansamblului ‘Florile Mureşului’ din comuna Vladimirescu, judeţul Arad. Pe scena festivalului de la Centrul Cultural al Liceului ‘Nicolae Bălcescu’ din Gyula au urcat soliştii Diana Selagea, Darius Cristea şi Răzvan Nuţiu, sub îndrumarea Dianei Giurgiu, directorul Casei de Cultură din Vladimirescu. Evenimentul a fost organizat de Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria. La manifestări au fost prezenţi, între alții, Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Szeged, şi Gheorghe Cozma, preşedintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria. Festivalul, devenit tradiţie, prezintă, anual, cultura şi tradiţiile populare româneşti din câte un judeţ din România pentru publicul românesc din Ungaria.
Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia a programat pentru 8 și 9 octombrie colocviul internaţional ‘Avram Iancu şi Revoluţia de la 1848-1849 în Transilvania în contextul mişcărilor revoluţionare europene’. Evenimentul, prilejuit de ‘Anul Avram Iancu’, când sunt aniversați 200 de ani de la naşterea revoluţionarului, se desfăşoară în Sala de Conferinţe a Institutului. Este analizat rolul lui Avram Iancu în Revoluţia de la 1848 şi în cadrul mişcării naţionale a românilor din Transilvania, în contextul mai amplu al anului revoluţionar 1848 în Europa Răsăriteană şi în Peninsula Italică. De asemenea, sunt examinate şi discutate transformările produse în societăţile europene de idealurile revoluţionare şi urmările acestora în procesul de emancipare politică şi socială din Europa. Manifestarea ştiinţifică cuprinde, totodată, prezentarea mai multor volume recent apărute, urmată de dezbateri asupra progreselor cercetărilor privitoare la Revoluţia de la 1848-1849 în spaţiul românesc şi la rolul lui Avram Iancu în cadrul mişcării naţionale a românilor din Transilvania.
Centrul pentru Tineret „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” al Episcopiei Europei de Nord a organizat, în perioada 5-6 octombrie, o tabără pentru familii de ortodocși români și norvegieni din Norvegia. Familiile norvegiene au fost formate din convertiți la Ortodoxie. Evenimentul s-a desfășurat într-un cadru pitoresc, la poalele masivului Øksendal și a inclus, pe lângă activități strict religioase, și activități recreative și educative menite să întărească legăturile de familie și comuniunea între participanții din România și Norvegia. Pe de altă parte, peste 300 de tineri ortodocși din Austria, inclusiv români, s-au reunit, în prima sâmbătă din octombrie, la o nouă Întâlnire Panortodoxă a Tinerilor din Austria. Întâlnirea, ajunsă la a 11-a ediție, s-a desfășurat în Campusul școlar catolic Mater Salvatoris din Viena. Programul de rugăciune și reflecție a fost îmbogățit, între altele, cu un atelier de pictură coordonat de părintele iconar Răzvan Gască și cu alte ateliere de creație coordonate de pedagogul Carmen Șereș.