Jurnal românesc – 08.08.2024
Un târg care va reuni meşteşugari din România, dar şi din regiunile istorice învecinate reprezintă una dintre noutăţile ediţiei din acest an a Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului, dedicată românilor de pretutindeni, care se va desfăşura în perioada 15-20 august, a anunțat Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, organizator al evenimentului.
Leyla Cheamil, 08.08.2024, 11:00
Un târg care va reuni meşteşugari din România, dar şi din regiunile istorice învecinate reprezintă una dintre noutăţile ediţiei din acest an a Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului, dedicată românilor de pretutindeni, care se va desfăşura în perioada 15-20 august, a anunțat Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, organizator al evenimentului. Participanţii vor avea ocazia să descopere meşteşuguri tradiţionale, precum ţeserea costumelor populare, prelucrarea metalelor, împletirea în papură sau pictura pe sticlă. La fel ca în fiecare an, vor avea loc dezbateri ce vizează situaţia comunităţilor româneşti din ţară şi din afara graniţelor. Aceste dezbateri vor aborda subiecte de actualitate precum protecţia şi promovarea drepturilor românilor din comunităţile istorice, păstrarea limbii şi culturii române, dar şi strategii pentru consolidarea identităţii naţionale. Discuţiile vor oferi o platformă pentru schimbul de idei şi bune practici, având ca scop formularea unor soluţii concrete pentru provocările cu care se confruntă comunităţile româneşti.
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) desfășoară, în perioada iulie-septembrie, cea de-a XV-a ediție a Programului de Tabere „ARC”. Sunt așteptați aproximativ 6.500 de participanți, copii și tineri din diaspora și din comunitățile istorice, alături de însoțitori, profesori și voluntari din România și din afara granițelor țării. Gheorghe Cârciu, secretar de stat al Departamentului, a afirmat că programul de Tabere ARC este unul dintre cele mai generoase proiecte ale instituției. „Prin intermediul său, avem posibilitatea de a stimula interesul tinerelor generații în direcția explorării oportunităților pe care le poate oferi România și de a-i aduce în contact direct cu tot ce are mai frumos țara noastră: oameni, natură și cultură. Acest program le oferă tinerilor noștri ocazia de a se conecta la rădăcinile lor culturale și de a construi prietenii durabile”, a subliniat Gheorghe Cârciu. Copiii și tinerii din afara granițelor țării participă la o serie de activități culturale, educative și sportive organizate în cadrul taberelor, iar alături de facilitatori și voluntari implicați în program vor avea posibilitatea să descopere o parte a României și să își îmbunătățească abilitățile de comunicare în limba română.
Gerantul interimar al României la Bălți, Adrian-Mihail Tican, a vizitat, recent, Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord. Potrivit Radio Chișinău, diplomatul de la București s-a documentat despre activitățile desfășurate de ADR Nord și despre proiectele de dezvoltare regională din nordul republicii. În acest context, directorul ADR Nord, Maria Prisacari, a discutat cu diplomatul român despre cele mai importante activități realizate de Agenție, inclusiv cu suportul partenerilor din România. Totodată, părțile au discutat despre întărirea colaborării, în contextul parcursului european al Republicii Moldova, precum și despre necesitatea dezvoltării de competențe, reieșind din experiența României. „Am fi bucuroși să ne dezvoltăm competențele cu ajutorul României, în mod special în direcția accesării și valorificării fondurilor de pre-aderare. Acest lucru ne-ar permite, la rândul nostru, să dezvoltăm competențele autorităților publice locale din regiunea noastră. Suntem interesați de experiența europeană acumulată de România în domeniul dezvoltării regionale”, a spus Maria Prisacari. ADR Nord și Consulatul General al României la Bălți colaborează, de mai mulți ani, pentru organizarea și desfășurarea unor evenimente regionale precum Ziua Europei și Zilele Regiunii de Dezvoltare Nord.
Institutul Cultural Român de la Lisabona organizează o serie de evenimente culturale până pe 30 septembrie în cadrul „IMAGIN’arte Roméniaˮ – primul eveniment al ICR Lisabona desfășurat în Regiunea Autonomă Madeira. „IMAGIN’arte Roméniaˮ cuprinde prezentarea expoziției BD „Istorii din 89 în benzi desenate”, a Muzeului Județean de Istorie Brașov și a expoziției de fotografie „Îi românești pe străzile lisaboneze”, a artistei Eugenia Hanganu, rezidentă în Portugalia. De asemenea, vor fi proiectate filme de animație realizate de Ion Popescu Gopo (în cadrul programului ,,GOPO 100 + 1”) și două lungmetraje artistice reprezentative pentru „noul val” al cinematografiei românești după anul 1990, laureate cu premiul „GOPO” acordat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc.