Jurnal românesc – 08.05.2024
Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat, într-un interviu acordat jurnalistului rus şi creator de conţinut pe YouTube Iuri Dudi - inclus în martie 2022 pe lista 'agenţilor străini' de autorităţile de la Moscova - că şi-a redobândit cetăţenia română 'acum 13-15 ani'.
Ştefan Stoica, 08.05.2024, 11:00
Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat, într-un interviu acordat jurnalistului rus şi creator de conţinut pe YouTube Iuri Dudi – inclus în martie 2022 pe lista ‘agenţilor străini’ de autorităţile de la Moscova – că şi-a redobândit cetăţenia română ‘acum 13-15 ani’, relatează, marţi, publicaţia Ziarul Naţional de la Chişinău, citat de Agerpres.
‘Bunicii mei au avut paşapoarte româneşti. Pentru mine a fost important să am paşaport românesc’, a spus Maia Sandu. Ea a subliniat, în acelaşi timp, că „un milion dintre cetăţenii republicii au paşaport românesc, adică Uniunea Europeană deja are în Republica Moldova un milion de cetăţeni”. Acest lucru trebuie să scurteze calea noastră spre UE, a adăugat ea.
La întrebarea ce crede despre unirea Republicii Moldova cu România, Maia Sandu a afirmat: „Cred că cel mai bine pentru Republica Moldova este să devină membră a UE. Atunci nu vom avea graniţă cu România şi nici cu celelalte state ale UE. Ne vom întâlni cu România în UE”.
Festivalul Culturii Române de la Cracovia, organizat de ICR Varşovia între 8 şi 12 mai, marchează 35 de ani de la prăbuşirea regimurilor comuniste din Europa Centrală şi de Est şi include dezbateri pe marginea unor volume recent apărute în limba polonă, proiecţii de film, un recital de muzică clasică, o expoziţie de fotografie şi întâlniri cu polonezi care contribuie la apropierea culturii române de cea polonă.
„Este important să conştientizăm trecutul comun – inclusiv experienţele traumatizante pe care le-am trăit împreună – şi să analizăm aceste istorii comune pe care le aducem în atenţia publicului”, a declarat preşedintele ICR, Liviu Jicman. Invitatul special al ediţiei este scriitorul şi regizorul român de teatru Virgil Tănase, figură emblematică a disidenţei anticomuniste româneşti de la Paris. În timpul Festivalului Culturii Române va avea loc şi lansarea traducerii poloneze a cărţii semnate de Lucian Boia ‘Sfârşitul Occidentului? Spre lumea de mâine’.
Institutul Cultural Român de la Lisabona, în colaborare cu Ambasadele României și Japoniei în Republica Portugheză, prezintă expoziția de pictură „Drum de apă și de piatrăˮ, special concepută și realizată de artistul român Roland Pangrati pentru expunerea la galeria reprezentanței ICR de la Lisabona, în perioada 10 mai – 20 iunie. Vernisajul va avea loc joi, 9 mai, ora 18.30, cu prezența artistului și a curatoarei Cristina Simion.
Expoziția „Drum de apă și de piatrăˮ cuprinde lucrări realizate cu tehnica picturii japoneze Nihonga, având ca inspirație unele dintre cele mai reprezentative situri naturale, stâncoase din Portugalia. Expoziția este organizată în contextul celebrării a 50 de ani de la Revoluția Garoafelor și a 35 de ani de la căderea Cortinei de Fier şi e dedicată promovării relațiilor interumane și a valorilor culturale româno-portugheze.
Institutul Cultural Român de la Viena și Ambasada României în Austria organizează joi, 9 mai, ora 19.00, concertul „Europa – Sunetul viitoruluiˮ, susținut de pianista Irina Minculescu. Evenimentul, organizat pentru a celebra Ziua Europei, va avea loc la sediul ICR Viena. În program sunt lucrări de Scarlatti, Bach, Tchaikovsky şi Enescu. Irina Minculescu este o tânără pianistă româncă, cu un palmares impresionant în muzica clasică. Educația sa muzicală a început la Colegiul Național de Muzică „George Enescu” din București. Din 2019, a fost studentă a pianistului Eduard Kunz, iar din 2023 a început studiile cu profesorul Christopher Hinterhuber la Universitatea de Muzică și Arte ale Spectacolului din Viena. Irina Minculescu a câștigat numeroase premii la concursuri naționale și internaționale.
În contextul celebrării Zilelor Europei în Republica Moldova, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, în colaborare cu partenerii săi tradiționali, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, Ambasada României în Republica Moldova, Consulatele Generale ale României la Bălți și Cahul și Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, organizează, în perioada 9 – 20 mai, o serie de evenimente la Chișinău, Bălți, Cahul și Ungheni. Anul acesta, Institutul Cultural Roman „Mihai Eminescu” la Chișinău asigură prezentarea filmului Tigru (2023, regia Andrei Tănase), inspirat din fapte reale petrecute la Sibiu în 2011.