Jurnal românesc – 08.04.2025
Custodele Coroanei Române, Majestatea Sa Margareta, şi Principele Radu au fost primiţi, luni, de preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, cu prilejul vizitei pe care cei doi o efectuează la Chişinău.

Leyla Cheamil, 08.04.2025, 11:00
În cadrul întrevederii, Maia Sandu a mulţumit Custodelui Coroanei pentru sprijinul pe care Casa Regală a României îl acordă constant Republicii Moldova în plan diplomatic.
De asemena, liderul de la Chișinău şi-a manifestat gratitudinea faţă de contribuţia Casei Regale a României la viitorul european al Moldovei. În cadrul unui discurs susţinut cu prilejul deschiderii Forumului Economic „Investiţii – Dezvoltare – Integrare Europeanăˮ de la Chişinău, Maia Sandu a afirmat că familia regală din România este un partener activ în construirea de noi punţi de cooperare între cele două maluri ale Prutului.
„Prezenţa dumneavoastră în viaţa publică a Republicii Moldova nu este doar un gest de solidaritate. Este o contribuţie concretă la viitorul european al ţării noastre, ancorat în valorile care ne unesc şi în comunitatea de limbă, cultură şi destin pe care o împărtăşimˮ, a spus Maia Sandu. Aceasta a adăugat că, sub auspiciile familiei regale, forumul economic de la Chişinău a devenit, în doar trei ediţii, o platformă vie pentru extinderea cooperării bilaterale.
„De la idei născute aici la proiecte implementate în teren, forumul a reuşit să creeze reţele, să genereze investiţii şi să consolideze profilul Moldovei ca destinaţie atractivă pentru afaceri’, a mai spus Maia Sandu.
Liceul din Ropcea a găzduit, recent, un seminar regional dedicat predării limbii române, având ca temă „Metode de dezvoltare a gândirii critice a elevilor în procesul educațional”, informează BucPress. Evenimentul a reunit profesori, elevi și invitați din comunitățile raionului Cernăuți, oferind un prilej excelent pentru schimbul de experiențe și aplicarea unor metode moderne de predare.
Un alt moment important l-a constituit atelierul metodologic, unde profesorii prezenți au avut ocazia să discute și să împărtășească bune practici, contribuind la îmbogățirea metodelor de predare a limbii române.
BucPress mai notează că organizatorii au transmis mulțumiri tuturor celor implicați – profesori, elevi și oaspeți – pentru participarea activă și entuziasmul care au transformat seminarul într-un succes remarcabil. Evenimentul a demonstrat importanța colaborării și a inovării în educație, punând bazele pentru noi inițiative în comunitatea educațională din regiune.
Asociaţia Cred în România, cu sprijinul Repatriot, a lansat apelul de înscrieri la „România Vrea să te Cunoască – Young Professionals Programmeˮ. Programul oferă tinerilor cu origini româneşti din diaspora oportunităţi profesionale competitive şi o experienţă culturală imersivă în Bucureşti. Proiectul răspunde atât dorinţei tinerilor de a identifica oportunităţi profesionale şi de a-şi redescoperi rădăcinile identitare, cât şi necesităţii României de a valorifica potenţialul imens al tinerilor profesionişti din diaspora. Participanţii vor lucra într-un mediu competitiv, vor acumula experienţă relevantă şi pot lua decizia de a rămâne.
Mai mult, vor beneficia de o imersiune culturală completă, alături de alţi tineri români veniţi din întreaga lume. Astfel, tinerii din diaspora vor descoperi România modernă şi dinamică, diferită de cea cunoscută doar din poveştile părinţilor, şi îşi vor întări legătura cu ţara. Programul creează, de asemenea, o comunitate strânsă a participanţilor, oferind ocazia de a lega prietenii şi conexiuni profesionale durabile, atât între ei, cât şi cu cei din România.
Institutul Cultural Român de la Lisabona, în colaborare cu WIN Gallery din București și Şcoala Doctorală „Spaţiu, Imagine, Text, Teritoriu” – Centrul de Excelență în Studiul Imaginii al Universității din București, organizează expoziția colectivă de pictură „Distopii Nonliniare – neoexpresionismul românescˮ.
Expoziția, curatoriată de doamna Marinela Măntescu-Isac, drd. Miruna Barcan și drd. Andrei Fășie, este prezentată la galeria ICR Lisabona în perioada 13 martie – 6 mai. Artiștii prezenți cu lucrări în cadrul expoziției sunt: Marinela Măntescu Isac, Laurenţiu Midvichi, Marcel Lupșe, Liviu Șoptelea, Flora Răducan, Florin Mugur Popa, Corneliu Drăgan Târgoviște, Ștefan Pelmuș, Florin Mocanu și Daniela Grapă. ICR notează că cei zece artiști propun, prin viziunea lor artistică, un punct de vedere situat dincolo de linie, într-un imaginar propriu care fascinează nu doar prin tehnică, ci și prin perspectiva prezentată. Astfel, subiectivitatea ne transpune prin viziunea proprie artistului – către spaţiul nostru interior, în scopul explorării acestuia.