Jurnal românesc – 08.04.2024
Scriitorii participanţi la prima ediţie a 'Festivalului de literatură pentru copii şi tineret 'Dimineaţa cuvintelor'', destinat copiilor români de pretutindeni', reuniţi la Bucureşti în zilele de 2-3 aprilie, s-au declarat îngrijoraţi de nivelul din ce în ce mai scăzut al interesului pentru lectură în rândul copiilor.
Ştefan Stoica, 08.04.2024, 10:58
Scriitorii participanţi la prima ediţie a ‘Festivalului de literatură pentru copii şi tineret ‘Dimineaţa cuvintelor”, destinat copiilor români de pretutindeni’, reuniţi la Bucureşti în zilele de 2-3 aprilie, s-au declarat îngrijoraţi de nivelul din ce în ce mai scăzut al interesului pentru lectură în rândul copiilor. Ei amintesc ca România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la consumul de carte şi că datele recente ale Institutului Naţional de Statistică arată că 11 milioane de români nu au citit nicio carte în ultimul an. Scriitorii propun, intre altele, organizarea unor campanii de conştientizare a părinţilor în legătură cu importanţa cititului, racordarea mai puternică a şcolilor la politicile de încurajare a lecturii, analizarea posibilităţilor pentru finanţarea, în viitor, a unui program numit ‘Prima mea bibliotecă’, de care să beneficieze elevii din clasele I-XII sau cel puţin I-VIII. Participanţii la Festivalul de literatură pentru copii şi tineret ‘Dimineaţa cuvintelor”, susţin, totodată, implicarea mass-media în activităţile de promovare a lecturii, prin emisiuni sau rubrici dedicate cărţilor pentru copii, realizate în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România şi Republica Moldova sau cu reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei care cunosc bine piaţa de carte şi programa şcolară.
Românii interesați sunt rugați să își exprime disponibilitatea de a se implica în organizarea alegerilor pentru Parlamentul European, din 9 iunie, în secțiile de votare propuse spre a fi constituite în circumscripția Consulatului General al României la Paris, pentru derularea optimă a proceselor electorale organizate, anul acesta, de România. Doritorii o pot face la adresa de e-mail paris.alegeri@mae.ro, până cel târziu miercuri, 10 aprilie (inclusiv). Desfășurarea în cele mai bune condiții a alegerilor din 2024 reprezintă o prioritate majoră a Ambasadei și a oficiilor consulare ale României din Republica Franceză, iar asocierea și implicarea comunității românești în organizarea acestora este un factor esențial pentru asigurarea exercitării dreptului de vot al cetățenilor români din străinătate – scrie, pe Facebook, Ambasada României la Paris.
Institutul Cultural Român, prin Direcția Relații Internaționale, susține participarea artistului Vlad Nancă, în perioada 8 aprilie – 6 mai, la programul de rezidențe „Kamov”, organizat de Muzeul de Artă Modernă și Contemporană din Rijeka, Croația. Vlad Nancă își va continua cercetarea artistică din ultimii ani care se bazează pe studiul arhivelor de desen de arhitectură, realizând o analiză comparativă între contextul local croat și cel din România precum și, în egală măsură, mai larg, est-european. Cercetarea se va baza pe consultarea și analiza unor lucrări de artă și documente ale muzeului din Rijeka și ale instituțiilor partenere, precum și prin călătorii de documentare și studiu, cu o atenție specială pentru arta monumentală și monumentele de for public din fosta Iugoslavie. Vlad Nancă (n. 1979) este absolvent al Universității Naționale de Arte din București, specializarea Fotografie şi Imagine. Interesele sale artistice vizează spațiul (de la arhitectură și spațiul public, până la spațiul cosmic), materializându-se în sculpturi, obiecte și instalații. În ultimii ani, lucrările sale au fost prezentate în expoziții personale la București, Stuttgart, Viena, Sibiu, Bergamo, Trento şi Berlin, precum și în proiecte expoziționale colective.
Institutul Cultural Român de la Viena susține participarea duo-ului artistic format din Anca Benera și Arnold Estefán la prima ediție a festivalului Klima Biennale Wien, în cadrul expoziției colective „Into the Woodsˮ, ce va putea fi vizitată la Kunst Haus Wien, în perioada 6 aprilie – 11 august 2024. Practica orientată spre cercetare a duo-ului artistic Anca Benera și Arnold Estefán cuprinde instalații, video-art și performance. Munca lor se concentrează pe o narativă istorică, socială și geopolitică și pe structurile de putere a acesteia. Pentru expoziția colectivă „Into the Woods”, cei dor vor pregăti lucrări noi pe tema pădurii. Pornind de la ideea că trăim și supraviețuim în ruinele decadente ale lumii moderne/coloniale, bazată pe inegalitate sistemică și de la concepția conform căreia „cuvântul pentru lume este pădure”, cei doi artiști se întreabă cum putem regândi o lume nouă și cum ne putem reimagina această lume. Anca Benera și Arnold Estefan lucrează împreună din anul 2011. În prezent cei doi sunt stabiliți la Viena și București. Ei sunt laureații Premiului Birgit Jürgenssen 2022, acordat de Ministerul Federal Austriac pentru Educație, Arte și Cultură și Academia de Arte Frumoase din Viena.