Jurnal românesc – 08.02.2021
***Toate persoanele care călătoresc în Austria, începând din 10 februarie, trebuie să prezinte rezultatul negativ al unui test de tip PCR sau antigen pentru infecţia cu SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii, transmite Ministerul român al Afacerilor Externe. În cazul în care oamenii nu pot prezenta un astfel de document, trebuie să se testeze în cel mult 24 de ore de la data intrării. Măsurile luate de Viena sunt valabile până la data de 28 februarie.
Sorin Iordan, 08.02.2021, 12:02
***Toate persoanele care călătoresc în Austria, începând din 10 februarie, trebuie să prezinte rezultatul negativ al unui test de tip PCR sau antigen pentru infecţia cu SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii, transmite Ministerul român al Afacerilor Externe. În cazul în care oamenii nu pot prezenta un astfel de document, trebuie să se testeze în cel mult 24 de ore de la data intrării. Măsurile luate de Viena sunt valabile până la data de 28 februarie.
MAE precizează că restricţiile adoptate deja rămân în vigoare, respectiv obligativitatea înregistrării online, anterior intrării pe teritoriul austriac, prin completarea unui document numit Pre-Travel-Clearance, şi efectuarea unei perioade de carantină de 10 zile. Aceasta poate fi suspendată după prezentarea rezultatului negativ al unui test pentru COVID-19, efectuat nu mai devreme de a 5-a zi de la intrarea în Austria.
Bucureştiul atrage atenţia că tranzitul este permis fără oprire, fără aplicarea măsurii de carantină, izolare sau testare, dacă deplasarea spre statul de destinaţie este justificată credibil. În acest sens, autorităţile pot solicita prezentarea unor documente care să asigure intrarea în statul de destinaţie, precum acte de domiciliu, drept de şedere, contract de muncă, adeverinţă de studii sau orice altă dovadă a necesităţii intrării. Românii pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei la Viena +43 1503 24 65 şi +43 1505 23 81. Pentru situaţii de urgenţă există linia telefonică specială a misiunii diplomatice +43 6991 172 60 27.
***Oamenii care se deplasează din România în Bulgaria şi care nu se încadrează în excepţiile de la măsura obligatorie a prezentării testului tip PCR cu rezultat negativ pentru infecţia cu SARS-CoV-2 pot intra doar prin punctele de trecere a frontierei Giurgiu-Ruse, Calafat-Vidin şi Vama Veche-Durankulak. MAE precizează că persoanele care se încadrează în excepţiile de la măsura prezentării testului molecular cu rezultat negativ pot intra pe teritoriul bulgar dinspre România prin toate punctele de trecere a frontierei. Exceptaţi de la măsura obligatorie a prezentării testului sunt cei care tranzitează Bulgaria, transportatorii internaţionali de pasageri şi mărfuri, membrii echipajelor navale, aeriene şi personalul tehnic asimilat, lucrătorii transfrontalieri. Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei ţării noastre la Sofia +35 929 71 28 58 şi +35 929 73 35 10. Cei aflaţi în situaţii cu caracter de urgenţă au la dispoziţie linia telefonică dedicată +35 9879 44 07 58.
***Persoanele care sosesc în Cehia din state incluse pe listele portocalie, roşie şi roşu închis, România fiind inclusă pe lista roşie, trebuie să prezinte la frontieră rezultatul negativ al unui test PCR nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen, efectuat cu cel mult 24 ore anterior sosirii, informează Ministerul de Externe de la Bucureşti. Instituţia arată că măsura a intrat în vigoare la 5 februarie.
Totodată, MAE român precizează că accesul pe teritoriul Cehiei în scop turistic este interzis. Sunt permise doar călătoriile pentru motive întemeiate, respectiv întoarcerea la reşedinţă, deplasarea în scop de muncă, studii sau din motive familiale. MAE reaminteşte că toate persoanele care călătoresc în Cehia trebuie să completeze, în prealabil, Formularul electronic de localizare, disponibil online, şi că toate celelalte restricţii anunţate anterior rămân în vigoare. Conaţionalii pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei la Praga +42 0257 53 20 90, +42 0257 53 39 65 şi +42 0257 53 04 26. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice +42 0607 07 85 01.
***15 teatre din România și unul din Republica Moldova s-au alăturat programului mondial de lecturi Belarus Worldwide Reading Project, ce are la bază piesa Insultați Belarus, scrisă de dramaturgul Andrei Kureicik şi inspirată de protestele din Belarus. Zilnic, în perioada 7 – 22 februarie, la inițiativa traducătoarei în limba română a piesei Raluca Rădulescu, într-unul dintre teatrele partenere va avea loc un spectacol-lectură difuzat online sau jucat live în semn de solidaritate cu mișcarea teatrală și cu cetăţenii din Belarus, care manifestează de șase luni pentru libertate și dreptul de a organiza alegeri libere.
Campania din România a fost deschisă de Teatrul Naţional Vasile Alecsandri din Iaşi, urmat de Teatrul Naţional Mihai Eminescu din Chişinău. În proiect mai sunt incluse Teatrul de Nord din Satu Mare, Teatrul Naţional Radu Stanca din Sibiu, Teatrul Municipal Bacovia din Bacău, Teatrul Clasic Ioan Slavici din Arad, Teatrul Tony Bulandra din Târgovişte, Teatrul Regina Maria din Oradea, Teatrul Andrei Mureşanu din Sfântu Gheorghe, Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, unteatru din Bucureşti, Teatrul de Stat din Constanţa, Teatrul Dramatic Fani Tardini din Galaţi, Teatrul Municipal Matei Vişniec din Suceava, Teatrul pentru Copii şi Tineret Colibri din Craiova şi Teatrul Naţional Târgu Mureş. La Belarus Worldwide Reading Project participă companii teatrale din 25 de ţări, iar piesa Insultați Belarus este jucată în 20 de limbi.