Jurnal românesc – 08.01.2018
Românii care pleacă din țară pentru o perioadă de peste șase luni sau pentru mai multe perioade ce însumează șase luni, într-un interval de 12 luni consecutive, sunt obligaţi, de la 1 ianuarie 2018, conform legislației fiscale, să depună la Fisc un chestionar pentru stabilirea rezidenței fiscale. Obligația de notificare a intenției de a pleca din România nu este nouă în legislația autohtonă, însă recent a fost reglementată, prin ordonanță a Guvernului, o amendă pentru cei ce o omit, care este cuprinsă între 50 și 100 de lei. Obligația depunerii chestionarului vizează orice persoană fizică ce stă în România și pleacă mai mult timp din țară, indiferent de motiv (muncă, studii etc.). Documentul trebuie înregistrat la unitatea Fiscului din raza domiciliului cu 30 de zile înainte de plecarea din România.
Daniela Budu, 08.01.2018, 12:19
Agricultorii sunt printre cei mai căutaţi de angajatorii din afara ţării. Potrivit portalului european pentru locuri de muncă EURES, unde sunt postate peste 500 de anunţuri de angajare, fermele din Spania oferă 150 de posturi în domeniul agricol. Totodată, firmele din Malta caută să angajeze peste 100 de şoferi de autobuz, iar cele din Germania – 28 de şoferi de camion. Şi în ţară sunt vacante peste 15 mii de locuri de muncă, cele mai multe pentru agent de securitate, lucrător comercial, vânzător şi muncitor necalificat. Persoanele interesate pot vedea şi alte oferte, accesând pagina de internet www.anofm.ro sau se pot prezenta la sediul agenţiei pentru ocuparea forţei de muncă de domiciliu.
Moldova ar putea avea, în acest an, control comun cu România la trei puncte de frontieră. Un proiect în acest sens a fost elaborat de autoritățile vamale de la Chișinău și expediat celor de la București. Potrivit proiectului, control comun ar putea fi instituit la punctele de trecere a frontierei Cahul – Oancea, Costești – Stînca și Lipcani – Rădăuți. Totodată, punctele de trecere a frontierei moldo-române Leușeni, Sculeni și Giurgiulești vor fi modernizate. Va fi extins numărul de piste de control și vor fi reparate drumurile de acces, iar traficul de pasageri și mărfuri va fi fluidizat. Bugetul proiectului este de cinci milioane de euro. 3,2 milioane de euro sunt oferite de Uniunea Europeană, iar contribuția Guvernului constituie 1,7 milioane de euro. Proiectul va fi realizat în termen de trei ani. Acordul de finanțare va fi semnat în luna mai, iar cel târziu în toamnă vor începe lucrările de modernizare. Autoritățile de la Chișinău sunt şi în așteptarea unui răspuns din partea Ucrainei, în vederea extinderii controlului vamal la toate punctele de trecere a frontierei cu țara vecină. În prezent, control comun cu Ucraina există în șase puncte vamale.
12 proiecte pentru Ziua Culturii Naţionale 2018 vor primi finanţare din partea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale (MCIN), care a alocat pentru această sesiune suma de 250.000 de lei. Proiectul Cazinoul din Constanţa. Pariază pe cultură” al asociaţiei Arche a primit cel mai mare punctaj – 92 – şi urmează să fie desfăşurat în perioada 14 – 31 ianuarie. Celalte proiecte vor avea loc în localităţi precum Bucureşti, Mogoşoaia, Ploieşti, Titu, Iaşi, Sibiu, Târgu Jiu, Braşov, dar şi Castellon (Spania) şi Liverpool (Anglia). Valoarea maximă a sprijinului financiar pe proiect, acordat de Ministerul Culturii, este de 25.000 de lei.