Jurnal românesc – 07.11.2013
86% dintre români nu au intenţia de a pleca să muncească într-un alt stat membru al Uniunii Europene în următoarele şase luni – relevă rezultatele unui sondaj, dat publicităţii în cadrul unei conferinţe privind migraţia forţei de muncă, organizată sub egida Parlamentului European. Potrivit organizatorilor, sondajul răspunde retoricii alarmiste privind efectele ridicării, de la 1 ianuarie 2014, a restricţiilor de pe piaţa muncii din unele state occidentale pentru români şi bulgari. Cea mai virulentă campanie în acest sens se desfăşoară în Marea Britanie, unde atât politicieni populişti, cât şi unele publicaţii cer autorităţilor să prelungească restricţiile.
Bogdan Matei, 07.11.2013, 12:00
Ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni, Cristian David, a reiterat susţinerea Bucureştiului pentru comunitatea aromână din Albania. În cursul unei întrevederi cu preşedintele Ligii Aromânilor din această ţară, Ilia Gjoka, au fost examinate modalităţile prin care România poate sprijini în continuare eforturile comunităţii aromâne de a-şi prezerva propria identitate. Acestea includ oferirea de burse educaţionale din partea statului român, dezvoltarea de proiecte culturale, precum şi intensificarea dialogului cu autorităţile albaneze în vederea asigurării depline a protecţiei drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor, în conformitate cu normele şi standardele europene. Vizita delegaţiei de aromâni se înscrie în dialogul permanent pe care oficialii români îl menţin cu membrii comunităţilor româneşti de pretutindeni. Ultima întâlnire de acest tip cu aromânii din Albania a avut loc în martie anul acesta.
În cazul unui referendum privind aderarea Republicii Moldova la UE, doar 46% din populaţie ar vota pentru, potrivit datelor unui sondaj făcut public, miercuri, la Chişinău. Ceva mai mult de 20% dintre respondenţi ar vota împotriva aderării la UE, în timp ce aproximativ o treime s-au declarat indecişi sau nu ar participa la vot. Aproape tot atâţia respondenţi (42%) au declarat că ar vota pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală controlată de Rusia. Numărul acestora a scăzut, însă, semnificativ faţă de un sondaj similar realizat în aprilie, când 51% ar fi optat pentru aderarea ţării la această structură. 58% dintre respondenţi consideră că, în cazul în care Republica Moldova va deveni stat membru al UE, condiţiile de viaţă vor deveni mai bune sau cu mult mai bune. În acelaşi timp, 23% consideră că acestea se vor înrăutăţi. Totodată, aproximativ două treimi dintre participanţii la sondaj doresc să meargă fără vize în statele membre ale comunităţii europene. Pe de altă parte, doar 18% dintre cetăţenii moldoveni ar vota pentru aderarea la NATO, în timp ce peste o treime se opun. Peste 60% din respondenţi afirmă că ţara merge într-o direcţie greşită, aproape două treimi consideră că reformele din Republica Moldova nu sunt eficiente, iar majoritatea nu sunt mulţumiţi de nivelul de trai.