Jurnal Românesc – 07.09.2022
Sorin Iordan, 07.09.2022, 09:37
Românii blocaţi pe aeroporturile din străinătate, în urma suspendării zborurilor de către compania aeriană Blue Air, vor fi aduşi în ţară cu aeronave ale Tarom, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru. Conaţionalii afectaţi pot solicita ajutor la secţiile consulare ale ambasadelor României sau prin apelare la numărul de telefon 0751 084 537, gestionat de Ministerul de Externe. Prim-ministrul Nicolae Ciucă a discutat, în seara zilei de 6 septembrie, cu miniştrii de resort şi autorităţile implicate în gestionarea situaţiei românilor afectaţi de oprirea curselor Blue Air. Premierul a precizat că este vorba despre 3.000 de români blocaţi în aeroporturile din afara graniţelor. La rândul său, prim-vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism, Alin Burcea, a anunţat că toţi membrii ANAT îi vor aduce acasă pe turiştii care aveau bilete la zborurile companiei Blue Air, chiar dacă este vorba de alternative mai scumpe. Compania Blue Air Aviation a anunţat suspendarea, până pe 12 septembrie, a tuturor curselor programate să decoleze de pe aeroporturile din România. Reprezentanţii operatorului aerian, au transmis că Blue Air se află în imposibilitatea achitării costurilor curente, necesare pentru operarea zborurilor zilnice, ca urmare a faptului că Ministerul Mediului a pus poprire pe toate conturile companiei.
Unităţile de învăţământ vor putea organiza grupe de acomodare pentru preşcolarii şi elevii care nu au fost înscrişi pentru o perioadă de doi ani în sistemul de învăţământ din România, se arată într-o propunere aprobată, în unanimitate, de către Senat în calitate de for decizional. În cadrul acestor grupe de acomodare vor fi organizate cursuri de limbă, cultură şi civilizaţie românească. „Principalul investitor al României din afara graniţelor sale sunt în acest moment cei peste 3,6 milioane de români care locuiesc şi muncesc în altă ţară decât România. În vârful pandemiei au trimis acasă 3,4 miliarde de euro, depăşind investiţiile străine directe. Însă România are nevoie nu doar de banii românilor, ci şi de mintea, creativitatea şi munca lor, împrăştiate acum în toată lumea. Ca să putem să le asigurăm un cadru propice de a se întoarce acasă, trebuie să o facem pentru întreaga familie”, a spus deputatul Uniunii Salvaţi România, Oana Ţoiu. La rândul său, senatorul social-democrat Liliana Sbîrnea a apreciat că demersul este unul foarte bine fundamentat, în condiţiile în care 20.000 de copii români s-au întors în sistemul de învăţământ românesc în perioada 2020-2021. „Iniţiativa pune accent pe înfiinţarea grupelor de acomodare, pe consilierea psiho-pedagogică, pe planul de intervenţie la nivelul unităţilor de învăţământ, dar şi pe pregătirea cadrelor didactice”, a precizat aceasta. Ministerul Educaţiei are acum la dispoziţie 60 de zile pentru a elabora normele metodologice necesare.
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni anunţă că a lansat Apelul competitiv de selecţie a beneficiarilor de granturi pentru Programul Sprijinirea educaţiei în limba română. „Educaţia reprezintă cel mai eficient şi cel mai trainic vector de conservare şi dezvoltare a identităţii naţionale. Însuşirea şi folosirea limbii române, în paralel cu transmiterea elementelor de cultură şi civilizaţie românească, de istorie şi geografie a României, vizează cel mai important segment al comunităţii româneşti din afara graniţelor, tânăra generaţie. Aceasta deţine cel mai important rol în perpetuarea şi dezvoltarea sentimentului de apartenenţă la identitatea românească”, a transmis DRP. Instituţia arată că acest program de granturi poate fi accesat de asociaţiile, fundaţiile, unităţile de cult, organizaţiile neguvernamentale ale românilor din afara graniţelor, care desfăşoară activităţi educative în limba română sau care au încheiat acorduri de parteneriat cu unităţile de învăţământ publice cu predare în limba română din afara graniţelor. Condiţiile de acordare, utilizare şi decontare a sprijinului financiar, precum şi actele necesare întocmirii dosarelor pot fi consultate pe site-ul Departamentului, dprp.gov.ro, la secţiunea Finanţări.
Teatrul Național Iași participă la a 3-a ediţie a Festivalului Internațional „Teatru la răscruce”, care are loc în perioada 5-12 septembrie la Niš, în Serbia. Instituția ieșeană de teatru, singura participantă din România la acest eveniment, va prezenta piesa „Plugarul și Moartea” de Johannes von Tepl, o producție recentă în regia lui Silviu Purcărete, câștigătoare a premiului UNITER 2022 pentru „Cel mai bun spectacol”. Reprezentația va avea loc pe 9 septembrie, la Teatrul Național din Niš. Pentru festivalul dedicat teatrului din spațiul cultural balcanic, reputatul teatrolog Vlatko Ilić, a selectat șase spectacole din Serbia, România, Croația şi Macedonia. Potrivit organizatorilor, manifestarea își propune să promoveze asemănările și diferențele de identitate culturală între statele și popoarele care împart același spațiu cultural.