Jurnal românesc – 07.08.2024
Populația României se confruntă cu o scădere și îmbătrânire dramatică, iar potrivit celui mai recent raport al Națiunilor Unite, în doar zece ani va ajunge la nivelul de după Al Doilea Război Mondial.
Corina Cristea, 07.08.2024, 11:25
De asemenea, raportul ONU prezice că, în următorul deceniu, numărul tinerilor va scădea sub cel al seniorilor pentru prima dată. Creșterea vârstei medii, scăderea natalității și îmbunătățirea accesului la îngrijiri medicale – ceea ce a dus la o speranță de viață mai mare – sunt cei trei factori principali identificați de specialiști pentru această situație. Proiecțiile indică o pierdere de aproximativ un milion de locuitori la fiecare 10 ani, iar declinul accentuat al populației active plasează România printre țările cu cel mai mare declin demografic.
Eurodeputatul Victor Negrescu, vicepreședinte al Parlamentului European, a avut o întâlnire cu ambasadorul britanic la București, Giles Portman, cu care a discutat despre consolidarea parteneriatului strategic și despre protejarea românilor care trăiesc în Regatul Unit.
”Marea Britanie are un nou guvern, care își dorește să dezvolte mai mult relațiile cu UE și România. Cazul din Leeds ne arată că trebuie să transferăm rapid relațiile politice bune într-o acțiune aplicată în teren în beneficiul cetățenilor”, a detaliat europarlamentarul într-un mesaj publicat pe Facebook.
În 2003, România și Regatul Unit au convenit să ridice nivelul de cooperare bilaterală la cel de parteneriat strategic, iar la distanță de două decenii de la acel moment și în fața unei noi realități determinate de retragerea Regatului Unit din UE, București și Londra au semnat, anul trecut, varianta actualizată a Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic bilateral. Legătura puternică dintre cele două țări este asigurată și de comunitatea românească din Regatul Unit, peste 1 milion de români luând decizia de a rămâne în Marea Britanie după Brexit.
Mitropolia Basarabiei a publicat impresii culese de la tinerii participanți la “Adunarea Tinerilor Ortodocși din Basarabia și România” – ITO Basarabia 2024, eveniment organizat în luna iulie de Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului” din Orhei, Republica Moldova, cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni al Guvernului României. „Mă bucură faptul că Biserica Ortodoxă Română ține cont de noi, tinerii. Abia aștept următoarea ediție a ITO Basarabia”, a scris un tânăr în chestionarul de feedback al evenimentului. „Sesiunile de discuții mi-au oferit ocazia să învăț lucruri noi și să îmi dezvolt abilități valoroase. Întregul eveniment a fost un prilej excelent de formare a unor prietenii durabile”, a adăugat un alt participant. Peste 200 de tineri ortodocși de pe ambele maluri ale Prutului au luat parte la “ITO Basarabia 2024, eveniment care a avut ca scop consolidarea legăturilor spirituale și culturale dintre tinerii ortodocși din Basarabia și România.
La sediul ICR Tel Aviv este organizată până pe 27 septembrie expoziția de pictură intitulată „Suprarealism, muzică și flori”, cu lucrările artistului israelian originar din România, Paul I. Simo. Născut la Căpâlnița, în județul Harghita, Paul I. Simo a absolvit Școala Populară de Artă din Arad și, odată cu emigrarea în Israel în 1989, a continuat să lucreze în domeniul artei și al picturii decorative. Este membru al Asociației Artiștilor Plastici din Netanya și a avut expoziții personale și de grup în Israel, dar și în România, Ungaria, China, Coreea de Sud și Statele Unite ale Americii. De asemenea, a fost recompensat cu câteva premii internaționale în domeniu, pe parcursul îndelungatei cariere.
Sistemul Garanţie Returnare a depăşit în mai puţin de opt luni de la lansarea în România bariera psihologică, ajungând la un miliard de ambalaje colectate, a anunţat ministrul Mediului, Mircea Fechet. „Vorbim de PET-uri, sticlă sau doze de aluminiu. Cea mai mare pondere o au PET-urile care, plasate în linie, ar putea înconjura Pământul de cinci ori. În prezent, marii procesatori de PET-uri nu mai importă acest material, întrucât SGR-ul furnizează suficientă materie primă. Ţinta pentru anul acesta este 3,2 miliarde de ambalaje şi sunt optimist deoarece răspunsul românilor este uimitor”, a anunțat ministrul Mediului Mircea Fechet, pe pagina de Facebook a ministerului.