Jurnal românesc – 07.05.2024
Președintelui Klaus Iohannis îi va fi decernat, miercuri, premiul "Distinguished International Leadership Award" pentru anul 2024 al Consiliului Atlantic, ca o recunoaştere a carierei sale şi a rolului său de lider transatlantic şi european.
Corina Cristea, 07.05.2024, 11:22
Președintelui Klaus Iohannis îi va fi decernat, miercuri, premiul „Distinguished International Leadership Award” pentru anul 2024 al Consiliului Atlantic, ca o recunoaştere a carierei sale şi a rolului său de lider transatlantic şi european. Consiliul Atlantic este o prestigioasă organizaţie americană de tip ‘think tank’, fondată în anul 1961, cu o activitate bogată în domeniul afacerilor internaţionale. Anual, Consiliul Atlantic premiază un număr restrâns de personalităţi care întruchipează esenţa relaţiei transatlantice şi care au contribuit la consolidarea acesteia.
Printre personalităţile cărora li s-a acordat de-a lungul timpului distincţia se numără preşedinţi americani, lideri ai Comisiei Europene, şefi de stat şi de guvern sau lideri de organizaţii internaţionale. Klaus Iohannis este primul şef de stat european onorat cu această distincţie în cei 24 de ani de la înfiinţarea premiului.
Sportivii români au cucerit 105 medalii la Campionatele Europene de culturism şi fitness de la Santa Susana (Spania). “Pentru al treilea an consecutiv, România reuşeşte performanţa de a se plasa pe primul loc în Europa. Imnul ţării noastre a răsunat de 53 de ori în sala de competiţie din Santa Susana/Spania. Rezultatele de excepţie obţinute de sportivii români confirmă încă o dată valoarea lotului naţional, determinarea atleţilor şi coeziunea tuturor factorilor implicaţi în activitatea Federaţiei Române de Culturism şi Fitness”, a declarat, luni, la întoarcerea delegaţiei României, Gabriel Toncean, vicepreşedintele Agenţiei Naţionale pentru Sport.
La Campionatele Europene de culturism din Spania, România a câştigat 53 de medalii de aur, 32 de argint şi 20 de bronz. Sportivii Federaţiei Române de Culturism şi Fitness au cumulat în total 539 de puncte şi au devenit campioni europeni pe naţiuni.
Institutul Cultural Român de la Madrid găzduiește, în perioada 8 mai – 3 iunie, expoziția de fotografie „El Caminoˮ, a lui Călin Piescu, care documentează pelerinajul spre Santiago de Compostela. Renumit încă din Evul Mediu, drumul a fost străbătut pe jos de autorul fotografiilor, care a parcurs zilnic în jur de 30 de kilometri. Cel mai important traseu pornește din sudul Franței și străbate Munții Pirinei, până aproape de țărmul din nord-vestul Spaniei, unde mormântul apostolului ar fi fost descoperit de un cioban în prima jumătate a secolului al IX-lea. Pe acel loc s-a construit catedrala, care a devenit unul din principalele locuri de pelerinaj ale creștinilor, după Ierusalim și Roma.
Fotografiile lui Călin Piescu înfățișează peisaje de o mare diversitate, întâlnite în timpul călătoriei, figuri de pelerini, îndeletniciri surprinse pe anevoiosul traseu, de la mese luate pe fugă până la oblojirea picioarelor rănite, sugerând că drumul, unul inițiatic și bun prilej de meditație în singurătate, este chiar mai important decât ajungerea la catedrala care reprezintă punctul final al pelerinajului.
Fotografiile mai evidențiază două trăsături esențiale ale creștinismului, ospitalitatea și iubirea, și îndeamnă la reflecție asupra existenței și a condiției omului creștin în societatea actuală. Evenimentul este organizat de ICR Madrid, sub auspiciile Ambasadei României în Regatul Spaniei, cu sprijinul Uniunii Artiștilor Plastici filiala Timișoara. Expoziția, care cuprinde 36 de fotografii, este curatoriată de Ruxandra Dreptu, critic și istoric de artă.
Institutul Cultural Român de la New York susține evenimentele de prezentare și proiecțiile speciale ale lungmetrajului „Libertate” regizat de Tudor Giurgiu. Într-un periplu american, lungmetrajul a fost prezentat în cadrul Festivalul de Film Sud-Est European de la Los Angeles, sâmbătă, 4 mai și, de asemenea, va fi prezentat în cadrul Festivalului de Film European de la Atlanta, sâmbătă, 11 mai, ambele proiecții fiind urmate de întâlniri ale publicului cu regizorul Tudor Giurgiu. Apoi, în New York, Institutul Cultural Român se va alătura The Alex Fund pentru susținerea unei proiecții exclusive, în cadrul unui eveniment organizat de cunoscuta asociație americană, pe 13 mai.
The Alex Fund, asociație cu sediul în New York, a fost înființată de Leslie Hawke și gestionată de-a lungul anilor împreună cu fiul său, celebrul actor Ethan Hawke. „Libertate” este un film inspirat din fapte reale, care explorează într-un mod dramatic căderea regimului Ceaușescu prin haosul care a izbucnit în Sibiu în timpul Revoluției din 1989. Filmul, al cărui scenariu este semnat de Cecilia Ștefănescu și Tudor Giurgiu după o idee de Napoleon Helmis, a fost selectat în mai multe festivaluri internaționale organizate în Europa şi SUA și este unul dintre cele mai premiate filme românești ale anului 2023.