Jurnal românesc – 07.04.2025
Aflat într-o vizită în SUA, ministrul Educaţiei, Daniel David, discută zilele acestea cu absolvenţii universităţilor româneşti aflaţi în Statele Unite şi cu diaspora românească.

Daniela Budu, 07.04.2025, 11:48
Aflat într-o vizită în SUA, ministrul Educaţiei, Daniel David, discută zilele acestea cu absolvenţii universităţilor româneşti aflaţi în Statele Unite şi cu diaspora românească. El vizează o mai bună înţelegere a nevoilor educaţionale ale acestora şi crearea unei relaţii ‘bidirecţionale’, în vederea susţinerii reciproce în educaţie şi cercetare, informează Ministerul Educaţiei, duminică, pe o rețea de socializare. Întâlnirile sunt cu comunităţile româneşti din zonele apropiate de Chicago, North Carolina şi Washington, iar în luna mai a acestui an şi zona New York. Discuţiile de sâmbătă, din zona North Carolina, s-au axat pe nevoile educaţionale ale absolvenţilor, menţionând disponibilitatea ministerului Educaţiei de a-i susţine, inclusiv prin accesul online la resursele educaţionale create de minister, dar şi programele Departamentului pentru Românii de Pretutindeni. ‘De asemenea, i-am încurajat să ne trimită sugestii legate de noi programe de interes. În final, am discutat despre cum putem întări legătura dintre ţară şi diaspora românească din SUA, pentru a ne ajuta reciproc, în aceste vremuri internaţionale complicate’, a precizat ministrul Educaţiei.
În cadrul vizitei pe care o întreprinde în Statele Unite, Daniel David s-a întâlnit cu reprezentanţi ai Romanian United Foundation, organizaţie a diasporei româneşti cu sediul în Chicago şi prezenţă activă în peste 50 de ţări şi 280 de oraşe. ‘Analizăm posibilitatea unui parteneriat pentru susţinerea proiectelor din domeniul educaţiei, cercetării şi inovării, cu impact atât în România, cât şi în diaspora. Această iniţiativă va fi gândită în complementaritate cu programele deja derulate de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni şi alte instituţii implicate, astfel încât plusul de valoare să fie unul cu adevărat cumulativ’, a scris ministrul, pe o rețea de socializare, după întâlnirea de vineri. Printre proiectele propuse se află şi o iniţiativă dedicată conectării cercetătorilor şi profesioniştilor români din diaspora cu instituţii şi companii din România, precum şi programe pentru tineri, care vizează întărirea legăturilor culturale şi lingvistice prin experienţe educaţionale desfăşurate în ţară. Ministrul a vizitat şi o biserică românească din North Carolina.
Galeria Gregor Podnar Viena prezintă, în parteneriat cu Institutul Cultural Român de la Viena, expoziţia ‘L’Homme – Centre de l’Univers’ de Ion Grigorescu, unul dintre cei mai importanţi artişti români contemporani. Vernisajul va avea loc pe 8 aprilie, iar expoziţia va putea fi vizitată în perioada 9 aprilie – 31 mai, de marţi până sâmbăta. Intrarea este liberă. Expoziţia marchează a 80-a aniversare a artistului născut la Bucureşti în 1945 și include o selecţie de fotografii, sculptură, pictură şi filmul cu același nume. În contextul organizării expoziţiei, Institutul Cultural Român de la Viena prezintă pe 9 aprilie conferinţa Ion Grigorescu. Opera lui a fost prezentată în expoziţii internaţionale la Amsterdam, Los Angeles, Viena, Kassel, Milano, Barcelona, Tokyo, Stuttgart, Lisabona, Zurich şi Berlin. Artistul a participat, de asemenea, la Bienalele de la Sao Paulo, Cetinje şi Veneţia.
Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia susţine participarea proiectului ‘The Creative Spiral’, realizat de studenţi şi cadre didactice de la Departamentul de Design şi Arte Aplicate din cadrul Facultăţii de Arte şi Design a Universităţii de Vest Timişoara, în cadrul programului ‘We Will Design’, organizat între 8-13 aprilie de BASE Milano, ca parte integrantă a Milano Design Week 2025. Inspirat de dinamica creativităţii, conceptul expoziţional ‘Sinergia formelor’ este realizat prin colaborarea tuturor domeniilor din cadrul Departamentului de Design şi Arte Aplicate al UVT şi interconectarea disciplinelor. Proiectul este coordonat de cadrele didactice Cezara Pădurean şi Claudia Feti.
Institutul Cultural Român de la Varşovia sprijină participarea artistei Nona Inescu la cea de-a doua ediţie a evenimentului CONSTELAŢII, desfăşurat la Varşovia în perioada 12-13 aprilie. CONSTELAŢII aduce împreună principalele galerii de artă din Varşovia şi galerii invitate din străinătate. Astfel, galerii din Varșovia vor prezenta expoziţii create în colaborare cu Galeria Catinca Tăbăcaru şi galerii din Basel, Berlin, Frankfurt, Londra, Napoli, Paris, Shanghai, Stockholm şi Viena. Galeria Catinca Tăbăcaru va expune lucrările Nonei Inescu în Galeria Gunia Nowik în perioada 11 aprilie – 17 mai.
Centrul Internaţional pentru Cultură din Cracovia (MCK) găzduieşte până pe 20 iulie expoziţia ‘Un ochi râde, altul plânge. Arta românească în colecţia Ovidiu Şandor’, ce reuneşte 170 de lucrări semnate de peste 60 de artişti români. Parte a Sezonului Cultural România-Polonia 2024-2025, expoziţia este completată de evenimente conexe organizate în colaborare cu Centrul Internaţional pentru Cultură din Cracovia şi ICR Varşovia. Între acestea, vizita ghidată de autor cu titlul ‘Plămânul bizar. Avangarda în arta românească’, realizată deja pe 6 aprilie. Urmează pe 12 aprilie evenimentul ‘România ca metaforă’, un dialog între scriitori, dramaturgi și critici de artă, urmat de proiecţia filmului ‘4 săptămâni, 3 luni şi 2 zile’, în regia lui Cristian Mungiu.