Jurnal românesc – 07.01.2025
Aproape 2 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica pe 07 ianuarie de Sfântul Ioan Botezătorul.
Monica Stoica, 07.01.2025, 17:30
Aproape 2 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica pe 07 ianuarie de Sfântul Ioan Botezătorul. Potrivit datelor furnizate de Direcţia pentru Evidenţa Persoanei, din cei aproximativ 2 milioane de sărbătoriţi 1.300.000 sunt bărbaţi şi peste 600.000 sunt femei. Cei mai mulţi au prenumele Ioan – peste 400.000 şi Ionuţ – peste 300.000. Lor li se adaugă cei care se numesc Ion, Ionel, Nelu, Ivan, Jan, Ionică, Jean şi Ioniţă. Dintre femei, cele mai multe sărbătorite poartă numele de Ioana, peste 300.000, la care se adaugă numele derivate: Ionela, Oana, Ionica, Nela sau Jana.
În România, elevii se vor întoarce la cursuri miercuri, 8 ianuarie, după vacanţa de iarnă. Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei, următoarea vacanţă va fi de o săptămână şi va avea loc în perioada 10 februarie – 02 martie, după cum vor decide Inspectoratele Şcolare Judeţene şi cel al Municipiului Bucureşti. Cursurile se vor desfăşura, apoi, până la vacanţa de Paşti, care este programată între 18 şi 27 aprilie.
Anul şcolar 2024 – 2025 se va încheia pe 20 iunie, când va începe vacanţa de vară, care se va încheia pe 7 septembrie. Programele naţionale „Şcoala altfel” şi „Săptămâna verde” se desfăşoară în perioada 9 septembrie 2024 – 30 mai 2025, în intervale de câte cinci zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unităţiilor de învăţământ. Derularea celor două programe se face în intervale de cursuri diferite. În situaţii deosebite, bine fundamentate, în funcţie de condiţiile climaterice locale speciale şi de specificul şcolii, Inspectoratele Şcolare pot aproba, cu avizul Ministerului Educaţiei, la cererea conducerilor unităţilor de învăţământ, modificări ale structurii anului şcolar.
La Cahul, municipiu din Republica Moldova situat pe malul Prutului, la 60 km nord de Galați, a avut loc inaugurarea monumentului comemorativ dedicat victimelor deportărilor staliniste din Sudul Basarabiei din perioada 1941 – 1951, când regimul de la Kremlin, condus de Stalin, a deportat în Siberia peste 30.000 de locuitori ai teritoriilor anexate de la România în 1940. Monumentul inaugurat la Cahul a fost realizat în cadrul proiectului „80 de ani de la primul val de deportări din Sudul Basarabiei”, un parteneriat între Primăria Cahul și Primăria Galați, a cărei contribuție la realizarea monumentului a fost de 25.000 de euro.
Actorul american de origine română, Sebastian Stan, a câştigat premiul pentru cel mai bun rol principal într-o comedie, în cadrul ceremoniei Globuri de Aur. Sebastian Stan, unul dintre cei mai apreciați actori ai momentului, și-a consolidat poziția la Hollywood, prin câştigarea primului său Glob de Aur pentru rolul din filmul „A Different Man”. Gala de decernare a Globurilor de Aur 2025 a avut audiențe impresionante, pentru al doilea an consecutiv, peste 10 milioane de telespectatori urmărind ceremonia la care au fost încoronate în special producțiile ”Emilia Perez” și ”The Brutalist”, au anunțat, luni, organizatorii citaţi de AFP. Cu 10 milioane de telespectatori, cea de-a 82-a gală a Globurilor de Aur a înregistrat o audiență în creștere cu 7% comparativ cu ediția din 2024.