Jurnal românesc – 06.12.2024
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea privind instituirea Zilei prizonierilor de război români pe 24 august.
Daniela Budu, 06.12.2024, 11:30
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea privind instituirea Zilei prizonierilor de război români pe 24 august. Actul normativ completează, în acest sens, Legea nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război. ‘Pentru sacrificiile făcute de prizonierii de război români din cel de-al Doilea Război Mondial, nevoiţi să suporte ororile şi tratamentul inuman din lagărele de muncă forţată şi pentru devotamentul acestora faţă de România, neacceptând să trădeze patria, în semn de recunoştinţă şi în memoria lor, se instituie Ziua Prizonierilor de război români, care se organizează anual pe 24 august’, prevede actul normativ. Cu acest prilej, Guvernul, autorităţile publice locale şi celelalte instituţii ale statului pot organiza programe şi manifestări cultural-educative cu caracter evocator şi ştiinţific, în spiritul tradiţiilor poporului român, precum şi ceremonii oficiale şi militare dedicate prizonierilor de război români.
Sefa diplomatiei romane, Luminiţa Odobescu, a participat, joi, la întâlnirea informală care a precedat reuniunea Consiliului Ministerial al OSCE din Malta. Potrivit unui comunicat al MAE, în intervenţia sa, ministrul a reiterat sprijinul ferm al României pentru o pace cuprinzătoare, justă şi durabilă în Ucraina vecină, în conformitate cu Carta ONU şi principiile dreptului internaţional. Ministrul s-a referit la implicaţiile războiului de agresiune al Moscovei împotriva Kievului şi rolul OSCE în context, reconfirmând poziţia principială a Bucurestiului de condamnare a acestei agresiuni ilegale. Totodată, a condamnat atacurile cu drone asupra infrastructurii civile a Ucrainei, care afectează tranzitul global de alimente, precum şi încălcarea de către Rusia a spaţiului aerian al ţărilor din proximitatea războiului, inclusiv al României – mai precizeaza comunicatul MAE.
Ministerul Educaţiei a lansat în consultare publică măsuri legislative prin care se vor asigura, pentru profesorii şi lectorii români care predau cursuri de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească în afara graniţelor ţării recunoaşterea vechimii în muncă, accesul la asigurări de sănătate, dreptul la concedii de odihnă şi medicale. “Continuăm să susţinem predarea limbii române în afara graniţelor ţării. De Cursurile de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească, ce se predau de 17 ani în afara ţării, beneficiază aproximativ 11.000 de copii şi tineri. Este important ca profesorii lor să beneficieze de drepturi similare colegilor din ţară”, a scris ministrul Ligia Deca pe o reţea de socializare. Potrivit acesteia, în paralel se va acorda o atenţie deosebită lectoratelor de limbă, literatură şi cultură românească din marile universităţi ale lumii. “Majorăm cu 40%, în medie, indemnizaţiile acordate lectorilor, pentru a reflecta mai bine costurile de întreţinere în străinătate şi a asigura continuitatea acestor lectorate” – a mai precizat ministrul, care a adăugat că românii au nevoie să menţină legătura cu limba maternă şi valorile culturale ale ţării, indiferent unde se află.
Pe 3 decembrie, Ambasada României în Slovenia a fost gazda concertului extraordinar dedicat Zilei Naţionale a României, susţinut de Paula Seling şi Orchestra Camerală Slovenă. Acesta s-a desfăşurat în prestigioasa sală a Filarmonicii Slovene, o clădire de patrimoniu, iluminată cu acest prilej în culorile drapelului naţional. În public s-au aflat ambasadori şi alţi membri ai corpului diplomatic acreditat la Ljubljana, reprezentanţi ai instituţiilor slovene şi ai mediului de afaceri, ai autorităţilor locale şi membri ai comunităţii de români din Slovenia.