Jurnal Românesc – 06.10.2021
Sorin Iordan, 06.10.2021, 10:50
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a deschis concertul aniversar al ansamblului românesc Violoncellissimo, organizat la sediul UNESCO de la Paris cu ocazia marcării a 65 de ani de la aderarea României la Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură. Şeful diplomaţiei române a evocat importanţa pentru România a aderării la UNESCO şi a subliniat oportunitatea de promovare a patrimoniului cultural şi a valorilor româneşti pe care o oferă României statutul de membru al UNESCO.
Prin apartenenţa şi activitatea în cadrul organizaţiei, România îşi reafirmă ataşamentul profund faţă de multilateralism, de valorile democratice, de drepturile omului şi de principiile care stau la baza Organizaţiei Naţiunilor Unite’, a transmis Aurescu. Ministrul a amintit si contribuţia UNESCO la efortul comun de protejare a patrimoniului universal şi a reiterat angajamentul României de a continua demersurile de introducere pe lista patrimoniului a unor obiective naţionale de importanţă universală. În 2021 se aniversează 75 de ani de la fondarea UNESCO şi 65 de ani de la aderarea României la organizaţie. Momentul este marcat printr-o serie de conferinţe şi colocvii, concerte, expoziţii, o emisiune filatelică, precum şi donarea unui fond de carte românească Bibliotecii UNESCO.
Schimburile economice bilaterale dintre România şi Germania ar putea depăşi anul acesta 33 de miliarde de euro, a afirmat ambasadorul ţării noastre la Berlin, Adriana-Loreta Stănescu. Prezentă la un eveniment organizat de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană, aceasta a arătat că cele peste 23.000 de firme cu capital german înregistrate în România au realizat investiţii de peste 10 miliarde de euro şi au generat aproximativ 300.000 de locuri de muncă. Relaţiile bilaterale româno – germane se situează la un nivel excelent, fapt reflectat în dialogul politic substanţial şi benefic, în relaţiile economice consistente şi aflate în creştere continuă, în intensitatea contactelor interumane, culturale, academice, potenţate de existenţa unor ample şi dinamice comunităţi ale minorităţii germane din România şi respectiv a etnicilor germani şi a cetăţenilor români emigraţi în Germania, acestea reprezentând o punte solidă de legătură între ţările noastre, a declarat ambasadorul. Aproape 800.000 de români trăiesc şi lucrează în Germania, potrivit statisticilor oficiale făcute publice în acest an.
Ministerul român de Externe salută adoptarea de către Comisia Europeană a primei Strategii pentru combaterea antisemitismului şi promovarea vieţii evreieşti. Instituţia arată că a fost implicat, de la început, în eforturile Comisiei de redactare a documentului şi a participat activ la procesul de consultare realizat la nivel european. MAE transmite că susţine pe deplin eforturile Executivului Comunitar de combatere a antisemitismului şi de protejare a vieţilor evreieşti şi încurajează adoptarea imediată de către toate statele membre ale UE a unor planuri de acţiune sau strategii complementare cu Strategia europeană, în condiţiile în care, în contextul actual al crizei sanitare, cazurile de antisemitism, xenofobie, radicalizare şi de propagare a discursului instigator la ură cunosc o expansiune îngrijorătoare. Strategia elaborată de Comisia Europeană se sprijină pe trei piloni: prevenirea şi combaterea tuturor formelor de antisemitism atât online cât şi offline, încurajarea vieţii evreieşti şi protejarea moştenirii evreieşti şi asigurarea şi întărirea educaţiei, cercetării şi comemorării Holocaustului. MAE precizează că Parlamentul de la Bucureşti a adoptat deja o strategie complementară cu documentul european la data de 13 mai anul curent.
Stagiunea de toamnă a Concertelor Enescu de la ICR Londra va fi deschisă, pe 7 octombrie, cu un concert susținut de unul dintre cei mai versatili și cunoscuți violoniști din Marea Britanie, Thomas Bowes, acompaniat la pian de Verona Maier. Programul recitatului, cu o durată de 75 de minute, include compoziții de Mozart, Brahms și Enescu. Seria Enescu, desfășurată neîntrerupt din 2007, este unul dintre cele mai apreciate programe permanente ale reprezentanţei în Marea Britanie a Institutului Cultural Român şi poate fi comparată cu Societățile Chopin sau Elgar de la Londra. Concertul va fi si înregistrat, editat și difuzat de ICR Londra, la 14 octombrie, pe toate conturile sale de pe reţelele de socializare.