Jurnal românesc – 06.09.2024
Patriarhia Română se declară solidară cu românii ortodocşi din Cernăuţi care solicită redeschiderea pentru slujirea în limba română în capela mitropoliţilor Bucovinei şi solicită sprijinul autorităţilor române pe lângă autorităţile ucrainene pentru ca românii să fie liberi, să se roage în limba lor şi să vină în cadrul Bisericii Ortodoxe Române, dacă vor dori aceasta.
Leyla Cheamil, 06.09.2024, 11:16
Patriarhia Română se declară solidară cu românii ortodocşi din Cernăuţi care solicită redeschiderea pentru slujirea în limba română în capela mitropoliţilor Bucovinei şi solicită sprijinul autorităţilor române pe lângă autorităţile ucrainene pentru ca românii să fie liberi, să se roage în limba lor şi să vină în cadrul Bisericii Ortodoxe Române, dacă vor dori aceasta. Punctul de vedere al Patriarhiei Române survine ştirii referitoare la preluarea de către administraţia locală a capelei mitropolitane din Cernăuţi.
Consiliul Naţional al Românilor din Ucraina, uniune civică care reuneşte peste 20 de societăţi culturale şi instituţii de presă de limba română din regiunile Cernăuţi, Transcarpatia, Odesa şi Kiev, a semnat un memoriu pe care l-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis, premierului Marcel Ciolacu, ministrului Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, dar şi Patriarhului Daniel al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), prin intermediul căruia cere să ia atitudine faţă de aveastă situație. De asemenea, românii din Ucraina cer ‘urgentarea procesului de trecere a comunităţilor ortodoxe româneşti din Ucraina sub oblăduirea Bisericii Ortodoxe Române’. Capela Mitropolitană din Cernăuţi a fost construită în perioada anilor 1881-1884 cu fondurile Mitropoliei Bucovinei, fiind sfinţită de mitropolitul Silvestru Morariu-Andrievici.
Pentru al doilea an consecutiv, populaţia României este în creştere, conform datelor publicate, recent, de Institutul Naţional de Statistică. Principala cauză a acestei creşteri a populaţiei rezidente o reprezintă revenirea românilor din diaspora, un fenomen care a început să se manifeste semnificativ în 2022 şi a continuat să se amplifice în 2023. Anul trecut, soldul migraţiei internaţionale a fost pozitiv, cu 82.000 de imigranţi (cei care au venit) în plus faţă de numărul emigranţilor (cei care au plecat). Populaţia totală a României a crescut cu aproape 10.000 de persoane în 2023, marcând astfel al doilea an la rând în care românii revin acasă în număr mai mare decât cei care pleacă. Această tendinţă pozitivă a început în 2022, când aproximativ 91.000 de români s-au întors acasă, mai mulţi decât cei care au ales să părăsească ţara.Potrivit datelor INS, majoritatea românilor care au revenit în 2023 au venit din Spania, Marea Britanie şi
Republica Moldova. Alte ţări care au contribuit semnificativ la această migraţie pozitivă sunt Germania, Italia şi Austria.
Autorul român Mircea Cărtărescu a devenit scriitor rezident la Universitatea Columbia din New York, a anunţat Ambasada Statelor Unite în România. Acesta va preda studenţilor cursul „Postmodernism vs. Tiranie: O revoluţie literară româneascăˮ. Cursul va examina generaţia legendară a anilor 1980 (generaţia în blugi) în literatura română şi relaţia ei cu generaţia Beat în poezia americană, pe de o parte, şi cu postmodernismul american în ficţiune, pe de altă parte, transmite Ambasada SUA. Născut la Bucureşti, în 1956, autor a peste 25 de volume şi a cărui operă a fost tradusă în 23 de limbi, Mircea Cărtărescu este poet, prozator şi eseist. În ultimii ani, a fost unul dintre candidaţii la Premiul Nobel pentru Literatură, în 2023 scriitorul clasându-se „între primii cinci autori luaţi în considerareˮ.
„Am fost la capătul lumii”, volumul semnat de Liviu Stănescu, un explorator și fotograf recunoscut din România, a fost lansat la Chișinău, în cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest 2024. Autorul și-a materializat pasiunea sa pentru călătorii prin intermediul fotografiei și scrisului, cartea sa cuprinzând o colecție de peste 200 de povestiri cu fotografii realizate în peste 100 de țări. Într-un interviu acordat pentru Radio Chișinău, Liviu Stănescu a reflectat asupra conceptului de „capăt al lumii”, care se regăsește în titlul cărții sale, explicând că acesta este, în esență, un loc subiectiv, determinat de dorințele și aspirațiile fiecărei persoane în parte. El a mai spus că Republica Moldova este locul care, probabil, îl va primi cu brațele deschise și data viitoare când va veni, pentru că exploratorul a reușit să cunoască oameni „extraordinari de primitori și dragi sufletului” în timpul vizitelor sale prin țară.