Jurnal românesc – 06.09.2022
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a mulţumit Franţei şi Germaniei pentru susţinerea acordată în vederea aderării României la Spaţiul Schengen.
Sorin Iordan, 06.09.2022, 11:00
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a mulţumit Franţei şi Germaniei pentru susţinerea acordată în vederea aderării României la Spaţiul Schengen.
Se pare că cele două ţări sunt suporterii noştri în acest parcurs. Este un obiectiv de ţară şi avem nevoie să lucrăm până la final la îndeplinirea lui, a spus Ciucă la un eveniment organizat de Camera Franceză de Comerţ şi Industrie în România.
Premierul a apreciat că aderarea la Spaţiul Schengen va netezi şi drumul României câtre statutul de membru al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. Parisul şi-a declarat sprijinul pentru aderarea României la Schengen odată cu preluarea preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene la 1 ianuarie 2022, iar recent cancelarul german Olaf Scholz a apreciat că România, Bulgaria şi Croaţia îndeplinesc criteriile de aderare şi s-a angajat să le susţină pentru a dobândi calitatea de membru cu drepturi depline. Decizia de aderare la spaţiul european de liberă circulaţie este însă una politică şi se poate lua, în Consiliul European, doar cu unanimitatea voturilor reprezentanţilor statelor membre.
Programul de acordare de burse elevilor etnici români înscrişi în şcolile cu predare în limba română din Ucraina sau cu studiul unor materii în limba română ca limbă maternă a început, transmite Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Instituţia a anunţat că a lansat procesul de selecţie deschis asociaţiilor, fundaţiilor şi altor organizaţii nonguvernamentale cu sediul în statul vecin, care aparţin etnicilor români şi care au ca obiect de activitate păstrarea, afirmarea sau promovarea identităţii culturale, lingvistice, religioase şi etnice a românilor. Aceste entităţi trebuie să fie înregistrate atât din punct de vedere legal, cât şi fiscal în Ucraina şi să demonstreze că au capacitatea de a desfăşura în bune condiţii procesul de selecţie a beneficiarilor de burse. Bursele se acordă elevilor etnici români din clasele 1-4 cu domiciliul în Ucraina înscrişi în anul şcolar 2021-2022. Valoarea acestora este de 2.000 de lei pentru fiecare elev. Termenul pentru transmiterea documentelor este 15 septembrie. Detalii suplimentare sunt disponibile pe site-ul dprp.gov.ro.
Scriitorul şi eseistul român Mircea Cărtărescu a câştigat Premiului FIL de Literatură în Limbi Romanice, acordat în Mexic, transmite agenşia EFE. Cărtărescu a fost ales dintre 80 de candidaturi în şapte limbi pentru proza sa imaginativă şi orbitoare, a declarat, la Guadalajara, purtătorul de cuvânt al juriului, Antonio Sáez Delgado. Juriul a apreciat că autorul român este un scriitor multilateral de stil maximalist care se inserează deplin în tradiţia literaturii mondiale, interpelându-şi de la oniric şi până la existenţial cititorii şi criticii din întreaga lume. Premiul, în valoare de 150.000 de dolari, va fi înmânat pe 26 noiembrie, la inaugurarea celei de 36-a ediţii a Târgului Internaţional de Carte din Guadalajara, considerat cel mai important eveniment de profil al lumii editoriale hispanice. Mircea Cărtărescu este al doilea scriitor de limba română recompensat cu Premiul FIL, după Norman Manea, care a primit această distincţie în anul 2016.
Două spectacole reprezintă România la prima ediție a Festivalului Internațional de Dans Solo de la Ierusalim, care are loc în perioada 6-8 septembrie, la Hansen House, transmite Institutul Cultural Român de la Tel Aviv. Este vorba despre Femina, coregrafia Daniel Alexandru Dragomir, interpretat de Andreea Vălean, şi Scraps of Sky, coregrafia şi interpretarea Andreea Vălean. Daniel Alexandru Dragomir este coregraf, interpret, profesor și manager al companiei de dans Contemporary Creative Dreamers. Este absolvent al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L.Caragiale din București. Joacă un rol important pe scena dansului contemporan românesc, ajutând la dezvoltarea acestui domeniu prin organizarea de ateliere cu profesori români şi străini recunoscuți la nivel internațional. Andreea Vălean este studentă în anul 2 al programului de masterat Arta Coregrafică din cadrul aceleiaşi universităţi. În calitate de balerină, a colaborat cu Opera Comică pentru Copii în perioada 2015 – 2017. Este membră a corpului de balet al Operei Naționale București şi a companiei de dans Contemporary Creative Dreamers. La Festivalul Internaţional de Dans Solo de la Ierusalim participă artiști coregrafi din peste 15 țări.