Jurnal Românesc – 06.08.2024
TAROM suspendă, din cauza situației din Orientul Mijlociu şi a deteriorării contextului de securitate din regiune, zborurile către şi dinspre Tel Aviv, Amman şi Beirut în perioada 6-12 august.
Roxana Vasile, 06.08.2024, 10:30
TAROM suspendă, din cauza situației din Orientul Mijlociu şi a deteriorării contextului de securitate din regiune, zborurile către şi dinspre Tel Aviv, Amman şi Beirut în perioada 6-12 august. TAROM a suspendat, iniţial, doar zborurile pe ruta Bucureşti – Beirut, până pe 6 august, în urma alertei de călătorie emise de Ministerul de Externe, care informează asupra riscurilor de securitate pentru deplasările în Liban şi recomandă evitarea oricărei călătorii. „Compania urmăreşte evoluţia situaţiei şi informările autorităţilor şi va reveni cu informaţii actualizate referitoare la zboruri. TAROM le recomandă tuturor pasagerilor să urmărească comunicările oficiale pentru cele mai recente actualizări şi să contacteze compania pentru reprogramarea călătoriei la o dată ulterioară, fără niciun cost suplimentar. De asemenea, pasagerii au opţiunea de a solicita rambursarea contravalorii biletului de avion”- se mai menţionează în comunicat.
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul privind acreditarea lui Florin Talapan ca ambasador în Sierra Leone şi Republica Togoleză. Anterior, în noiembrie 2023, Florin Talapan fusese acreditat în calitate de ambasador al României în Nigeria. Pe 22 iulie anul acesta, preşedintele Iohannis a semnat decretul privind acreditarea sa şi în calitate de ambasador în Benin, iar pe 29 iulie l-a acreditat ca ambasador și în Ghana.
Expoziţia ‘Istoria României în 100 de portrete’, cu peste 100 de capodopere şi obiecte rare reprezentative pentru cultura română, va fi deschisă la Chişinău, la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, în perioada 20 august – 15 septembrie. Proiectul, finanţat de Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, evocă personalităţi, războaie, răscoale, revoluţii, intrigi, premii şi inovaţii româneşti, printr-o selecţie impresionantă de opere de artă şi artefacte din patrimoniul a zeci de instituţii şi colecţii private. Secţiunea dedicată celor mai cunoscuţi şi importanţi domnitori români prezintă o serie de piese de tezaur. Piesa de rezistenţă este un portret de mari dimensiuni al lui Ştefan cel Mare (1438-1504) din colecţia Muzeului de Artă Roman.
Printre cele 100 de opere prezente în expoziţie se numără şi iconicul portret al lui Tudor Vladimirescu (1780-1821) realizat de Theodor Aman, aflat în colecţia Muzeului Naţional de Istorie a României și un portret al lui Neagoe Basarab realizat de Arthur Verona. Expoziţia include şi o secţiune dedicată titanilor literaturii române – Mihai Eminescu, Ion Creangă, George Bacovia, Tudor Arghezi sau Nichita Stănescu.
Pot fi admirate, totodată, obiecte, portrete şi fotografii ale familiei regale a României. Printre acestea, uniforma de amiral a Regelui Ferdinand sau o mantie ce a aparţinut Reginei Maria. În fine, expoziţia prezintă şi obiecte din colecţii private care au aparţinut marilor sportivi români. Printre acestea se numără Cupa Davis a lui Ilie Năstase, o minge şi o rachetă de tenis de la US Open 2012 care au aparţinut Simonei Halep, costumul de gimnastică purtat în cadrul competiţiilor internaţionale de Larisa Iordache ori casca de scrimă a Anei Maria Brînză.
ICR sprijină participarea a trei producţii cinematografice româneşti la a 77-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Locarno, Elveţia, unul dintre cele mai vechi şi prestigioase festivaluri de film din lume, care se va desfăşura în perioada 7-17 august. Scurtmetrajul documentar ‘Despre imposibilitatea unui omagiu’, regizat de Xandra Popescu, a fost inclus în secţiunea Pardi di Domani, dedicată operelor experimentale şi inovatoare prin formă. Filmul explorează viaţa şi cariera lui Ion Tugearu, renumit dansator şi coregraf, supranumit ‘prinţul baletului românesc’.
În secţiunea Fuori Concorso (în afara concursului) vor fi prezentate documentarele ‘Opt Ilustrate Din Lumea Ideală’ şi ‘SLEEP #2’. ‘Opt Ilustrate Din Lumea Ideală’ este un documentar regizat de Radu Jude şi Christian Ferencz-Flatz. Filmul este construit exclusiv din clipuri publicitare ale perioadei de tranziţie româneşti şi abordează teme precum viaţa, moartea, iubirea, vulnerabilitatea, natura şi istoria recentă.
Producţia ‘SLEEP #2’, regizată de Radu Jude, explorează subiecte diverse, de la viaţă şi moarte până la impresionism şi selfie-uri. De asemenea, ICR sprijină şi prezenţa Cristinei Popa la Locarno DSS (Documentary Summer School), un program educaţional organizat împreună cu Festivalul de Film de la Locarno şi Universitatea din Lugano.