Jurnal românesc – 06.05.2024
Românii au primit Ordinul Marii Cruci a Comunităţii Madrid, cea mai înaltă distincţie din partea Guvernului regional, pe 2 mai, de Ziua Comunităţii, pentru felul în care s-au integrat şi pentru că reprezintă o bogăţie culturală, dar şi economică, fiind cei mai întreprinzători rezidenţi străini din regiune.
Carmen Pelin, 06.05.2024, 11:56
Românii au primit Ordinul Marii Cruci a Comunităţii Madrid, cea mai înaltă distincţie din partea Guvernului regional, pe 2 mai, de Ziua Comunităţii, pentru felul în care s-au integrat şi pentru că reprezintă o bogăţie culturală, dar şi economică, fiind cei mai întreprinzători rezidenţi străini din regiune. “Românii, în afara faptului că sunt foarte muncitori, cu efortul şi curajul lor ne ajută să generăm locuri de muncă şi oportunităţi pentru ceilalţi. Sunt deja peste 144 de mii de persoane care trăiesc printre noi, luptându-se ca un madrilen în plus, aici acasă la ei”, a declarat Isabel Diaz Ayuos, preşedinta Comunităţii Madrid. “Comunitatea românească din Madrid nu este doar cea mai numeroasă comunitate străină de aici, ci şi cea care contribuie în cea mai mare măsură la dezvoltarea economică şi socială, la bunăstarea societăţii locale”, a spus, la rândul său, Raluca Mihăilă, însărcinat cu afaceri la Ambasada României din Madrid. În Spania trăiesc peste un milion de români, care reprezintă cea mai bine integrată comunitate ajunsă deja la a treia generaţie.
În contextul celebrării pe 9 mai a Zilei Europei, în Republica Moldova, în perioada 9 – 20 mai au loc mai multe evenimente la Chișinău, Bălți, Cahul și Ungheni, organizate de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chișinău, în colaborare cu partenerii săi tradiționali – Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, Ambasada României în Republica Moldova, Consulatele Generale ale României la Bălți și Cahul și Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”. Astfel, Ziua Europei va fi marcată la Chișinău și Bălți, pe 9 mai, respectiv pe 19 mai, prin evenimentul „Orășelul European 2024”- un atelier de pictură pe față pentru copii oferit de Tatiana Marinescu, profesoară de pictură a Centrului Republican pentru Copii şi Tineret din Chișinău.
Tot pe 9 mai, de Ziua Europei, la Palatul Republicii din Chișinău are loc concertul „Tango Interbelic Românesc”. Protagonistă va fi cunoscuta interpretă de origine argentiniană din România, Analia Selis, acompaniată de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” sub bagheta maestrului Mihail Agafița. În completarea programului, cantautorul din Republica Moldova, Adrian Graur, va interpreta două tangouri interbelice la chitară și voce.
În mai multe localități din Republica Moldova, în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Europei, vor fi prezentate şi producții cinematografice românești recente. Între 4 şi 31 mai, în Republica Moldova, se desfăşoară Festivalul de Film și Cultură Europeană, organizat și coordonat de Delegația Uniunii Europene. Filmul Tigru, regizat de Andrei Tănase, inspirat din fapte reale petrecute la Sibiu în 2011, va rula pe 16 mai – la Universitatea de Stat din Cahul, pe 17 mai – la Palatul de Cultură din Ungheni, pe 20 mai – la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți.
La Institutul Cultural Român din New York, până pe 21 iunie, e deschisă expoziția “in∙ner transit” a Nataliei Irina Roman. Artista și curatoarea stabilită la Berlin investighează impactul pe care călătoriile zilnice îl pot avea asupra cotidianului navetiștilor, revelațiile neașteptate ale acestora în timpul deplasărilor de rutină din viața lor. Proiectul artistic, bazat pe o cercetare amplă a sistemelor de transport din New York, Berlin și București, explorează complexitatea mobilității urbane printr-un amestec de mijloace media şi oferă o perspectivă nouă asupra ritmurilor, emoțiilor și narațiunilor încorporate în acțiunea cotidiană a navetei pe care cei mai mulți dintre noi suntem nevoiți să o experimentăm. Titlul expoziţiei, in∙ner transit (sau „trains of thought”), e o invitaţie la o călătorie interioară, de introspecție, care oscilează între liniștea călătoriilor solitare cu mijloacele de transport în comun și simfonia haotică a străzilor aglomerate.
Institutul Cultural Român de la Beijing anunță organizarea a două evenimente remarcabile dedicate reginei Maria, una dintre cele mai influente personalități ale României din secolul al XX-lea, cunoscută atât pentru rolul său în înfăptuirea Marii Uniri de la 1918, cât și pentru contribuțiile semnificative în domeniile literaturii și artelor. Astfel, pe 18 mai, la sediul ICR Beijing din Galaxy SOHO, e programat spectacolul „1919 Misiune regală”. Adaptarea scenică realizată de actrița Liana Ceterchi, bazată pe jurnalele reginei Maria și pe lucrarea „The Later Chapters of My Life”, face referire la turbulentul an 1919, în care regina Maria, după gripa spaniolă, de care reușește să scape cu bine, pleacă în misiune diplomatică (neoficială) la Conferința de Pace de la Paris, și mai apoi în turneu diplomatic în Anglia.
Tot în China, luni, 20 mai, la Universitatea de Limbi și Culturi Străine din Beijing, are loc conferința „O incursiune în viața și scrierile Reginei Maria” susținută de conf.univ.dr. Cristina Ungureanu, de la Universitatea din Pitești, Departamentul de Limbi Străine Aplicate, doctor în Științele Limbajului la Universitatea „Jules Verne“ din Picardia, Amiens, Franța, totodată autoare a două cărți dedicate reginei Maria: „Taină și sens în Povestea vieții mele, capodopera Mariei, Regina României” și „Romania, through Queen Marie’s Eyes. Identity and Construction of Self-Identification”.