Jurnal românesc – 06.01.2025
Sebastian Stan a primit premiul pentru cel mai bun actor într-un film de comedie/musical, pentru rolul său din producția „A Different Man” în cadrul decernării Globurile de Aur 2025.
Christine Leșcu, 06.01.2025, 13:15
Ştirea zilei vine, bineînțeles, din SUA unde aseară, la Los Angeles, în cadrul decernării Globurilor de Aur, actorul de origine română, Sebastian Stan, a primit premiul pentru cel mai bun actor într-un film de comedie/musical, pentru rolul său din producția „A Different Man”. În acest film, regizat de Aaron Schimberg, Sebastian Stan interpretează un bărbat bolnav de neurofibromatoză, o boală genetică care afectează sistemul nervos și duce la formarea de tumori, iar, la primirea premiului, protagonistul s-a axat exact pe promovarea acceptării persoanelor de acest tip, cu handicap și diferite. De asemenea, în timpul discursului de la gala Globurilor de Aur, Sebastian Stan a dedicat premiul mamei sale și tatălui vitreg, rostind și în limba sa maternă: „România, te iubesc!”
Născut în 1982, la Constanța, Sebastian Stan a emigrat la vârsta de patru ani cu mama lui, mai întâi la Viena și, câțiva ani mai târziu, în SUA. După o serie de roluri secundare, intră definitiv în atenția publicului larg odată cu rolul din filmul „I, Tonya” – producție biografică axată pe viața patinatoarei Tonya Harding -, dar și cu ocazia rolului Bucky Barnes din seria „Captain America”. Pentru interpretarea din „A Different Man”, actorul a mai primit și Ursul de Argint la Festivalul Internațional de Film de la Berlin din anul care tocmai s-a încheiat. Pentru rolul tânărului Donald Trump din pelicula „The Apprentice”/„Ucenicul”, Sebastian Stan a fost nominalizat, la această ediție a Globurilor de Aur, și la categoria cel mai bun actor într-un rol principal dintr-un film dramatic, distincție care însă a fost obținută de Adrian Brody pentru interpretarea sa din „The Brutalist”. Gala Globurilor de Aur se organizează anual din 1944 pentru a premia producții cinematografice și de televiziune din SUA și din întreaga lume.
Rămânem în sfera cinematografiei grație unui alt român prezent în producții internaționale: actrița franceză de origine română, Anamaria Vartolomei. În numărul său din 3 ianuarie, revista Numero include un interviu cu actrita născută în 1999 la Dărmănești. Discuția pleacă de la cel mai recent rol al său, Haydee, din pelicula Contele de Monte Cristo, dar menționează și filmul „Maria” unde Vartolomei interpretează rolul principal cel al actriței Maria Scheinder remarcată în originalul film „Ultimul tango la Paris”, regizat de Bernardo Bertolucci, cu Marlon Brando, în rolul principal masculin. La doar 25 de ani, Anamaria Vartolomei este deja deținătoarea unui premiu Cesar pentre cea mai promițătoare actriță. Iar recent a jucat în „Mickey 17” primul său film vorbit în limba engleză, regizat de sud-coreeanul Bong Joon Ho, unde îi are ca parteneri pe Robert Pattinson, Toni Collette și Mark Ruffalo. Premiera acestei pelicule este programată în luna martie 2025. Până atunci, putem citi interviul unde Anamaria Vartolomei vorbește despre rolurile sale, dar și despre toxicitatea rețelelor sociale, și despre feminitatea prezentată în filme.
Institutele culturale românești din lume se pregătesc deja pentru celebrarea Zilei Culturii Naționale. Expoziţia ‘Bucureşti: Hărţi în mişcare’ / ‘Bucharest: Moving Maps’ şi un concert de muzică românească interbelică susţinut de baritonul Cozmin Sime, chitaristul şi compozitorul Heiko Pape şi pianista Giulia Glennon vor avea loc, pe 15 ianuarie, la Institutul Cultural Român de la Londra. Evenimentul este organizat de Muzeul Municipiului Bucureşti şi ICR Londra. De asemenea, Ziua Culturii Naționale va fi sărbătorită și la Stockholm,pe 15 ianuarie, de la ora 18.00, printr-un recital extraordinar de poezie si de muzică clasică, dedicat poetului Mihai Eminescu, de la nașterea căruia se împlinesc, în 2025, 175 de ani. Evenimentul, susținut de soprana suedeză Siri Krosness, de pianistul Ștefan Vârtejaru și de actrița Luiza Stănescu, este organizat de ICR Stockholm la sediul institutului.
Jurnaliștii Elena Stancu și Cosmim Bumbuț continuă și în 2025 proiectul Teleleu prin care documentează viața comunităților românești din UE. Cel mai recent episod se petrece în Italia, mai precis în orașul Forli din regiunea Emilia-Romagna, unde românii se pregăteau pentru sărbătorile de iarnă. Poveștile a două generații se îngemănează la Forli: „părinții plecați din România la jumătatea anilor 2000 și copiii lor, născuți și crescuți în Italia, care au acum între 20 și 25 de ani. Istoriile lor de familie poartă traume care i-au marcat și care vor rămâne cu ei toată viața, dar această poveste nu este despre suferință, ci despre curaj, generozitate, familie, sprijinul comunității, credință și vindecare.” Restul reportajului scris de Elena Stancu și documentat fotografic de Cosmin Bumbuț este disponibil pe siteul teleleu.eu.