Jurnal românesc – 05.09.2016
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a participat, luni, la Geneva, la ceremonia de ridicare a drapelului naţional cu ocazia aderării ţării la Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară – CERN. Klaus Iohannis a fost însoţit de o delegaţie de cercetători români care colaborează cu CERN, precum şi de doi olimpici naţionali la Fizică. Iohannis a discutat cu şefii Organizaţiei Europene pentru Cercetare Nucleară şi a vizitat principalele facilităţi ale CERN. Agenda vizitei preşedintelui României a inclus şi o întâlnire cu cercetători români care lucrează la CERN sau colaborează la proiectele Organizaţiei. Pe 17 iulie 2016, România a devenit cel de-al 22-lea stat membru cu drepturi depline al CERN, cel mai mare centru de cercetare la nivel mondial în domeniul fizicii particulelor elementare.
Leyla Cheamil, 05.09.2016, 12:10
Parlamentul României s-a reunit în a doua sesiune ordinară a acestui an şi ultima din legislatura 2012 – 2016. Sesiunea va fi una destul de scurtă având în vedere că, la începutul lunii noiembrie, va începe campania electorală pentru alegerile parlamentare programate pe 11 decembrie. Liderii principalelor formaţiuni spun că pe lista de priorităţi figurează proiecte care vizează mai multe domenii – social-economic, medical sau educaţional. Pe lista de proiecte ce vor fi dezbătute de Parlament se află şi reducerea CAS cu 5%, legea avocaţilor, proiectul care va permite fumatul în spaţiile închise sau proiectul de lege privind prevenţia în sănătate.
În România, un antreprenor are nevoie în medie de aproape 12.500 de dolari pentru a începe o afacere, mai mult decât în Polonia, Suedia, Bulgaria, Croaţia sau Ungaria, dar mai puţin decât în ţări precum Germania, Italia sau Norvegia, potrivit raportului Global Entrepreneurship Monitor. Nivelul ridicat al costurilor suportate de antreprenori pentru a-şi începe un business, de cele mai multe ori plătite din buzunarul propriu, este unul din motivele pentru numărul scăzut al IMM-urilor din România. IMM-urile sunt cel mai mare angajator din România, având un total de 2,5 milioane de salariaţi la nivelul anului 2014, adică 63% din totalul personalului ocupat din ţară, potrivit unor calcule pe baza datelor de la Registrul Comerţului.
Incepând cu 1 septembrie, Poliţia de Frontieră a pus la dispoziţia cetăţenilor un formular on-line pentru transmiterea dovezii de achitare a amenzii pentru sancţiunile date de poliţiştii de frontieră. Formularul se regăseşte pe pagina oficială a instituţiei, unde fiecare persoană completează: numele, prenumele, adresa de e-mail personală, judeţul pe raza căruia îşi are sediul structura Poliţiei de Frontieră din care face parte poliţistul de frontieră care a aplicat sancţiunea şi ataşează copiile scanate după procesul-verbal de constatare a contravenţiei şi dovada plăţii amenzii. După completarea câmpurilor obligatorii, expeditorul va primi o confirmare a datelor transmise iar mesajul va fi expediat către structura teritorială a Poliţiei de Frontieră Române din care face parte agentul constatator care a aplicat sancţiunea”, a anunţat Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră printr-un comunicat de presă. Potrivit sursei citate, în cazul amenzilor de la aeroporturi, plăţii amenzii se transmite prin intermediul aceluiaşi formular, selectând judeţul în care aeroportul îşi are sediul.