Jurnal românesc – 05.08.2024
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, şi ministrul de stat bavarez al Familiei, Muncii şi Afacerilor Sociale, Ulrike Scharf, au semnat, miercuri, la București, o Declaraţie Comună de Intenţie pentru cooperarea în domeniul economiei sociale între România şi Landul Bavaria.
Leyla Cheamil, 05.09.2024, 11:30
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, şi ministrul de stat bavarez al Familiei, Muncii şi Afacerilor Sociale, Ulrike Scharf, au semnat, miercuri, la București, o Declaraţie Comună de Intenţie pentru cooperarea în domeniul economiei sociale între România şi Landul Bavaria. Semnarea documentului vine ca urmare a şedinţei comune din iunie a Guvernelor României şi Statului Bavaria, cu prilejul împlinirii a 25 de ani de la instituirea cooperării instituţionale româno-bavareze.
Potrivit ministerului Muncii, discuţiile de miercuri au vizat şi deficitul forţei de muncă, întărirea colaborării pe linie de securitate la locul de muncă şi drepturile angajaţilor, precum şi recunoaşterea drepturilor de securitate socială. Dintre landurile germane, Bavaria reprezintă cel mai important investitor şi partener comercial pentru România, cu un volum de schimburi comerciale de circa 8,37 miliarde de euro, acestea vizând în principal domeniile construcţiilor de maşini, piese şi componente din industria auto, IT.
Peste 200.000 de români muncesc şi trăiesc în Bavaria. Românii constituie a patra cea mai numeroasă comunitate de străini din Germania, după turci, ucraineni şi sirieni, la care se adaugă câteva sute de mii de originari din România deţinători ai cetăţeniei germane. Peste 900.000 de persoane sunt în evidenţa statistică a cetăţenilor români înregistraţi oficial cu domiciliul/rezidenţa în Germania.
Anul acesta, comunitatea românească din Sacramento marchează o dublă aniversare: 20 de ani de la primul Festival Românesc și 200 de ani de la nașterea eroului național Avram Iancu. Sub tema „Avram Iancu, Crăișorul Munților,” festivalul va avea loc pe 7 septembrie, la Royer Park, Roseville, California, și promite o sărbătoare memorabilă a tradițiilor și culturii românești. Este cel mai mare eveniment al Diasporei romane de pe Coasta de Vest a Americii. Ediția din acest an este onorată de prezența Ansamblului Folcloric Profesionist Cindrelul-Junii Sibiului, care sărbătorește 80 de ani de activitate. Sub îndrumarea managerului Silvia Macrea, aceștia vor aduce pe scenă autenticitatea dansurilor și tradițiilor românești, continuând să fie un simbol al culturii noastre peste hotare. Printre invitații de onoare se numără Consulul General Lucia Sava din Los Angeles și consulul onorific Alin Alistar.
Institutul Cultural Român de la Lisabona organizează, până pe 30 septembrie, o serie de evenimente culturale în cadrul „IMAGIN’arte Roméniaˮ – primul eveniment al ICR Lisabona desfășurat în Regiunea Autonomă Madeira. „IMAGIN’arte Roméniaˮ cuprinde, între altele, prezentarea expoziției BD ,,Istorii din 89 în benzi desenate”, a Muzeului Județean de Istorie Brașov și a expoziției de fotografie ,,Ii românești pe străzile lisaboneze”, a artistei Eugenia Hanganu, rezidentă în Portugalia. Expoziția ,,Istorii din ’89 în benzi desenate” este o selecție din lucrările albumului de benzi desenate istorice cu același titlu, considerat de specialiști cel mai important album de benzi desenate editat până în prezent în România. Este primul album de benzi desenate despre Revoluția română din decembrie 1989, editat de Muzeul Județean de Istorie Brașov și publicat în decembrie 2019. Pe de altă parte, expoziția „Ii românești pe străzile lisabonezeˮ ilustrează bogăția de sensuri plastice și simboluri ancestrale perpetuate de broderia și costumele tradiționale românești.
Expoziția „Nicolae Grigorescu, pictor al ethosului românesc” este găzduită de Muzeul Național din Gdańsk la Palatul Cistercian până pe 28 octombrie, în cadrul Sezonului Cultural România-Polonia 2024-2025. Realizată de Muzeul Național de Artă al României, expoziția include 44 de lucrări de pictură din colecțiile sale precum și 49 de obiecte de artă populară provenind de la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”. Expuse pentru prima dată în Polonia, lucrările lui Nicolae Grigorescu mediază accesul la o parte importantă a istoriei noastre culturale și ilustrează la nivelul concepției și a mijloacelor plastice pasajul artei românești către modernitatea artistică, notează ICR. Este prima expoziție monografică dedicată fondatorului picturii moderne românești organizată în Polonia și evenimentul prin care Institutul Cultural Român și Ministerul Culturii au deschis Sezonul Cultural România-Polonia.