Jurnal românesc – 05.07.2021
Sorin Iordan, 05.07.2021, 11:25
Persoanele care sosesc din România pot intra în Bulgaria doar cu paşaportul sau cartea de identitate, transmite ministerul român de Externe. Noile măsuri sunt în vigoare până la 31 iulie şi au fost introduse ca urmare a instituirii de către Sofia a unui sistem de clasificare a statelor de provenienţă pe mai multe zone în funcţie de gradul de răspândire a COVID-19, România fiind inclusă într-o categorie specială. În cazul cetăţenilor români care sosesc în Bulgaria din alte țări decât România, aceştia trebuie să prezinte un certificat digital UE valid care să ateste vaccinarea, vindecarea sau un rezultat negativ al unui test PCR, nu mai vechi de 72 de ore. Informaţii cu privire la clasificarea statelor pe zone, condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească oamenii care sosesc în Bulgaria din acele state, precum şi eventuale excepţii se găsesc pe site-ul mae.ro sau pe pagina de internet a Ministerului bulgar al Sănătăţii. Români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei la Sofia 0035 929 73 35 10, iar pentru situaţii de urgenţă au la dispoziţie linia telefonică specială a misiunii diplomatice 0035 987 944 07 58.
Ambasadorul României în Franţa, Luca Niculescu, s-a deplasat într-o vizită de lucru în departamentul Pas-de-Calais, din nordul Franţei, în cadrul căreia s-a întâlnit cu reprezentanţi ai administraţiei centrale şi locale franceze. Discuţiile au abordat situaţia tranzitului în regiune al transportatorilor români de persoane şi mărfuri, migraţia, securitatea şi afacerile interne în contextul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Delegaţia a vizitat capitala regiunii, Arras, oraşul Calais, Portul Calais şi zona de parcări pentru transportatorii rutieri. Luca Niculescu a discutat cu reprezentanţii regionali despre securizarea rutelor pentru transportatori şi a parcărilor pentru tiruri, identificarea de soluţii pentru întărirea prevenţiei şi pentru consolidarea siguranţei transportatorilor. Diplomatul român a vizitat şi o parcare securizată din regiune şi a stat de vorbă cu mai mulţi şoferi de tir români despre condiţiile de trafic şi parcare. Demersul şefului reprezentanţei diplomatice a României la Paris are loc pe fondul atacurilor violente ale bandelor de hoţi din Franţa care sustrag mărfuri din tirurile parcate. Recent, două astfel de atacuri s-au soldat cu moartea unui şofer român şi cu rănirea gravă a altuia. Problema a fost abordată şi la Bruxelles, unde comisarul european însărcinat cu Transporturile, Adina Vălean, a spus că, la nivelul UE, lipsesc în jur de 100.000 de locuri unde şoferii pot parca în siguranţă peste noapte şi că autorităţile europene fac toate eforturile pentru a dezvolta rapid parcări sigure pentru aceştia.
Un concert-conferință, desfășurat în cadrul proiectului „Enescu pe înțelesul tuturor”, va avea loc la 6 iulie, pe scena Teatrului Institutului Francez din Madrid, cu ocazia aniversării a 140 de ani de la nașterea marelui compozitor. Cu acest prilej va fi prezentată o expoziție dedicată vieții și activității lui George Enescu, realizată de Muzeul Național „George Enescu”, ce conține imagini, fotografii și texte privind viața și opera compozitorului, referințe despre legăturile sale muzicale cu spațiul iberic şi relația de strânsă prietenie cu violoncelistul, compozitorul și dirijorul spaniol spaniol Pablo Casals. Evenimentele sunt organizate de reprezentanţa la Madrid a Institutului Cultural Român, în colaborare cu Muzeul Național „George Enescu” din București. Potrivit ICR Madrid, concertul-conferință „Enescu pe înțelesul tuturor” va fi susținut, în limba franceză și spaniolă, de baritonul Ștefan Ignat, solist al Operei Naționale din București, acompaniat la pian de profesorul Remus Manoleanu, conferenţiar universitar doctor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Expoziția dedicată vieții și activității lui George Enescu reuneşte 24 de panouri foto documentare și va rămâne deschisă publicului până pe 15 iulie.
Patru producții cinematografice reprezintă România la a 74-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Cannes, care va avea loc în perioada 6-17 iulie. În secţiunea Quinzaine des Réalisateurs, dedicată „noilor voci”, participă scurtmetrajul „When Night meets Dawn”, regizat de Andreea Cristina Borțun, care va fi difuzat în premieră mondială cu această ocazie şi pelicula „Intregalde”, de Radu Muntean. În secţiunea Cinéfondation, creată în 1998 şi dedicată susținerii proiecțiilor de film ale regizorilor și producătorilor tineri, va fi prezentat scurtmetrajul „Prin oraș circulă scurte povești de dragoste”, regizat de Carina Dașoveanu. Secţiunea Semaine de la Critique, consacrată descoperirii de noi tinere talente şi al cărei președinte este anul acesta regizorul Cristian Mungiu, prezintă 10 scurtmetraje și 10 lungmetraje, între care scurtmetrajul „Interfon 15”, în regia lui Andrei Epure. Prezenţa românească la Festivalul de Film de la Cannes este sprijinită de Ambasada ţării noastre în Hexagon şi de ICR Paris.