Jurnal românesc – 05.06.2024
Ministerul român de Externe avertizează că Italia va institui controale aleatorii la frontierele sale terestre, maritime şi aeriene începând de miercuri, 5 iunie, şi până pe 18 iunie, cu ocazia desfăşurării Summit-ului G7
Bogdan Matei, 05.06.2024, 11:22
Ministerul român de Externe avertizează că Italia va institui controale aleatorii la frontierele sale terestre, maritime şi aeriene începând de miercuri, 5 iunie, şi până pe 18 iunie, cu ocazia desfăşurării Summit-ului G7. Potrivit corespondentei Radio România la Roma, probabil cele mai intense controale vor fi efectuate în zilele imediat anterioare şi în timpul summitului organizat de Guvernul Giorgiei Meloni în regiunea Puglia, între 13 şi 15 iunie. Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale ambasadei de la Roma. Cei care se confruntă cu situaţii speciale au la dispoziţie liniile telefonice de urgenţă ale consulatelor generale de la Roma, Milano, Bologna, Torino, Trieste, Bari şi Catania.
Românii din Italia vor avea la dispoziţie cele mai multe secţii de votare din totalul de 915 organizate în străinătate pentru alegerile europarlamentare de duminică. Reprezentantul ministerului de Externe de la Bucureşti pentru procesele electorale din diaspora, Iulian Ivan, spune că distribuţia s-a făcut direct proporţional cu numărul de cetăţeni români din fiecare ţară. Astfel, în Italia sunt 150 de secţii, în Spania 147, iar în Marea Britanie 104. Există şi locuri unde nu au mai fost organizate centre de votare, fie pentru că personalul militar român a fost retras din regiune, fie pentru că misiunea diplomatică a fost închisă sau mutată, cum este cazul în Afganistan, Mali, Sudan, Libia, precum şi la Rostov-pe-Don, în Rusia, sau la Odesa, în Ucraina.
Pe 9 iunie, urnele se vor deschide la ora locală 07:00 şi se vor închide la ora 22:00, cu posibilitatea de prelungire până aproape de miezul nopţii, dacă va fi cazul. Amintim că, în România, simultan cu euroscrutinul au loc şi alegeri locale. Prezidenţialele sunt programate în septembrie, iar legislativele în decembrie.
Autorităţile de la Chişinău îi îndeamnă pe cetăţenii Republicii Moldova care au şi cetăţenie română sau a altui stat din Uniunea Europeană să meargă la vot pe 9 iunie, când sunt alegerile pentru Parlamentul European. De componenţa noului legislativ european depinde şi integrarea Republicii Moldova în blocul comunitar sau cursul războiului din Ucraina – au apreciat şi analişti de la Chişinău. În Republica Moldova vor fi deschise la aceste alegeri 52 de secţii de votare, dintre care 13 în Chişinău – a comunicat ambasada României în statul vecin.
Agricultorii români prezenţi, marţi, la protestul fermierilor de la Bruxelles au cerut regândirea Pactului Verde European. Ei spun că actualele condiţii din politica agricolă comună pun în pericol activitatea agricolă şi securitatea alimentară. Potrivit corespondentului Radio România, la protest au venit fermieri din nouă state europene. Aceştia solicită şi anularea tratatului de liber schimb cu America Latină, o înţelegere care nu a fost încă semnată de Uniunea Europeană. Fermierii cred că, în cazul ratificării sale, pe piaţa europeană vor intra produse agricole ieftine, care vor face concurenţă neloială produselor comunitare, pentru că nu respectă toate condiţiile pieţei unice. Astfel, fermierii europeni vor pierde din nou, ca şi în cazul înlesnirilor acordate Ucrainei în spaţiul comunitar – mai afirmă ei.
România e, în continuare, prezentă, până pe 16 iunie, la a 83-a ediţie a Târgului de Carte de la Madrid, cu un stand naţional şi 20 de evenimente literare. Prezenţa României, care se află la a treisprezecea participare la această manifestare de anvergură, este organizată de Institutul Cultural Român, prin Centrul Naţional al Cărţii şi prin ICR Madrid, cu sprijinul Ministerului Culturii şi al Ambasadei României în Regatul Spaniei. Printre protagoniştii evenimentelor se numără scriitorii Gabriela Adameşteanu, Eugen Barz, Aura Christi, Nichita Danilov, Cristian Fulaş, Miguel Gane, Stejărel Olaru, Radu Paraschivescu, Radmila Popovici, Andreea Răsuceanu și Corina Sabău, jurnalistă la Radio România Internațional.
Echipa naţională de fotbal a a României a remizat, scor 0-0, după un joc mediocru, marţi seară, la București, cu reprezentativa Bulgariei vecine, într-un meci de pregătire înaintea Campionatului European din Germania. Românii vor mai juca, tot acasă, un amical, vineri, 7 iunie, cu Liechtenstein, după care vor merge la turneul final. În Grupa E a Euro 2024, România va întâlni Ucraina, pe 17 iunie, la München, Belgia, pe 22, la Köln, si Slovacia, pe 26, la Frankfurt. Oficiali ai Federaţiei de specialitate de la Bucureşti spun că mizează pe o prezenţă masivă la meciuri a suporterilor români, fie aceştia veniţi din ţară, stabiliţi în Germania sau în alte ţări din vestul Europei. România a fost ultima oară la un turneu final continental în 2016, iar la o Cupă Mondială în 1998.