Jurnal românesc – 05.06.2023
Hildegard Ignătescu, 05.06.2023, 13:42
Coregrafa Andreea Vălean participă la cea de-a XXIV-a ediție a Festivalului Internațional de Dans „SzólóDuó” cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Varșovia. Organizatorii festivalului, care are loc în acest an între 14 şi 17 iunie, au selectat momentul coregrafic solo Scraps of Sky pentru concursul internațional la care vor participa 20 de interpreți și dansatori.
Festivalul Internațional de Dans „SzólóDuó” este organizat din 2005 de Fundația ungară „Orkesztika”. Scopul festivalului este de a-i încuraja pe creatorii, interpreții și dansatorii începători și cu experiență să-și prezinte cele mai recente creații în fața specialiștilor și a publicului larg. Festivalul, care are o componentă competitivă, se desfășoară în mai multe runde de selecție în Ungaria, Germania, Polonia şi Olanda, dar și online.
Andreea Vălean a colaborat, în calitate de balerină, cu Opera Comică pentru Copii în perioada 2015-2017, interpretând rolurile principale din baletele Cenușăreasa, Don Quijote și Spărgătorul de Nuci. Începând din 2017 este membră a corpului de balet al Operei Naționale București, dansând în baletele clasice și neoclasice ale companiei.
În calitate de performer în dansul contemporan, este membră a companiei „Contemporary Creative Dreamers”. În calitate de coregraf, a creat numeroase spectacole prezente în festivaluri naţionale şi internaţionale. Scraps of Sky este un solo prezentat la Seara Tinerilor Coregrafi ai Operei Naționale București 2021 și la Festivalul Internațional de Dans Solo de la Ierusalim 2022.
Cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni și al Zilei Internaționale a Copilului, Institutul Cultural Român lansează concursul „Eu și România”, dedicat copiilor și tinerilor din comunitățile românești de peste hotare – comunități istorice și țări unde limba română nu este limbă de stat. Copiii şi tinerii cu vârste între 8 și 18 ani sunt invitați să exerseze limba română prin eseuri, povești, compuneri având ca temă relația lor cu România. Pot scrie despre România din amintirile bunicilor sau despre România lor, despre România pe care nu au ajuns să o cunoască și o privesc de la distanță sau chiar despre România pe care și-o imaginează peste douăzeci de ani.
Participanții trebuie să aibă reședința în străinătate și să transmită textele pe e-mail, în perioada 20 iunie – 20 iulie 2023, la adresa eusiromania@icr.ro, alături de documentele solicitate în regulament. Lucrările în limba română, având tema „Eu și România”, vor fi înscrise în trei categorii, în funcție de vârsta autorului. Un juriu compus din scriitori și jurnaliști culturali va decide câștigătorii, iar Institutul Cultural Român va acorda câte trei premii pentru fiecare categorie de vârstă. Rezultatele vor fi afișate pe site-ul ICR în data de 21 august 2023.
Concursul „Eu și România” este organizat de Institutul Cultural Român, prin Compartimentul Comunități Istorice din cadrul Direcției Generale Reprezentanțe în Străinătate și Comunități Istorice.
Mai multe detalii găsiţi în Regulamentul concursului pe site-ul www.icr.ro.
Joi 8 iunie la Căminul Artei din București va fi vernisată expoziția „Memoria timpului – „Route Napoléon” în corespondența lui George Enescu”, un proiect conceput de Horia Andrei Nițu. „Route Napoléon” este unul dintre cele mai cunoscute trasee din Franța, un drum istoric a cărui notorietate atrage vizitatori din întreaga lume, pe patru sau pe două roți. Acest traseu pitoresc a fost parcurs în trecut de un ciclist, iar impresiile sale – transmise de pe drum prin intermediul câtorva cărți poștale, lui George Enescu, la Paris. Astfel, corespondența muzicianului devine un instrument care operează memoria timpului (scoțând la iveală întâmplări vechi de 110 ani) și element generator al proiectului. Artistul Horia Nițu a parcurs la rândul său „Route Napoléon” pe bicicletă, asemenea expeditorului din secolul trecut. Consultarea corespondenței lui George Enescu și un travaliu grafic asupra acesteia i-a scos în cale amintirile ciclistului Foulhioux. Artistul realizează o expoziție aparte de fotografie, grafică și instalație, prin care sondează memoria timpului prin procesarea și alăturarea unor elemente diverse, distanțate de secole, provenind din domenii de activitate precum artă, istorie, muzică şi sport.