Jurnal românesc – 05.04.2024
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, Legea pentru instituirea pe 21 aprilie a Zilei Prieteniei dintre România şi Germania. În această zi pot fi organizate activităţi diplomatice, politice, culturale, sociale şi artistice şi pot fi difuzate, prin mijloace de informare în masă, materiale care vizează istoria şi promovarea relaţiilor bilaterale româno-germane.Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, misiunile diplomatice ale României în Germania, precum şi în alte state sau aflate pe lângă organizaţii internaţionale pot acorda sprijin logistic şi pot aloca fonduri din bugetele proprii în vederea organizării şi derulării în bune condiţii a evenimentelor dedicate. Unităţile de învăţământ, unităţile de cult, centrele comunitare, instituţiile culturale, precum şi reprezentanţele diplomatice ale României sunt invitate să participe la acţiuni de promovare a Zilei Prieteniei dintre România şi Germania.
Daniela Budu, 05.04.2024, 15:59
Accademia di Romania in Roma, sub patronajul Ambasadei României în Italia, prezintă expoziția de artă contemporană „L’unicità del volto” a Alinei Ciuciu, ca un gest de recunoaștere față de un important artist contemporan din diaspora italiană. Expoziția, curatoriată de criticul de artă Marta Lock, va fi deschisă publicului în perioada 15-27 aprilie 2024 și va cuprinde 30 de picturi pe pânză. Stilul unic al Alinei Ciuciu, care a ajutat-o să cucerească publicul din întreaga lume, este o combinație între impresionism, suprarealism, realism și postmodernism. Așa cum au remarcat criticii de artă italieni, elementul senzorial este predominant în operele sale de artă. Unii critici o compară cu pictorii impresioniști de la sfârșitul secolului al XIX-lea, dar influența artei contemporane este foarte puternică în lucrările pictoriței românce.
Cu sprijinul Institutului Cultural Român, prin Direcția Relații Internaționale, artista Dana Cojbuc va expune la Galeria Art Now Projects din Geneva lucrări din seria „Yggdrasil“ (2020-2021), în perioada 6 aprilie – 20 mai 2024. În cadrul vernisajului de sâmbătă va avea loc și un performance. Acesta va consta în continuarea unei opere deja prezente în expoziție, o fotografie, prelungită prin desen de manieră realistă, un joc al trecutului cu prezentul. În timpul performance-ului, opera va fi prelungită prin desen direct pe peretele galeriei ca și cum imaginea reia gestul naturii care este în continuă expansiune. În cadrul aceluiași proiect, galeria organizează sâmbătă, 13 aprilie, o prelegere susținută de Frédéric Elkaïm, având ca temă Peisaje și animale fantastice în istoria artei. Sâmbătă, 18 mai, este programat finisajul expoziției, în prezența artistei.
Institutul Român de Cercetare şi Cultură Umanistică de la Veneţia susţine şi promovează Conferinţa internaţională „Schimburi şi relaţii culturale ale avangardei istorice româneşti cu avangardele europene. Proiecţii artistice în a doua jumătate a secolului XX. Bilanţ centenar”. Evenimentul este organizat de Universitatea din Pisa, sub patronajul Ambasadei României în Italia. Manifestarea ştiinţifică are loc la Pisa, în perioada 4–6 aprilie. Ideată cu scopul de a marca centenarul avangardei istorice româneşti, conferinţa reuneşte cercetători şi universitari din Italia, România, Franţa şi Elveţia. Ea se axeză pe un schimb de idei, reflecţii şi dezbateri a rezultatelor cercetărilor ştiinţifice de specialitate, concentrate îndeosebi asupra studierii personalităţii şi operei unor artişti şi literaţi români recunoscuţi la nivel european şi mondial.
ICR Lisabona, în colaborare cu Fundația Amália Rodrigues, organizează un concert de muzică fado în interpretarea artistei Cristina Dăscălescu, acompaniată de artiștii portughezi Luís Ribeiro (chitară portugheză) și Pedro Pinhal (chitară clasică). Evenimentul va avea loc pe 10 aprilie la Casa-Muzeu Amália Rodrigues din Lisabona. Concertul este un omagiu adus muzicii fado, Amáliei Rodrigues și a dorului. Cu această ocazie, este promovată și asemănarea între fado și doină. Cuvintele „dor” și „saudade” au echivalent doar în limbile română și portugheză. Pentru că „saudade” în portugheză înseamnă „dor” în limba română, se consideră că atât românii cât și portughezii împărtășesc semnificația profundă a acestui sentiment. Repertoriul a fost ales de Cristina Dăscălescu ca o evocare a personalității Amáliei Rodrigues, și în același timp, va oferi publicului portughez o doină românească din folclor și piese muzicale ale cunoscutei artiste Maria Tănase apropiate tematic de fado.